LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Marko Plavčić, član Studentskog zbora i studentski pravobranitelj

INTERVJU: „Želio bih da Dubrovnik zaživi kao studentski grad i da se studenti bolje upoznaju sa svojim pravima”

Marko Plavčić, student prve godine Odjela za komunikologiju, član je Studentskog zbora u Dubrovniku, a predstavio nam se kao studentski pravobranitelj, a i voditelj i urednik emisija na studentskom radiju UNIDU.

Marko Plavčić, student prve godine Odjela za komunikologiju, član je Studentskog zbora u Dubrovniku, a predstavio nam se kao studentski pravobranitelj, a i voditelj i urednik emisija na studentskom radiju UNIDU.

Nakon konstituirajuće sjednice i Skupštine Sveučilišta u Dubrovniku, održane 18. lipnja, Studentski Zbor dobio je nove članove.

Studentski predstavnici, njih 18, izabrali su Tonija Šimunovića za predsjednika, Jakšu Čeba za zamjenika, a Marka Plavčića za studentskog pravobranitelja.

U nastavku vam donosimo intervju s Markom te njegova razmišljanja o Dubrovniku kao studentskom gradu, svojoj ulozi i željama za svoj studentski mandat.

Predstavi nam ukratko Sveučilište u Dubrovniku i njegove studije.

Sveučilište u Dubrovniku osnovano je 2003. godine na temeljima vrlo duge tradicije i bogate povijesti, koja seže do 17. stoljeća. U početku je Sveučilište brojalo šest odjela: Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Pomorski odjel, Elektrotehničko-računarski odjel, Strojarski odjel, Odjel za akvakulturu i Odjel za komunikologiju. 2005. godine otvoren je Odjel za umjetnost i restauraciju, a iste je godine osnovan Institut za more i priobalje, kao znanstvena sastavnica Sveučilišta.

Od 2006. na Sveučilištu je s radom započeo prvi poslijediplomski doktorski studij Povijest stanovništva, što ga je Sveučilište pokrenulo u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. U prosincu 2007. godine s radom je prestao Strojarski odjel, ali je u listopadu 2008. osnovan Odjel za stručne studije te je pokrenut prvi trogodišnji stručni studij Sestrinstvo. Od akademske godine 2012./2013. Sveučilište je započelo s izvođenjem trogodišnjeg preddiplomskog stručnog studija Financijski menadžment u Pločama, a u sljedećoj akademskoj godini s radom započinje i studij Povijest Jadrana i Mediterana, što nas uistinu veseli, jer pokazuje kako se dubrovačko Sveučilište razvija u pravom smjeru.

Kakav je studentski život grada Dubrovnika - koje su njegove prednosti i koji nedostatci u usporedbi s većim gradovima poput Splita i Zagreba?

Studentski život u Dubrovniku poprilično je dobar, ali uvijek može, i treba, bolje. Nažalost, ove godine studentske zabave nisu baš zaživjele, ali ekipa iz ESN-a je s Erasmus studentima organizirala razne tematske zabave na kojima su sudjelovali i studenti našeg Sveučilišta. Kao prednosti studiranja u Dubrovniku izdvojio bih priliku za učenjem stranih jezika, a radom u turizmu usavršavanje i stručno osposobljavanje, jer je grad tijekom cijele godine pun turista. Nedostataka ima, kao i na svakom sveučilištu, ali kao najveći problem izdvojio bih studentski dom koji nedostaje ovako predivnom studentskom gradu.

Možeš li nam se malo osobno predstaviti?

Marko Plavčić, student prve godine Odjela za komunikologiju, član Zbora od početka mandata i studentski pravobranitelj u akademskoj 2015./2016. Također, jedan sam od studentskih predstavnika u Senatu sveučilišta i u Stručnom fakultetskom vijeću. Rođen sam u Šibeniku i jedan sam od malobrojnih ''stranaca'' u zboru.

Sveučilište u Dubrovniku
 
FOTO: Marko Plavčić
 
 

Na nedavnim studentskim izborima izabran je novi sastav Studentskog zbora. Zašto si se upravo ti kandidirao i koje su temeljne odrednice po kojima bi želio obilježiti svoj studentski mandat?

Na početku nisam niti pomišljao na kandidaturu za Studentski zbor, tek sam prva godina i mislio sam da nemam prevelike šanse za ulazak. Pred sam kraj podnošenja kandidatura ekipa me uspjela nagovoriti i prijavio sam se bez velikih očekivanja. Iako sam voditelj i urednik emisija na studentskom UNIDU radiju, preko kojeg sam stekao mnoga poznanstva, nisam se nadao velikom broju glasova. Izbori nisu bili dovoljno razglašeni po fakultetu i u tom sam trenutku shvatio da se trebam pokrenuti i učiniti nešto kako bi meni, ali i svim ostalim studentima, bilo ugodnije studirati u predivnom gradu Dubrovniku. Volio bih studentima približiti samu ulogu Studentskog zbora jer sam se susretao s raznim pitanjima, a kao najzanimljivije bih izdvojio već dobro poznato: ''Što vi pjevate na tom zboru?''. Studenti nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i želio bih da iskoriste sve mogućnosti koje im se pružaju, a isto tako da grad Dubrovnik zaživi kao studentski grad - raznim projektima, studentskim festivalima i zabavama, jer ima velikog potencijala za to.

Možeš li nam opisati konkretno svoju ulogu pravobranitelja i ovlasti kojima raspolažeš?

Hmm uloga, neki bi rekli: sjediti na sjednicama, dizati ruku za projekte... Svoju ulogu, prvenstveno kao studentskog pravobranitelja, vidim u pomoći i otvorenosti prema svakom studentskom problemu, vođenju brige o razvoju i provedbi samih prava studenata, studentskog standarda te ukazivanju na trenutne i moguće probleme. Kao pravobranitelj primam pritužbe studenata koje se odnose na njihova prava i raspravljam o njima s nadležnim tijelima Sveučilišta, a ukoliko dođe do stegovnih postupaka protiv studenata, mogu sudjelovati radi zaštite njihovih prava.

Ponovno se vraćajući na Zbor, koliko su studenti, po tvom viđenju, zaista upoznati s vašim radom i koliko mogu izravno, svojim idejama, sudjelovati u njegovu radu? Jeste li već napravili neke izmjene koje će koristiti sadašnjim, kao i budućim, studentima?

Budući da smo tek u lipnju na konstituirajućoj sjednici, koja je bila na kraju ispitnih rokova, izabrani za funkcije, tako i nismo mogli previše djelovati da bi nas studenti odmah primjetili, ali što vrijeme odmiče sve veći broj studenata je zamijetio naše zalaganje i ideje koje želimo ostvariti i u tom nam smislu daju punu podršku. Polako smo se uhodali prvih mjesec dana, a sada, iako je ljeto, za nas nema odmora. Dužni smo studentima u novoj akademskoj godini ponuditi neke novitete, i na tome radimo. Očekuje nas puno posla i promjena koje će se, nadamo se, svidjeti svim studentima. U izradi smo projekta i još ga ne bismo otkrivali. Ipak, ono što sa sigurnošću možemo tvrditi jest da će se zasnivati na boljoj općoj povezanosti studenata Sveučilišta. 

Ostaje nam samo poželjeti puno sreće i uspjeha u radu novom studentskom pravobranitelju kao i novom sazivu dubrovačkog Zbora.

FOTO: MARKO PLAVČIĆ