LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
studenti+poduzeća

Kako izgleda Career Speed Dating?

„Naš je cilj da se studenti informiraju o STEM području i budu spremni za tržište rada kada odu s fakulteta“

„Naš je cilj da se studenti informiraju o STEM području i budu spremni za tržište rada kada odu s fakulteta“

U ubrzanom svijetu sve je ubrzano. Znate za speed dating, ali znate li što je Career Speed Dating? To je jedinstven spoj informativnog intervjua i brzog upoznavanja, a zajednički ga organiziraju FER Career Centar i studentska udruga eSTUDENT. Ovaj inovativni koncept predstavlja priliku za brzi susret između studenata i poslodavaca, a uz to, omogućuje efikasno povezivanje mladih talenata s poduzećima te potiče razmjenu iskustava i ideja.
 

„Career speed dating je poseban događaj za studente i poduzeća jer se u jednom danu mogu upoznati; poduzeće sa 36 studenata, dok se studenti mogu upoznati sa više skupina po šest poduzeća. Isto tako, odlična je prilika da studenti upoznaju firme industrije iz koje dolaze i na neki način dobiju uvid u karijeru koja bi im mogla biti zanimljiva u budućnosti. S druge strane mogu izvježbati svoje vještine predstavljanja na razgovorima za posao i na vrlo edukativan način ih usavršiti“, rekla je Nikolina koja sudjeluje u organizaciji događaja sa strane FER-a.


Koliko je studentima privlačan i koristan ovakav događaj pokazuje i sam odaziv, koji je kako kažu organizatori, svake godine sve veći.
 

„Zapravo vidimo svake godine sve veći i veći interes studenata za dolazak na događaj jer su prepoznali zapravo važnost vježbe, prezentiranja i informiranja o industrijama koje su na tržištu rada. Oni zapravo ne dolaze samo da bi možda pronašli praksu ili posao nakon fakulteta, nego isto tako dolaze kako bi se raspitali vezano za svoju karijeru u budućnosti; što im se nudi i kako se mogu pripremiti“, zaključuje Nikolina.

 

Pripreme za intervju za posao


Zašto bi studenti trebali sudjelovati u ovom događaju i što će sve naučiti? Career Speed Dating predstavlja priliku da studenti osjete kako je to biti na intervjuu za posao prije nego što se budu prijavljivali na prave intervjue.
 

„Studenti bi se trebali prijaviti zato što je ovo stvarno super projekt i događaj na kojem mogu steći iskustvo razgovora s poslodavcima i poduzećima prije nego se budu prijavljivali na pravi intervju za posao. To znači da mogu vidjeti što točno poduzeća traže i kakva pitanja će im postaviti na pravom intervjuu za posao“, kaže Simona iz eSTUDENTa koja također pomaže u organizaciji i provođenju ovog događaja.

 

Kako funkcionira Career Speed Dating?


Osam minuta, sedam skupina, šest studenata. Tako izgleda Career Speed Dating. Nakon razgovora studenti i poduzeća ostavljaju feedback kako bi obje strane mogle unaprijediti svoj pristup i komunikaciju.
 

„Imamo 42 poduzeća ove godine. Podijeljeni su u sedam skupina, po šest studenata u skupini. Studenti imaju šest krugova razgovora, a jedan razgovor traje osam minuta što znači da studenti imaju osam minuta sa svakim poduzećem. Isto tako, imaju dvije minute za feedback koji mogu ostaviti tj. napisati u našoj aplikaciji. To je isto super da vide što se poduzećima svidjelo kod njih, a što bi mogli poboljšati. Feedback je jednako koristan i za poduzeća koja doznaju što je studentima odgovaralo, a što nije“, objašnjava Simona.


Iako su studenti i poduzeća svojih osam minuta iskoristili online, ovaj događaj bio je puno više od običnog video razgovora. Cijeli tim organizatora s FER-a i eSTUDENT-a radio je na tome da sve funkcionira kako bi trebalo. Osim studenata, poduzeća i organizatora, ovaj događaj privlači i brojne volontere.
 

„Bila sam i prošle godine volontirala i bilo mi je zabavno, a i općenito volim ove stvari. Kad nas ima 40 na okupu, a zajedno smo u istoj situaciji. Moja uloga je ove godine da pomažem i hostu i tabličaru koji zapravo vode cijeli taj proces razgovora i onda ja uskočim ako treba. Zovem ljude, studente koji trebaju doći, kontaktiram poduzeća ako treba. U biti radim kao neki support“, svoje iskustvo opisuje volonterka Valentina.

FOTO: FER, ESTUDENT