Visoko četvrto mjesto po NEET kategoriji

Hrvatska po nezaposlenosti mladih i dalje u vrhu Europe

Traženje posla

Prema podatcima Eurostata, u Hrvatskoj je 21,8 posto nezaposlenih od 15 do 29 godina. Dobra je vijest da većina mladih zapravo želi raditi.

Krovna organizacija mladih u Hrvatskoj, Mreža mladih Hrvatske (MMH) ustvrdila je kako se NEET kategorija (Not in Education, Employment or Training) sve više počinje koristiti kao relevantan pokazatelj društvenog položaja mladih. Hrvatska je u Europskoj uniji po visini udjela mladih u NEET kategoriji na četvrtom mjestu, poslije Bugarske, Italije i Grčke.

U NEET statusu najveći je broj mladih koji su završili srednjoškolsko obrazovanje te smo po tome najgori u Europskoj uniji. Nezaposlenih je od 15 do 29 godina 21,8 posto, što je značajan porast u odnosu na 2008. i 2009 godinu. Također, dobra je vijest da većina mladih želi raditi.

Apsurd je hrvatskoga sustava taj da je većina korisnika mjera poput stručnog osposobljavanja zapravo visokoobrazovana te Marin Živković, suradnik na programu Prava mladih u MMH-u ističe kako bi se sustav trebao promijeniti. 

― Jednostavno, sredstva i resurse treba usmjeriti na mlade, kod kojih je nedvojbeno detektiran nedostatak vještina, a ne samo podupirati sustav gdje se visokoobrazovani koriste kao jeftina radna snaga. ― objasnio je Živković. 

Prema podacima Eurostata, u državama gdje je veći postotak mladih koji uče na radnom mjestu, udio je NEET populacije manji. Tako je na primjer u Danskoj taj postotak 39,1 dok je u Hrvatskoj svega 2,9 posto.

― Osobe koje uče na radnom mjestu često su izloženije novim tehnologijama i proizvodnim procesima, za razliku od učenja koje se odvija u učionicama. Naposljetku, sve to dovodi do toga da su mladi po izlasku iz obrazovnog sustava poželjnija radna snaga koja se velikom brzinom može uklopiti u proizvodne procese. ― rekao je Živković.

Zabrinjava što dosta mladih nije prijavljeno u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Rješenje tog problema Živković vidi u snažnijem podupiranju organizacija civilnog društva koje su specijalizirane za rad s osobama u riziku od socijalne isključenosti i siromaštva.

Komentari na članak

Vezani članci

EU

Projekt Europske komisije za istraživače i znanstvenike

EUREXESS Roadshow 12. listopada dolazi u Split

Riječ je o projektu kojem je cilj potaknuti studente i mlade istraživače na mobilnost te im predstaviti mogućnost razvoja karijere na nekom od prestižnih sveučilišta i istraživačkih centara diljem Europe.

linkein

Poslovni savjeti

Kako treba izgledati dobar LinkedIn profil

Ako tek planirate otvoriti svoj poslovni korisnički račun na LinkedInu ili ste to već učinili, ali ni sami ne znate odakle početi, pravo je vrijeme da pročitate korisne savjete kako na najbolji mogući način urediti ovu poslovnu društvenu mrežu.

Hacking night 2015

Dio EU kampanje „Cyber Security Month“

Hacking Night 2015.: okušajte se u etičkom hakiranju

Pozivaju se svi mladi entuzijasti, zaljubljenici u računalstvo i stručnjaci za informacijsku sigurnost da se pridruže i okušaju u timskom natjecanju u etičkom hakiranju.

EU - zastava

Model European Union

Mladi iz europskih zemalja na putu do vođenja Europske unije

Do 5. kolovoza zaprimaju se prijave mladih za sudjelovanje na konferenciji u čijem će se sklopu u Zagrebu održati simulacija rada članova Europskog vijeća i Vijeća ministara vanjskih poslova.

youth unemployment

Nezaposlenost u regiji

Bosna i Hercegovina bilježi 60% nezaposlenih mladih osoba

Veliki problem Bosne i Hercegovine, osim inercije mladih, neadekvatnosti sistema obrazovanja i nepravednog funkcioniranja tržišta rada, je i obrazovanje kadrova za poslove za kojima nema potražnje na tržištu rada.