LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obvezno zdravstveno osiguranje studenata

Ipak nije sve dobro definirano

Rok treba poštovati, a tek će se 31. listopada znati što je sa studentima koji nisu ispoštovali zadani rok.

Rok treba poštovati, a tek će se 31. listopada znati što je sa studentima koji nisu ispoštovali zadani rok.

Novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju propisuje da svi redovni studenti mlađi od 26 godina moraju regulirati svoje zdravstveno osiguranje najkasnije do 31. listopada. Prema spomenutom Zakonu, koji je na snagu stupio 1. srpnja, redoviti studenti iznad 18 godina ne osiguravaju se, kao do sada, preko roditelja, nego preko upisane visoke škole.

Dakle, studenti su dužni do 31. listopada ove godine u ured Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predati zahtjev za obavezno zdravstveno osiguranje. Na pitanje što ako se do 31. listopada ne preda potrebna dokumentacija službenik u Zagrebačkom HZZO-u odgovorio je kako bi se trebao poštovati rok te da će se znati tek 31. listopada što je sa studentima koji nisu ispoštovali zadani rok.

Kako biste produžili svoje zdravstveno osiguranje potrebno je na matičnom fakultetu uzeti potvrdu o redovitom studiranju te na šalteru HZZO-a preuzeti i ispuniti obrazac u svrhu izdavanja obaveznog zdravstvenog osiguranja. Uz spomenute dokumente potrebno je ponijeti važeću zdravstvenu iskaznicu. Fotokopiju osobne iskaznice ponesite za svaki slučaj jer ovisno o raspoloženju službenika koji zaprima vaš zahtjev može, a i ne mora, biti potrebna.

Kako vam se ne bi dogodilo da čekate sat, dva u redu da bi vam konačno rekli da to nije vaš red, savjetujemo vam da odmah na porti pitate gdje predati potrebnu dokumentaciju jer u konačnici proces može trajati svega 3 minute.

FOTO: KATE VLADISLAVIĆ/STUDENTSKI.HR