LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sjednica Hrvatskog studentskog zbora

Izvanredni studenti neće moći „samo" raditi preko Student servisa, raspravljat će se o reformi izvanrednog studiranja

Predsjednik HSZ-a obavijestio je članove da je Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru krenuo u postupak e-savjetovanja te pozvao sve studente da se uključe kako bi se donio najbolji mogući zakon.

Predsjednik HSZ-a obavijestio je članove da je Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru krenuo u postupak e-savjetovanja te pozvao sve studente da se uključe kako bi se donio najbolji mogući zakon.

Šesta sjednica Hrvatskog studentskog zbora održana je 11. ožujka 2017. godine na Sveučilištu u Puli. Na dnevnom redu bile su rasprave o Zakonu o Studentskom zboru, organiziranju i predstavljanju, Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje te je provedena rasprava o zahtjevu izvanrednih studenata za mogućnost rada preko Student servisa.

HSZ je raspravljao o peticiji, koju je potpisalo više od 7000 osoba, koja traži da izvanredni studenti ostvare pravo rada posredstvom Student servisa, a zaključeno je da se ne može selektivno davati samo neka prava izvanrednim studentima i da je potrebno provesti cjelovitu raspravu o izvanrednom studiju općenito. HSZ isto tako poziva sve zainteresirane da nam se jave sa svojim komentarima ili prijedlozima jer je u tijeku rad povjerenstva koje radi na izradi Zakona o posredovanju pri učeničkom i studentskom zapošljavanju, koji je proizašao iz pregovora koje je HSZ vodio početkom godine s Ministarstvom financija i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Završena je rasprava članova HSZ-a o novoj verziji Zakona o Studentskom zboru, studentskom predstavljanju i organiziranju, kojim se uređuje djelovanje studentskih zborova i drugih studentskih organizacija s ciljem transparentnijeg i funkcionalnijeg djelovanja studentskih zborova te povećanja utjecaja studenata na politike u visokom obrazovanju. Isto tako, cilj je ovoga zakona stvoriti preduvjete za djelotvorno financiranje programa i projekata za opće dobro studenata u RH. Zakon sada čeka da ministar Pavo Barišić imenuje povjerenstvo. Donošenje ovoga zakona očekuje se u drugom dijelu ove godine

Predsjednik HSZ-a obavijestio je članove da je Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru krenuo u postupak e-savjetovanja te je pozvao da se članovi HSZ-a uključe u javnu raspravu i da pozovu članove svojih studentskih zborova i studente na sveučilištima da se uključe kako bi se donio najbolji mogući zakon. Ovim se putem poziva čitava zainteresirana javnost da se uključi u e-savjetovanje.

HSZ je potom potvrdio imenovanja svojih predstavnika u povjerenstva za donošenje novih pravilnika koji se tiču subvencioniranog stanovanja i prehrane studenata, no ta imena još nisu dostavljena Ministarstvu znanosti i obrazovanja jer Vijeće veleučilišta i visokih škola još nije imenovalo svoje predstavnike za ta povjerenstva te zbog toga kasni početak njihova rada te i ovim putem Hrvatski studentski zbor poziva Vijeće veleučilišta i visokih škola da imenuje svoje predstavnike.