LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti FOI-a u suradnji s mentorom razvili aplikaciju

INTERVJU: Aplikacija Kap života pomoći će u darivanju krvi

Aplikacija Kap života izravno će povezivati darivatelje krvi s institucijama koje prikupljaju krv te na taj način pomoći u spašavanju života.

Aplikacija Kap života izravno će povezivati darivatelje krvi s institucijama koje prikupljaju krv te na taj način pomoći u spašavanju života.

Aplikacija Kap života izravno će povezivati darivatelje krvi s institucijama koje prikupljaju krv te na taj način pomoći u spašavanju života.

Studenti Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Krunoslav Domić, Tomislav Jelčić, Armin Vrević i Igor Rinkovec, u suradnji s mentorom Borisom Tomašom, razvili su aplikaciju Kap života za Ready, steady, code natjecanje u programiranju koje je održano u studenom 2014. godine

Asistent FOI-a, Boris Tomaš, nedavno je primio prestižnu nagradu Ponos Hrvatske za hrabro i nesebično djelo za 2014. godinu.

Danas ova četiri studenta zajedno s Alenom Huskanovićem u suradnji s mentorom rade na usavršavanju aplikacije, a kako su došli na ideju, kako aplikacija funkcionira te na koji način pomaže u spašavanju života, otkrivaju u nastavku.

Studenti i profesori FOI-a na dodjeli nagrade Ponos Hrvatske
 
Studenti i profesori FOI-a na dodjeli nagrade Ponos Hrvatske; FOTO: Boris Tomaš
 

Kako ste došli na ideju?

Ideja je potekla od mentora Borisa koji je bio na Tajvanu, gdje je studirao i radio, te je poželio donirati krv. Prva prepreka u ostvarenju njegove želje (da donira krv u stranoj zemlji) bio je pronalazak mjesta na kojem to može obaviti. Kada je napokon pronašao mjesto, imao je problema s komunikacijom jer obrasci koje je trebao popuniti nisu bili dostupni na internacionalnim jezicima.

Suočen s takvim problemom pomislio je kako bi bilo dobro da postoji aplikacija koja može olakšati postupak pronalaženja mjesta za darivanje krvi te koja bi ustupila internacionalni obrazac za provjeru je li netko potencijalni donor. Iz tog iskustva došla je ideja za ovakvim projektom.

Tko je zaslužan za izradu aplikacije?

Za izradu aplikacije zaslužan je cjelokupni tim. Na projektu radimo zajedno i složno.

U kojoj ste trenutno fazi?

Projekt je trenutno u fazi rapidnog razvoja. Svakodnevno održavamo sastanke i svaki dan dodajemo nove funkcionalnosti te se trudimo povećati kvalitetu aplikacije i samog proizvoda.

Kako aplikacija funkcionira?

Aplikacija funkcionira tako da povezuje donore s institucijama za prikupljanje krvi. Dakle, korisnik pomoću aplikacije može vidjeti svoja prijašnja doniranja te kada i gdje može sljedeći put donirati krv. Također, ako im nedostaje određene krvne grupe, institucije mogu ciljano pozvati korisnike odgovarajuće krvne grupe preko tzv. push notifikacije; da dođu donirati krv ako su u mogućnosti. Osim povezivanja institucija i donora, aplikacija ima i edukativnu ulogu, jer će se u njoj nalaziti edukacijski modul kojem je cilj približiti ljudima darivanje krvi i povećati svijest o potrebi za njom.

Hoće li aplikacija biti besplatna?

Ova aplikacija u potpunosti je besplatna; kako za korisnika, tako i za institucije. Naš je stav da od ovog projekta nitko nikada neće zaraditi niti kune. Ovaj projekt jednostavno je poklon nas studenata i akademske zajednice društvu.

Za koje će platforme aplikacija biti dostupna?

Vjerujemo da ćemo uspjeti pokriti najzastupljenije mobilne platforme na tržištu, a to su svakako Android, iOS i Windows Phone.

Kada možemo očekivati puštanje u javnost?

Ubrzo! Kao što smo već naglasili, aplikacija je u rapidnom razvoju, a nadamo se da će ubrzo biti spremna za puštanje u javnost.

Boris Tomaš, Arian Bajrić, Danijel Ivanko i Ivan Bavičić na dodjeli nagrade Ponos Hrvatske
 
Boris Tomaš, Arian Bajrić, Danijel Ivanko i Ivan Pavičić na dodjeli nagrade Ponos Hrvatske; FOTO: Boris Tomaš
 

Nedavno je vaš mentor Boris Tomaš osvojio nagradu Ponos Hrvatske koja se dodjeljuje svake godine hrvatskim građanima za hrabra i nesebična djela i postupke, kakav je osjećaj dobiti tako prestižnu nagradu?

- Ova nagrada veliki je pokazatelj koliko je naša ideja zaista dobra. Osim ideje, prepoznata je i njena realizacija u obliku besplatne aplikacije za dobrobit našeg društva. Od samog početka „zavjetovali” smo se da nitko nikada neće zaraditi kunu na projektu, tako da je dobivanje ove nagrade bilo jako veliko iznenađenje, i drago mi je zbog toga.

Drago mi je zato što postoje ljudi u udruzi Ponos Hrvatske koji imaju otvorene oči i prate dobrotu drugih. Mi nismo išli u projekt s ciljem dobivanja ovog priznanja, naša želja je pomoći i, kako mediji znaju preuveličati: „spasiti milijune života”, a opet, nismo liječnici niti GSS, mi smo samo programeri koji se trude učiniti ovaj svijet boljim mjestom. - istaknuo je Boris Tomaš.

FOTO: BORIS TOMAŠ