LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razgovarali smo s ekipom koja slavi 8. rođendan UNIDU radija

INTERVJU: „UNIDU radio je puno više od samo studentskog medija koji služi studentima za praksu. Tu se radi, ali se sklapaju i prijateljstva!“

Dubrovački studentski UNIDU radio slavi 8. rođendan. Tom prilikom razgovarali smo s izvršnim urednikom Alenom Rokijem, a svoje misli podijelili su i „radio-aktivni“ studenti Mislav Ćimić, Marijana Matulović i Robert Žarak.

Dubrovački studentski UNIDU radio slavi 8. rođendan. Tom prilikom razgovarali smo s izvršnim urednikom Alenom Rokijem, a svoje misli podijelili su i „radio-aktivni“ studenti Mislav Ćimić, Marijana Matulović i Robert Žarak.

Kad bismo ga uspoređivali s osobom, rekli bismo da je u pitanju tinejdžer sa šarenim ukusom za glazbu, dobrim humorom i osviještenošću za suvremene probleme. Mladenački UNIDU radio je studentski radio koji upravo navršava osam godina, a na internetu se našao 2007. S  pravim emitiranjem krenuli su 21. prosinca 2010. na području grada Dubrovnika, i to na valovitih 97,5 MHz.

Radni eter, FOTO: Facebook

Alen Roki, izvršni urednik UNIDU radija, rekao nam je kako su prije osam godina započeli s radom u sklopu kolegija na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku. Plan im je bio krenuti s internetom, ali tako da zvuče „radijski“. S vremenom je kroz redakciju prošlo puno ljudi, koji su svojim idejama i radom doprinijeli dobivanju koncesije.

– To se tada činilo kao nešto najviše što smo htjeli, a zapravo je tek bio pravi početak jer se radio od tada može čuti i na 97,5 MHz na području Dubrovnika. –

Na radiju uglavnom radi 30-ak studenata, ne samo novinarstva, već i s drugih odjela. Svojim radom nastoje biti drugačiji od ostalih, no ipak im je bitnije biti radio za mlade. Svoje ne razlikovanje od drugih studentskih radija pokazuju suradnjom s kolegama iz cijele regije, i to razmjenom sadržaja koji zanimaju studente.

 – Radiji se najviše razlikuju po glazbi koju vrte pa tako i mi imamo svoj „đir“ – malo više strane, malo manje domaće, ali uglavnom urbanije i svakako svježe. To je najopćenitije, a za sve ostale vrste glazbe postoje tematske emisije od sat-dva tjedno, od klasike do zabavnjaka (ne i narodnjaka). –

Na pitanje jesu li otvoreni i za studente koji nemaju veze s novinarstvom, odgovara protupitanjem – Kakav bi radio bio da je zatvoren? Iako uvijek očekuju najviše studenata koji studiraju medije, ugodno se iznenade kada im na vrata pokucaju studenti restauracije ili ekonomije. Ipak, napominje, bitnije je da ih slušaju različiti studenti jer onda njihov rad ima najviše smisla.

Festa Furesta - Erasmus studenti, FOTO: Facebook

Budući planovi, kaže Alen Roki, idu u prilog UNIDU radiju. Svake godine dolaze novi brucoši i te nove generacije, iako se razlikuju po mnogim stvarima od starijih kolega, ipak s njima imaju zajedničku – volju za ostvarivanjem programa.

 – Ono najvažnije je da treba iskoristiti svaki taj trenutak bezbrižnosti i slobode na studentskom radiju, baš kao što treba iskoristiti svaki dan u studentskom životu. –

Ovom osmo-rođendanskom prilikom na naša pitanja odgovorili su i vrijedni studenti Medija i kulture društva koji su ujedno i radio-aktivni na UNIDU radiju. Mislav Ćimić, Robert Žarak i Marijana Matulović u zajedničkom su nam razgovoru rekli kako je to biti član ove radijske redakcije.

Akademska četvrt, FOTO: Facebook

Što za vas predstavlja UNIDU radio?

Mislav: UNIDU radio je za mene prije svega mjesto kreativnog rada i ugodnog druženja. To je puno, puno više od samo studentskog medija koji služi studentima za praksu. Tu se, dakako radi, ali se sklapaju i prijateljstva, uči od drugih, s drugima. S vremenom mi je radio postao nešto što se u mom životu podrazumijeva, bez čega se gotovo ne može. Uvuče se pod kožu – u najpozitivnijem smislu. UNIDU radio je suputnik u studentskom životu i mjesto druženja s drugim ljudima koji jednako vole radio i koje radio jednako prati na životnom i profesionalnom putu.

Vesela ekipa, FOTO: Facebook

Kako ste odlučili sudjelovati u radu UNIDU radija i što vas je tamo zadržalo?

Marijana: Studij Mediji i kultura društva upisala sam nakon što sam šest mjeseci volontirala na jednom lokalnom radiju, samim time logičan slijed događaja mi je bilo priključivanje sveučilišnom UNIDU radiju. Ono što me zadržalo na radiju jest najviše ljubav prema radiju kao mediju i odlična ekipa. Imam samo riječi hvale za sve kolege s kojima sam na radiju surađivala, od starijih mentorica koje su me upoznale s načinom rada UNIDU radija, pa do novih generacija kojima sam i sama bila mentorica.

Radni eter II, FOTO: Facebook

Koje mogućnosti UNIDU radio nudi vama i vašim kolegama?

Robert: Nudi mogućnost i apsolutnu slobodu izražavanja te dobru praksu u zanimanju koje ih najvjerojatnije čeka. Također stvaranje kontakata i prijateljstava sa zanimljivim ljudima.

#trasheta #sridomusridu #triorio — goo.gl/AdfT90Kod nas uvijek veselo, jer mi drugačije ne znamo.

Posted by UNIDU radio on Wednesday, 4 November 2015

Što je prva stvar koja vam padne na pamet kada pomislite na UNIDU radio?

Robert: Nekontrolirano smijanje u eteru, ali i buđenje rano ujutro.

Najljepše sjećanje ili najsmješnija anegdota?

Mislav: Teško mi je izdvojiti neko lijepo sjećanje jer ih ima puno. Svaki intervju prilika je za naučiti nešto novo od sugovornika, ne samo o onome čime se oni bave, već o životu općenito. Čak i o sebi. Volim raditi intervjue i to mi za cijeli život ostaje kao jedno od najljepših sjećanja na radiju.

Kolokvij, FOTO: Facebook
 
I na kraju – da možete, što biste poručili studentima cijelog svijeta, a da je vezano za UNIDU radio?

Robert: Naravno, da slušaju UNIDU radio i da uvijek govore o stvarima koje su njima važne jer ih netko uvijek sluša.

Marijana: Poručila bih naravno svima da koji put upale stream UNIDU radija, naravno, onima iz okolice Dubrovnika i da okrenu svoje radijske prijamnike na 97,5 mHz. Mogla bih o UNIDU radiju puno pričati, ali najbolje bi bilo da svatko donese svoj sud o njemu, a to će najbolje moći učiniti ako ga koji put poslušaju. Također svim studentima bih poručila neka budu društveni kritičari koji će se boriti za bolje i pravednije društvo. 

Proslava rođendana, FOTO: Facebook

FOTO: FACEBOOK