Međunarodno studentsko natjecanje

Hrvatski studenti u društvu Harvarda i Stanforda na „Vis Mootu“

Hrvatski studenti u društvu Harvarda i Stanforda 1

Novo izdanje natjecanja u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži okupilo je timove s 343 sveučilištta. Sveučilište u Ottawi odnijelo je konačnu pobjedu, a osječki Pravni fakultet postigao je uspjeh kao Harvard i Stanford.

Studenti osječkog Pravnog fakulteta još su jednom pokazali kako se rad, zalaganje i želja za stjecanjem praktičnih znanja, unatoč već svim poznatim problemima hrvatskog visokog školstva, ipak mogu isplatiti. U lipnju prošle godine formirali su tim za međunarodno natjecanje Willem C. Vis Moot, a nakon nešto manje od godinu dana priprema konačno su prvi put predstavili osječko sveučilište na najprestižnijem natjecanju toga tipa u svijetu.

Natjecanja Moot court proizašla su s američkih pravnih fakulteta kao način sučeljavanja najboljih studenata, kako u pisanoj argumentaciji obaju strana u određenim sporu, tako i onoj konačnoj, usmenoj formi pred samim sudom. Vis Moot je natjecanje u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži. Svake godine okupi stotine arbitara i mentora te tisuće studenata koji prolaze oštre selekcije svojih fakulteta, kako bi ih predstavljali samo oni najbolji.

24.  izdanje održalo se od 7. do 14. travnja u Beču, a okupilo je timove s 343 sveučilišta iz cijeloga svijeta. Knačnu pobjedu u finalnom meču odnio je po treći put u povijesti tim kanadskog University of Ottawa.

Foto: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera

Šesteročlani hrvatski tim činili su Ana Marija Čuljak, Filip Jelavić, Katarina Knežević, Tomislav Metelko, Matea Sekur i Mario Vrdoljak; redom studentice i studenti četvrte i pete godine. Iako su svi sudjelovali u dugotrajnim pripremama, Katarina i Tomislav izabrani su za govornike na završnom natjecanju, a s vama dijele svoje dojmove.

– Vis Moot je s jedne strane odlična promocija za naše, u svjetskim okvirima, relativno maleno sveučilište, a s druge je vrhunska prilika za nas studente da iskusimo kako na najvišem nivou funkcionira međunarodna trgovačka arbitraža, grana koja povezuje pravo i biznis te je u velikom usponu u svijetu. Ne manje bitno, sučelili smo se s odličnim timovima poput Loyola University iz Chicaga, Qatar Universityja, UCD-a iz Dublina i australskog La Trobea te smo možda i sebe malo iznenadili činjenicom da smo u tri od četiri meča bili bolji od naših protivnika. – objasnio je Tomislav.

Iako nisu ušli u knockout rounde, Katarina ističe da je i ovo veliki uspjeh:

– Pripremali smo se gotovo deset mjeseci uz studij i poslove koje radimo, što je bilo izrazito zahtjevno, no na kraju uvijek odlučuju finese. Neka mnogo poznatija sveučilišta poput Harvarda i Stanforda također nisu uspjela ući u knockout, što mnogo govori o kvaliteti natjecanja. Komentari sudaca na naša izlaganja i argumentaciju bili su odlični, a ako uzmemo u obzir da neka sveučilišta imaju višedesetljetnu tradiciju sudjelovanja na Vis Mootu, mi se vraćamo zadovoljni, bogatiji za neponovljivo iskustvo i nadamo se da će sljedeće generacije nastaviti našim stopama. –

Komentari na članak

Vezani članci

Rasni incident na Harvardu

Rasni incident na Harvardu

Crne trake preko lica tamnoputih profesora

Policijska istraga i dalje traje, a počinitelji su, barem javnosti, još uvijek nepoznati. Predsjednica Harvarda, Drew Faust, osudila je čin i napomenula kako je mržnja nespojiva s temeljnim vrijednostima Sveučilišta.

Projekt "Most prema uspjehu"

Edukacije Udruge O.A.ZA.

„Most prema uspjehu“ poziva nezaposlene i svježe diplomirane mlade u svijet poduzetničkih voda

Besplatne će radionice polaznike osposobiti za društveno poduzetništvo – naučit će ih kako istovremeno stjecati profit te činiti dobro za društvo i okoliš.

Matija, Fedde Le Grand i Matej

Projekt ClubTV

INTERVJU: Talentirani dvadesetogodišnjaci snimaju videe za najbolje svjetske DJ zvijezde

Matej Matijević i Matija Škalić u sklopu vlastitog projekta ClubTV-a ostvarili su suradnje s brojnim poznatim glazbenicima. Trenutno rade na velikom video projektu za jednu od najboljih svjetskih DJ zvijezda, Feddea Le Granda, kojim se namjeravaju plasirati na svjetsku glazbenu scenu.

Postani ambasador EU karijera

EPSO pokrenuo odabir kandidata

Postanite ambasador EU karijera za sljedeću akademsku godinu

Prvenstveno se pozivaju studenti sa studija čiji su programi vezani uz Europsku uniju, jezike i pravo.

Pobjednički tim  L'Oreal Brandstorm

Studentsko marketinško natjecanje

Zagrebački tim RIT borit će se u Parizu za nagradu vrijednu 10 000 eura

„Osim samog nagrađivanja i poticanja mladih na angažirani intelektualni rad, projekt Brandstorm je izuzetno važan najviše zato što okuplja studente različitih specijalizacija s različitih sveučilišta iz cijelog svijeta, pružajući svim sudionicima jednaku mogućnost da pokažu svoj talent, kreativnost i inovativnost", naglašava Brigitte Streller.