LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Portal EduCentar

Istraživanje: Ekonomski i Filozofski fakultet najpoželjniji fakulteti za studiranje

Na koji način mladi donose odluku o izboru studija, koji faktori utječu na njihov odabir i koji im je studij najpoželjniji, istražio je portal EduCentar na više od 300 ispitanika.

Na koji način mladi donose odluku o izboru studija, koji faktori utječu na njihov odabir i koji im je studij najpoželjniji, istražio je portal EduCentar na više od 300 ispitanika.

Izbor daljnjeg obrazovanja, pogotovo akademskog, svakako je životna prekretnica. Na koji način mladi donose odluku o izboru studija, koji faktori utječu na njihov odabir i koji im je studij najpoželjniji, istražio je portal EduCentar na više od 300 ispitanika.

Većina ispitanika (80%) počela je razmišljati o željenom studiju tijekom srednje škole. Čak 11% ispitanika oduvijek je znalo što želi upisati, dok ih je 6% još uvijek u procesu razmišljanja, a 3% ispitanika počelo je odgovarajući studij tražiti još prije srednje škole.

Kod odabira željenog studija prevladava osobni interes – 79% ispitanika vodi se ovim načelom kada je u pitanju odabir daljnjeg obrazovanja. Malo manje od polovice ispitanika (45%) u obzir uzima kretanja na tržištu rada te se kod odabira studija vodi mogućnošću zaposlenja.

Treći kriterij odabira studija su kvaliteta i ugled: malo više od trećine ispitanika (33%) odabralo je taj kriterij najvažnijim.

Internet glavni izvor informacija

Plaća za odabrano zanimanje bitna je za 26% ispitanika, dok ih 18% u obzir uzima preporuku obitelji, a 10% iskustvo bližnjih. Najmanje ispitanika (5%) pri izboru studija bitnim smatra nizak bodovni prag za upis na željeni studij.

Do informacija o studijima najviše ispitanika dolazilo je preko interneta (74%), a čak 59% usmenom predajom. Za malo više od petine ispitanika (22%) izvor informacija o studijima bila je škola, odnosno profesori, dok ih je 19% informacije dobilo od obitelji, a 9% ispitanika 'poslužilo' se novinama. Kao izvor informacija o studijima najmanje ispitanika koristilo je brošure i razne edukativne sajmove (4%).

Budući da izbor studija nije nimalo laka odluka, većina ispitanika savjetuje se s nekim pri donošenju odluke (78%). Najviše se savjetuju s roditeljima (57%) i prijateljima (44%). Za savjet profesora pitalo je 16% ispitanika, a njih 15% odabralo je profesionalnu orijentaciju.

Muškarci bi prije pauzirali godinu ili čak odustali od studija nego žene

Ispitanicima su jednako poželjna dva fakulteta kada je u pitanju njihov prvi izbor - Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (12%) i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (12%). Na trećem mjestu nalazi se Veleučilište VERN (8%), a slijede ga Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (5%) i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu (5%).

Studij prvog izbora za muškarce je Veleučilište VERN' (11%), a zatim Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (8%) i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (6%).

Studij prvog izbora za žene je Filozofski fakultet u Zagrebu (11%), zatim Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (8%). Treće mjesto kod ženskih ispitanika dijele Fakultet političkih znanosti, Hrvatski studiji i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Po pitanju studija drugog izbora dolazi do rotacije studija – 10% ispitanika odabralo bi Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dok bi se njih 8% odlučilo za Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Na trećem mjestu ponovno se nalazi Veleučilište VERN' koje bi odabralo 5% ispitanika.

Ako ne uspiju upisati željeni studij, više od polovice ispitanika (58%) pokušalo bi upisati studij drugog izbora. Pauziranje godine opcija je za 19% ispitanika, dok bi se 6% ispitanika odselilo u drugi grad radi upisivanja studija prvog izbora. Od akademskog obrazovanja odustalo bi 6% ispitanika koji bi zatim počeli tražiti posao, dok bi ih 4% otišlo na studij u inozemstvo.

Zanimljivo je da bi pauziranje godine odabralo više muškaraca (23%) nego žena (17%). Ujedno, na odustajanje od studija i traženje posla prije bi se odlučili muškarci (11%) nego žene (5%). 

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR