Visoko četvrto mjesto po NEET kategoriji

Hrvatska po nezaposlenosti mladih i dalje u vrhu Europe

Traženje posla

Prema podatcima Eurostata, u Hrvatskoj je 21,8 posto nezaposlenih od 15 do 29 godina. Dobra je vijest da većina mladih zapravo želi raditi.

Krovna organizacija mladih u Hrvatskoj, Mreža mladih Hrvatske (MMH) ustvrdila je kako se NEET kategorija (Not in Education, Employment or Training) sve više počinje koristiti kao relevantan pokazatelj društvenog položaja mladih. Hrvatska je u Europskoj uniji po visini udjela mladih u NEET kategoriji na četvrtom mjestu, poslije Bugarske, Italije i Grčke.

U NEET statusu najveći je broj mladih koji su završili srednjoškolsko obrazovanje te smo po tome najgori u Europskoj uniji. Nezaposlenih je od 15 do 29 godina 21,8 posto, što je značajan porast u odnosu na 2008. i 2009 godinu. Također, dobra je vijest da većina mladih želi raditi.

Apsurd je hrvatskoga sustava taj da je većina korisnika mjera poput stručnog osposobljavanja zapravo visokoobrazovana te Marin Živković, suradnik na programu Prava mladih u MMH-u ističe kako bi se sustav trebao promijeniti. 

― Jednostavno, sredstva i resurse treba usmjeriti na mlade, kod kojih je nedvojbeno detektiran nedostatak vještina, a ne samo podupirati sustav gdje se visokoobrazovani koriste kao jeftina radna snaga. ― objasnio je Živković. 

Prema podacima Eurostata, u državama gdje je veći postotak mladih koji uče na radnom mjestu, udio je NEET populacije manji. Tako je na primjer u Danskoj taj postotak 39,1 dok je u Hrvatskoj svega 2,9 posto.

― Osobe koje uče na radnom mjestu često su izloženije novim tehnologijama i proizvodnim procesima, za razliku od učenja koje se odvija u učionicama. Naposljetku, sve to dovodi do toga da su mladi po izlasku iz obrazovnog sustava poželjnija radna snaga koja se velikom brzinom može uklopiti u proizvodne procese. ― rekao je Živković.

Zabrinjava što dosta mladih nije prijavljeno u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Rješenje tog problema Živković vidi u snažnijem podupiranju organizacija civilnog društva koje su specijalizirane za rad s osobama u riziku od socijalne isključenosti i siromaštva.

Komentari na članak

Vezani članci

Aplikacija Menzer

Intervju: Filip Šaina

Menzer: Aplikacija koja će postati najbolji prijatelj svakom studentu

Devetnaestogodišnji student Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Filip Šaina, osmislio je aplikaciju koja vam otkriva stanje salda na iksici, što je na meniju u menzi i koliko će vas otprilike koštati obrok. Skinite, isprobajte i ocijenite!

Mladi i posao

Konferencija "EU za mlade"

Garancija za mlade omogućila posao za 32 tisuće mladih u 2015.

Nezaposlenost mladih danas je najniža od 2008. godine, a 60% mladih (samo)zaposlilo se ili uključilo u program stručnoga osposobljavanja unutar četiri mjeseca od diplome.

Rolin Humes2

Usuret "Feel So Fine Weekend" festivalu

INTERVJU: "Publika najbolje trza na naše najdulje pjesme"

Prije nadolazećeg festivala u Vrbniku na Krku, popričali smo s Robertom Hudulinom, pjevačem Rolin Humesa. Relativno su svježe ime na sceni, što se ne bi reklo po njihovim dobrim tekstovima, fenomenalnom glazbom koja stoji iza tekstova i zaraznom energijom na koncertima.

Mobitel

Poslodavci provjeravaju kandidate

Objave na društvenim mrežama mogu vas stajati posla

Ono što danas objavite na društvenoj mreži može biti vrlo bitno kad se sutra prijavite za posao.

naslovna, e-mail

STUDENTSKI POSLOVI

Donosimo savjete kako napisati „e-mail” za prijavu za posao

Pokazalo se da su brojni oni koji doista ne znaju što treba napisati u „e-mailu” kada se prijavljuju za posao. Ovaj dio prijave za posao jednako je važan kao i svi ostali, a ono na što najviše morate paziti jest preglednost, pravopis i gramatika.