Međunarodno studentsko natjecanje

Hrvatski studenti u društvu Harvarda i Stanforda na „Vis Mootu“

Hrvatski studenti u društvu Harvarda i Stanforda 1

Novo izdanje natjecanja u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži okupilo je timove s 343 sveučilištta. Sveučilište u Ottawi odnijelo je konačnu pobjedu, a osječki Pravni fakultet postigao je uspjeh kao Harvard i Stanford.

Studenti osječkog Pravnog fakulteta još su jednom pokazali kako se rad, zalaganje i želja za stjecanjem praktičnih znanja, unatoč već svim poznatim problemima hrvatskog visokog školstva, ipak mogu isplatiti. U lipnju prošle godine formirali su tim za međunarodno natjecanje Willem C. Vis Moot, a nakon nešto manje od godinu dana priprema konačno su prvi put predstavili osječko sveučilište na najprestižnijem natjecanju toga tipa u svijetu.

Natjecanja Moot court proizašla su s američkih pravnih fakulteta kao način sučeljavanja najboljih studenata, kako u pisanoj argumentaciji obaju strana u određenim sporu, tako i onoj konačnoj, usmenoj formi pred samim sudom. Vis Moot je natjecanje u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži. Svake godine okupi stotine arbitara i mentora te tisuće studenata koji prolaze oštre selekcije svojih fakulteta, kako bi ih predstavljali samo oni najbolji.

24.  izdanje održalo se od 7. do 14. travnja u Beču, a okupilo je timove s 343 sveučilišta iz cijeloga svijeta. Knačnu pobjedu u finalnom meču odnio je po treći put u povijesti tim kanadskog University of Ottawa.

Foto: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera

Šesteročlani hrvatski tim činili su Ana Marija Čuljak, Filip Jelavić, Katarina Knežević, Tomislav Metelko, Matea Sekur i Mario Vrdoljak; redom studentice i studenti četvrte i pete godine. Iako su svi sudjelovali u dugotrajnim pripremama, Katarina i Tomislav izabrani su za govornike na završnom natjecanju, a s vama dijele svoje dojmove.

– Vis Moot je s jedne strane odlična promocija za naše, u svjetskim okvirima, relativno maleno sveučilište, a s druge je vrhunska prilika za nas studente da iskusimo kako na najvišem nivou funkcionira međunarodna trgovačka arbitraža, grana koja povezuje pravo i biznis te je u velikom usponu u svijetu. Ne manje bitno, sučelili smo se s odličnim timovima poput Loyola University iz Chicaga, Qatar Universityja, UCD-a iz Dublina i australskog La Trobea te smo možda i sebe malo iznenadili činjenicom da smo u tri od četiri meča bili bolji od naših protivnika. – objasnio je Tomislav.

Iako nisu ušli u knockout rounde, Katarina ističe da je i ovo veliki uspjeh:

– Pripremali smo se gotovo deset mjeseci uz studij i poslove koje radimo, što je bilo izrazito zahtjevno, no na kraju uvijek odlučuju finese. Neka mnogo poznatija sveučilišta poput Harvarda i Stanforda također nisu uspjela ući u knockout, što mnogo govori o kvaliteti natjecanja. Komentari sudaca na naša izlaganja i argumentaciju bili su odlični, a ako uzmemo u obzir da neka sveučilišta imaju višedesetljetnu tradiciju sudjelovanja na Vis Mootu, mi se vraćamo zadovoljni, bogatiji za neponovljivo iskustvo i nadamo se da će sljedeće generacije nastaviti našim stopama. –

Komentari na članak

Vezani članci

Regional Case Study

Studentsko natjecanje

Rješavanjem poslovnih slučajeva na Regional Case Studyju do 12 000 kuna

Prijave za Regional Case Study otvorene su do 9. studenog. Natjecatelje očekuju četiri poslovna slučaja i nagradni fond od 12 000 kuna.

TVZ Mobile Challenge Cup 2014.

„TVZ Mobile Challenge Cup”

Još danas se možete prijaviti na „TVZ Mc2” natjecanje za „developere” i dizajnere

TVZ Mobile Challenge Cup je studentsko natjecanje u izradi mobilnih aplikacija. Cilj natjecanja je povezati znanje i praksu, odnosno ambiciozne studente Tehničkog veleučilišta u Zagrebu s najboljim hrvatskim tvrtkama.

Dodjela stipendija

Stipendiranje zagrebačkih studenata

Dodijeljene stipendije studentima Sveučilišta u Zagrebu

Održana je svečanost dodjela stipendija Sveučilišta u Zagrebu za stipendiste i počasne goste. Dodijeljeno je 510 stipendija u 4 kategorije, a naglasak je bio na prosjeku ocjena i osvojenim nagradama.

Sreća3

Ostvarivanje ciljeva

Savjeti za one koji žele biti uspješni

Tijekom svoga života svi nailazimo na prepreke koje nam stoje na mukotrpnu putu do uspjeha. Ako posjedujemo određene kvalitete i osobine te znamo kako se nositi sa spomenutim preprekama, možemo si olakšati put do uspjeha koji svi želimo. Spomenute osobine stječemo u životu na vlastitim greškama iz kojih se uvijek može nešto naučiti.

Pravni fakultet/Sveučilište

Sveučilište u Zagrebu

Pravni fakultet slavi 240 godina neprekidnoga rada

Zagrebački Pravni fakultet obrazuje stručnjake u području prava, socijalnoga rada, javne uprave i javnih financija još od 4. studenog 1776. godine.