LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Adventski kalendar 2015.

INTERVJU: Studenti donose božićnu čaroliju u centar Zagreba

„Druženje, komuniciranje, intimnost i upoznavanje logičan su nastavak, ali i smisao Adventskog kalendara.“

„Druženje, komuniciranje, intimnost i upoznavanje logičan su nastavak, ali i smisao Adventskog kalendara.“

U gotovo svim hrvatskim gradovima za vrijeme adventa pripremaju se posebna događanja i manifestacije. Ovoga Božića dodatne sadržaje u Zagrebu osmislili su studenti zagrebačkih fakulteta i akademije u sklopu projekta Adventski kalendar.

U razgovoru s jednom od autorica projekta, Anom Mušćet, studenticom Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, saznali smo kako će se projekt provoditi i što nas očekuje na zagrebačkim ulicama u božićno vrijeme.

Za početak, predstavi nam autorski tim projekta Adventski kalendar i objasni kako je projekt pokrenut.

Sve je započelo u listopadu 2014. godine kada je bila organizirana radionica u Društvu arhitekata Zagreba s temom adventa u Zagrebu, a na koju su bili pozvani studenti Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti i Studija za dizajn. Nakon odrađene radionice, nas petero odlučilo je provesti svoju ideju. Naša grupa sastojala se od tri studenta arhitekture, Luke Krstulovića, Matije Pajića i Antonija Jakubeka, kolegice s Akademije likovnih umjetnosti Petre Orbanić i moje malenkosti Ane Mušćet, također s Akademije likovnih umjetnosti.

Svoje slobodno vrijeme do adventa tada nastavljamo provoditi radeći samo kako bi projekt do prosinca zaživio. Napravili smo razradu i uskoro izvedbu prezentacije onoga što će Adventski kalendar postati u budućnosti, onoga na što polako nalikuje danas. U tako kratko vrijeme uspjeli smo prikupiti potrebne dozvole, a nakon što smo nekoliko puta odbijeni, dogovorili smo suradnju sa stanarima prolaza kod Bakačeve i Cesarčeve ulice te smo stigli raspisati natječaj za izložbu fotografija skrivenih dvorišta Donjeg grada. Događaj od tri dana snažno je odjeknuo u medijima, ali i među posjetiteljima, kojih je po našoj procjeni bilo preko 20 tisuća.

Kako ste osmislili provođenje ovog projekta?

Nakon detaljnijeg pregleda Donjeg grada, izrađene fotodokumentacije, komuniciranja sa stanarima i odluke da ove godine idemo s četiri lokacije, odabrali smo lokacije koje su prije svega različitog karaktera te se nalaze usred različitih blokova Donjega grada. Na ovaj način, manifestacije koje se budu održavale primjerene su svim dobnim skupinama te „otvaraju“ više blokova Donjeg grada, što nam je prvotni i najvažniji cilj. Svako dvorište ili prolaz na taj način privlači i susjedna dvorišta i njihove stanare. Druženje, komuniciranje, potreba, intimnost i upoznavanje logičan su nastavak, ali i smisao Adventskog kalendara.

Počevši s 28. studenim, otvaramo i prvo dvorište, odnosno Obrtnički prolaz, potom se sljedeće vikende selimo u Ilicu 69, pa u dvorište Petrinjska 73 i posljednje dvorište je Žerjavićeva 3/ Mihanovićeva 30/2. U svakome od njih prezentirat ćemo prijedlog za intervencije, održat će se manifestacije poput modne revije studentica Tekstilno tehnološkog fakulteta, redom već javno prezentiranih talentiranih dizajnerica. U dvorištu Žerjavićeva 3 / Mihanovićeva 30/2 nastupit će trio s Muzičke akademije u Zagrebu u sastavu: Tomislav Parmać, Antonio Palanović i Marijana Bačelić. Tu su i razne izložbe za koje smo raspisali natječaje, a jedna od njih je i „A gdje je svjetlo“ za dvorište Ilicu 69.

