LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obnova studentskih domova

Ivšić: "Puni kapaciteti bit će useljivi za Božić"

Obnovit će se i studentske menze, a dio sredstava će se upotrijebiti za uređivanje Studentskog doma Lašćina.

Obnovit će se i studentske menze, a dio sredstava će se upotrijebiti za uređivanje Studentskog doma Lašćina.

Početak obnove studentskih domova u Zagrebu se približava, a brojna pitanja još su uvijek neodgovorena. U HTV-ovoj emisiji "Govornica" gostovali su Damir Ivšić, voditelj projekta obnove studentskih domova, i Ružica Rajšić iz Studentskog centra, koji su pokušali razriješiti neke od brojih dilema koje muče stanare studentskih domova.

Natječaj za rekonstrukciju studentskih domova bit će otvoren 29. lipnja, a radovi će početi 15. srpnja ove godine Riječ je o projektu vrijednom čak 285 milijuna kuna, od kojih je 220 milijuna iz europskih fondova. U centru pažnje bit će domovi Cvjetno naselje i Stjepan Radić koji bi se trebali temeljito obnoviti.

- Kapacitet soba ostat će isti. Povećat će se broj soba za osobe s invaliditetom koje će se nalaziti u prizemljima objekata. Povećat će se i ukupna kvaliteta života studenata. U sobe će doći novi namještaj, vatrodojava i bežićni internet. Također, pazit će se i na potrošnju energije tako da će svaki paviljon dobiti i mjerače za potrošnju. - rekao je Ivšić.

Studentske menze također će doživjeti preporod. Menza na Cvjetnom naselju neće raditi sve dok se ne obnovi. Ideja o otvaranju treće linije na Savi u dvorani Pauk također je propala. 

Najveći problem studenata bit će traženje privremenih načina da se smjeste dok se domovi u cijelosti ne obnove. Radovi bi do Božića ove godine trebali biti u potpunosti gotovi, a s tim i useljivi u punim kapacitetima. Riješenja su bila mnogobrojna. Spominjalo se smještanje studenata u gradske stanove i u policijsku akademiju, ali u takve smještajne kapacitete bi se, kako kaže Ružica Rajšić, trebalo uložiti puno novca. 

- Studenti će morati naći načina da osiguraju sebi smještaj. Oni koji ostvare prava za boravak u domu koji se obnavlja i odu privremeno živjeti u stan, dobit će preko tekućeg računa 400 kuna mjesečno dok se ne usele u dom. Pravo na isplatu ostvaruju bez posebne dokumentacije. - rekla je Rajšić.

Također, Rajšić je otkrila da će Studentski centar na svoju ruku dio sredstava uložiti u obnovu Studentskog doma Lašćina koji je u najgorem stanju od svih studentskih domova. Tamo će se obaviti samo osnovni radovi, a studenti će se moći useliti u njega od 1. rujna ove godine

FOTO: ESAVA