Studentska prehrana

Inspekcija u menzama na Savi: Studenti imali zdravstvene tegobe nakon večere

SD Stjepan Radić

Kontinuirano opadanje kvalitete hrane u menzama najvećega hrvatskog studentskog doma, tvrde studenti, rezultiralo je inspekcijom zbog trovanjima hranom.

Nerijetko se događa da studenti u Facebook grupe zagrebačkih studentskih domova objavljuju fotografije crvića, dlaka i ostalih nejestivih stvari u tanjurima raznoraznih studentskih menzi, no u posljednje vrijeme (ne)kvaliteta i gotovo nikakav izbor hrane u Studentskom domu Stjepan Radić izazivaju sve veće negodovanje studenata.

Osim što je 21. studenog jedan student objavio fotografiju ručka s evidentno nedovoljno pečenim mesom i kukcem kao prilogom, dan ranije drugi se student požalio na probavne smetnje koje mu je izazvala večera u Restoranu 2. U komentarima se javilo još nezadovoljnih studenata s istim problemom, pa se postavlja pitanje sanitarno-higijenskih uvjeta te zdravstvene ispravnosti hrane u savskim menzama.

FOTO: Facebook, Studentski dom "Stjepan Radic" - "Sava"

FOTO: Facebook, Studentski dom "Stjepan Radic" - "Sava"

Studentima koji žive u studentskim domovima mogućnosti kuhanja i budžet često su ograničeni, a studentske menze primaran izvor obroka. Sve to predstavlja potencijalno veliku zdravstvenu prijetnju u slučaju neadekvatnih uvjeta skladištenja i pripreme hrane, stoga je nužno da Studentski centar provodi kontrole u menzama čiji je osnivač. Koliko je problem ozbiljan, apostrofirala je studentica koja poziva Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu na reakciju:

 

FOTO: Facebook, Studentski dom "Stjepan Radic" - "Sava"

Svoje mišljenje s nama je podijelila i studentica koja već petu godinu živi na Savi:

– Ne mogu se oteti dojmu da je kvaliteta savskih menzi tijekom godina eksponencijalno pala. Osim što na meniju ručka i večere stoji gotovo uvijek ista kombinacija, izbor ostale hrane nije ništa bolji. U 80% slučajeva, ako dođete sat do sat i pol prije zatvaranja ručka ili večere, moći ćete birati između paniranih ribljih štapića i kobasica s krumpirom ili rižom kao prilogom. Isto tako na otvaranju večere poslužuje se ono što je ostalo od ručka, odnosno još kobasica i ribljih štapića. Jelovnik koji objavljuju na internetu ne treba ni čitati jer ćete prije pogoditi jackpot nego uloviti nešto što vam se taj dan jede.

Studenti su, tvrde, situaciju trovanja hranom prijavili Studentskom centru, koji je promptno reagirao i proveo inspekcijski nadzor, a rezultate ćemo saznati uskoro:

FOTO: Facebook, Studentski dom "Stjepan Radic" - "Sava"

Komentari na članak

Vezani članci

Linija u menzi

Studentska prehrana

Stanje u zagrebačkim menzama prokomentirao i Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj SC-a

Menze su glavno prehrambeno odredište za gladne studente. Međutim, vrlo često studenti se žale na kvalitetu i količinu dobivene hrane. Provjerili smo kakvo je stanje u zagrebačkim menzama.

SCZG dvorište

Studentski centar u Zagrebu

Isplaćene subvencije za rujan i listopad

Visina potpore (subvencije) iznosi 400,00 kn mjesečno, a studenti bi taj iznos trebali primati sve dok se ne završi rekonstrukcija studentskih domova, što bi se trebalo dogoditi negdje oko Nove godine. 

Menza na Sveučilištu Sjever, kampus u Koprivnici

Sveučilište Sjever

Nova menza počinje raditi u roku od mjesec dana

– Sretni smo što će naši studenti i nastavnici imati mogućnost prehrane u krugu našeg studentskog kampusa. Nadamo se da će to dodatno pozitivno utjecati na sveukupno zadovoljstvo studenata i kvalitetu studentskog života u Sveučilišnom centru Koprivnica. – istaknuo je prorektor izv. prof. dr. sc. Mario Tomiša.

Obnovljeno Cvjetno

Sveučilište u Zagrebu

Predstavljen projekt rekonstrukcije studentskih naselja, najavljena obnova preostalih paviljona

Na „Europskom tjednu“ kao jedan od projekata koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica predstavljen je i projekt rekonstrukcije zagrebačkih studentskih domova.

izvor: https://unsplash.com/photos/mSXMHkgRs8s

Lakši san

Uzroci konstantnog umora i načini prikupljanja energije

Učestao umor koji onemogućava obavljanje svakodnevnih zadataka ozbiljan je problem. Uzrokovati ga mogu brojni faktori, ali konzumacija hrane bogate proteinima i vlaknima te bolja kvaliteta sna mogu pomoći pri rješavanju tog problema.