S kojim ste organizacijama i udrugama grada Zagreba dosada ostvarili suradnju? Koliko teško je bilo dobiti njihovu potporu? Kako je projekt financiran? 

Ostvarili smo komunikaciju s Gradom, potvrdili zajedničke ciljeve. Ipak, organizator Adventskog kalendara Društvo je arhitekata Zagreba – Sekcija Mladih DAZ-a, a projektu je potporu dala i Turistička zajednica grada Zagreba.

Logo Adventskog kalendara, dizajn studentice Mikele Cvitanović, FOTO: Mladi DAZ-a
 
Budući da dolazite s različitih fakulteta, koliko je teško bilo uskladiti rad na projektu sa studentskim obavezama? Koliko vremena i truda ulažete u projekt i s kojim izazovima se suočavate?

Naša suradnja tekla je vrlo glatko, mislim da smo imali jednostavno sreću prilikom formiranja grupa u radionici u DAZ-u, gdje se sasvim slučajno nas petero okupilo u jednu od nekoliko grupa. Imali smo i imamo jednaku želju da projekt zaživi, svih petero vrlo smo aktivni na matičnim fakultetima, ali i izvan njih i, ono što je najvažnije, trudimo se biti vrlo organizirani. Iako svi iz autorskog tima imamo obveze i poslove izvan fakulteta, uspijevamo dizati projekt, ali ove godine to nikako ne bi bilo moguće bez naših, također sjajnih i vrlo sposobnih kolega, kako s naših fakulteta, tako i sa Studija dizajna i Filozofskog fakulteta. Danas nas je tridesetoro i bez njih ovaj projekt nikako ne bio moguć. Detalje o svakome pojedinačno prezentirat ćemo u publikaciji o projektu koju planiramo za početak naredne godine

Izazovi na projektu zaista su veliki, a poteškoća pregršt. Osim pripreme intervencija, tu su i manifestacije, komunikacije sa stanarima i drugim korisnicima dvorišta, s medijima i sponzorima. Usporedno se neprestano vrši komunikacija s Gradom Zagrebom, Društvom arhitekata (Sekcija mladih DAZ-a) te Turističkom zajednicom. Radimo jako puno, sastajemo se u prostorima DAZ-a, vršimo skype konferencije te smo vjerojatno rekorderi u prepisci putem e-maila. Cijeli je proces izuzetno stresan – autorski i organizacijski. Ipak, ono što je najvažnije – uspješni smo.

Što je za vas i za projekt značilo dobivanje Posebne Rektorove nagrade? 

Svakako je lijepo dobiti priznanje za rad, ali Rektorovu nagradu koristimo isključivo kao eventualnu ulaznicu prilikom traženja sponzorstva i svakako nam takva vrsta priznanja pomaže prilikom traženja dozvola.

Kakvi su budući planovi i očekivanja? Koji je sljedeći korak?

Za početak, prvi je korak otvaranje jednog po jednog dvorišta u sklopu ove godine Naime, iako su u pitanju samo adventski vikendi, organizacija je velika i zahtjevna. Što se tiče budućnosti, zasad možemo reći jedino da je Adventski kalendar dio naših planova unutar Donjeg grada. Međutim, za početak je potrebno učvrstiti postojeći projekt.

Mogu li se mladi i studenti uključiti u vaš projekt?

Za ovu godinu pozivamo sve kolege koji su zainteresirani, a nisu bili obaviješteni o našem internom pozivu za sudjelovanje, da nam se pridruže kao volonteri tijekom otvaranja dvorišta. Nije važno koje su struke ili što studiraju. To je prava prilika da vide Adventski kalendar, upoznaju autorski i organizacijski tim te tako odluče žele li dogodine biti dio nas. Mogu nam se obratiti preko naše Facebook stranice. Veselimo se svakome tko prepoznaje vrijednost našeg projekta!

FOTO: MLADI DAZ-A