LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mora je provesti svaka sastavnica Sveučilišta u Zagrebu

Jeste li znali ove stvari o studentskoj anketi o procjeni rada nastavnika?

Zašto se mora provesti te što se dogodi ako nastavnik ima loše rezultate, pročitajte u tekstu.

Zašto se mora provesti te što se dogodi ako nastavnik ima loše rezultate, pročitajte u tekstu.

Nakon što studenti ispune anketu o procjeni rada nastavnika, rijetko tko zna što se s tim listićem dalje događa.

Anketa se provodi tijekom siječnja i tijekom svibnja, odnosno lipnja, u pravilu zadnja dva tjedna nastave.

Na stranicama Sveučilišta u Zagrebu piše ukoliko nastavnik ranije završi s nastavom, mora se dogovoriti s Povjerenstvom i Uredom za provođenje studentske ankete.

Iz Ureda za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu objašnjavaju kako ne žele da ankete zaguše studente:

„Anketa se provodi u trogodišnjim ciklusima na način da je svaka sastavnica provede jednom unutar ciklusa. Takvim načinom anketiranja želi se izbjeći zagušivanje studenata evaluacijama te rasteretiti sastavnice od organizacije anketiranja svake godine

Sudjelovanje u anketi je dobrovoljno, a ukoliko mali broj studenata jednog kolegija pristupi anketi, tada se anketa ponavlja.

Nakon što se anketa ispuni, anketar, koji ne smije biti nastavnik ili suradnik na kolegiju, lijepi omotnicu pred studentima u kojoj su ispunjene ankete i odnosi je Povjerenstvu za kvalitetu sastavnice. Povjerenstvo sav anketni materijal tada upućuje Uredu na obradu, gdje se obrađuje optičkim čitačem te unosi u računalnu bazu podataka, stoji na stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

Podaci se spremaju na CD te se provodi statistička obrada na razini Sveučilišta, a onda se šalju sastavnicama:

„Podaci za pojedinu sastavnicu dostavljaju se u računarskom tabličnom obliku na način da je identifikacija nastavnika i pripadnih kolegija moguća temeljem ključa šifri koji se dostavlja kao posebna datoteka. Podaci se dostavljaju dekanu sastavnice koji je dužan organizirati dešifriranje tablice prema nastavnicima i kolegijima i dostavu podataka nastavnicima koji su obuhvaćeni anketom.“

Što se dogodi ako se pojedini nastavnik rangira kao najlošiji?

Nastavnici se na temelju rezultata rangiraju kao najbolji ili kao najlošiji. Istovremeno, na stranicama Sveučilišta u Zagrebu ne preporučaju rangiranje nastavnika na temelju dobivenih rezultata.

Ipak, dekan ili prodekan, obavlja razgovor s nastavnikom koji ima loše rezultate ankete ili „primjedbe zabrinjavajućeg karaktera“. Nastavnik u tom slučaju treba pružiti objašnjenje i plan podizanja kvalitete nastave.

Ako anketi pristupi najmanje 50% studenata jednog kolegija, ali i najmanje 10 studenata, tada se rezultati ankete mogu koristiti u svrhu izbora i reizbora u više zvanje.

Je li obavezno provoditi anketu?

Iz Ureda za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu ističu kako sve sastavnice Sveučilišta u Zagrebu moraju provesti anketu za procjenu rada svakog nastavnika:

„Sastavnice same izrađuju plan anketiranja i dužne su u njega uvrstiti sve nastavnike koji sudjeluju u više od 30% izvedbe nastave. Ponekad nastavnici nisu uvršteni u plan anketiranja zbog npr. korištenja studijske godine, porodiljnog dopusta ili nekog drugog opravdanog razloga. Za takve nastavnike sastavnica može u narednoj akademskoj godini tražiti izvanredno anketiranje.“

Iz Ureda ističu kako do sada nisu imali slučaj neprovođenja studentske ankete za određene nastavnike, ali u slučaju nepravilnosti Odbor za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu u dogovoru s dekanom i Povjerenstvom za osiguravanje kvalitete sastavnice, razrađuje i poduzima potrebne korake.“

Nastavnici imaju potpuni uvid u ankete, ali tek nakon ispitnog roka. A ankete se u digitalnom i papirnatom obliku arhiviraju na 5 godina na samom Sveučilištu.

FOTO: UNIZG.HR