LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH provelo istraživanje

ISTRAŽIVANJE: Stipendija je polovici studenata jedini izvor prihoda tijekom akademske godine

U istraživanje su ušle i stipendije koje nisu nužno samo državne, već su ih dodijelile neke institucije, zaklade, gradovi, županije, privatne tvrtke.

U istraživanje su ušle i stipendije koje nisu nužno samo državne, već su ih dodijelile neke institucije, zaklade, gradovi, županije, privatne tvrtke.

Ured za kvalitetu i studentski standard Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH danas je objavio rezultate studentskog istraživanja i dubinske analize eksterne okoline studentskog standarda, vjerujući da će rezultati istraživanja dati dobre temelje za daljnji razvoj studentskog standarda u RH.

U posljednjih mjesec dana Vijeće je za interne potrebe pokrenulo navedeno istraživanje, a na posljednjoj sjednici skupštine Vijeća odlučeno je da će se dio rezultata objaviti javno jer daju dobre temelje za daljnje poboljšanje studentskog standarda.

U cijelom istraživanju sudjelovalo je oko 800 studenata.

Dio istraživanja odnosi se na studentske stipendije i zadovoljstvo studenata. U istraživanje su ušle i stipendije koje nisu nužno samo državne, već su ih dodijelile neke institucije, zaklade, gradovi, županije, privatne tvrtke.

Od 323 studenta koji su sudjelovali u istraživanju (koji su potvrdno odgovorili na to da su ostvarili pravo na stipendiju ili su se prijavili na natječaj za stipendije), čak 129 studenta (40%) nije zadovoljno načinom na koji se provode natječaji za stipendije.

Razloga ima mnogo: od dokumentacije koju je potrebno priložiti uz prijavu, sporog obrađivanja natječaja i dugog čekanja na rezultate i isplate pa do manjka stipendija za izvrsne studente ili degradacija izvanrednih studenata u sklopu natječaja. Neki navode i netransparentnost procesa prijave i rezultata kao bitan faktor njihova nezadovoljstva.

Važnost stipendija govori i postotak od 50,5% studenata (n=214) veleučilišta i visokih škola, kojima je stipendija jedini izvor prihoda tijekom akademske godine

– Ovim istraživanjem nismo htjeli prikupiti samo informacije studenata o (ne)zadovoljstvu provođenja natječaja, već i dobiti određeni uvid o našim stipendistima. Rezultati istraživanja dali su nam odlične temelje za poboljšanje studentskog standarda, a komunicirat ćemo ih svima koji te stipendije daju; bilo to medijima ili direktnom suradnjom s našim partnerima. – zaključila je Ivona Rebrović, voditeljica Ureda za studentski standard i kvalitetu.

Nadalje, od 214 studenata koji primaju neku stipendiju, 37,4% zadovoljno je iznosom koji primaju. Također, od 214 studenata, njih gotovo 70% naglašava da ih stipendija u potpunosti motivira na bolje i uspješnije izvršavanje studentskih obaveza.

Studenti najčešće primaju jednokratne godišnje stipendije (iznosi od 4 000 do 12 000kn) i redovite mjesečne stipendije (iznosi od 200 - 1200 kn) ili ostvaruju pravo na besplatne ili djelomično smanjene školarine.

FOTO: VELEUČILIŠTE ŠIBENIK