LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održana sjednica Hrvatskog studentskog zbora

HSZ za regulaciju produživanja rada profesorima, žele povećati utjecaj studenata pri odlučivanju na visokim učilištima

– Bez studenata sveučilišta ne bi postojala i zato smatramo da studenti ne trebaju biti samo zastupljeni pri odlučivanju, nego da moraju biti u fokusu svake odluke koja se donosi – priopćio je Zbor.

– Bez studenata sveučilišta ne bi postojala i zato smatramo da studenti ne trebaju biti samo zastupljeni pri odlučivanju, nego da moraju biti u fokusu svake odluke koja se donosi – priopćio je Zbor.

Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te Zakon o obavljanju studentskih poslova bili su tema sjednice Hrvatskog studentskog zbora koja se održala u srijedu u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik HSZ-a, Petar Ramljak, prvo je izvijestio skupštinu da je na zadnjoj sjednici Rektorskog zbora Republike Hrvatske usvojen prijedlog da predstavnik HSZ-a sudjeluje u radu Rektorskog zbora kao pridruženi član bez prava glasa.

Prva je točka dnevnog reda bila rasprava o Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te je u raspravi donesen zaključak da će HSZ kroz javnu raspravu predložiti povećanje studentskog predstavništva na minimalno 25 posto u svim tijelima odlučivanja te dobivanje prava na puni veto.

– Smatramo kako je podizanje studentskog predstavništva na minimalno 25 posto nužno za podizanje kvalitete visokog obrazovanja. Ove izmjene i dopune Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju trebamo iskoristiti kako bismo se približili vrijednostima visokog obrazovanja Europske unije. Bez studenata sveučilišta ne bi postojala i zato smatramo da studenti ne trebaju biti samo zastupljeni pri odlučivanju, nego da moraju biti u fokusu svake odluke koja se donosi – priopćio je Hrvatski studentski zbor.

Također, Hrvatski studentski zbor predložio je davanje punog veta studentskim predstavnicima. Pravo na suspenzivni veto, koje studenti trenutno posjeduju, samo odgađa glasovanje na točku dnevnog reda na koji je uložena za osam dana te predstavnici HSZ-a smatraju da se u postojećoj praksi pokazalo da nije učinkovit.

Skupština je zaključila da će predložiti promjenu stavka kojim se regulira produživanje rada profesorima u trajnom zvanju od 65. do 70. godine, a ne kako je bilo dosad – na dvije godine.

– Ova je izmjena štetna jer u situaciji kada mladi znanstvenici napuštaju Hrvatsku za produženje rada jednom profesoru u trajnom zvanju mogu se na sveučilištu zaposliti dva do tri docenta.

Sljedeća točka dnevnog reda bila je rasprava o izradi Zakona o obavljanju studentskih poslova. Povjerenstvo koje radi na izradi zakona se redovito sastaje, a predstavnici HSZa zastupaju stajalište da svi studenti imaju pravo rada putem Student servisa te da se čitav sustav učini bržim i efikasnijim za studente.

Hrvatski studentski zbor pozvao je sve studente da se uključe u javnu raspravu o Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.