LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PRAVA STUDENATA

Gubitak studentskih prava: Situacije u kojima možete izgubiti privilegiju studiranja

Donosimo razloge zbog kojih možete izgubiti studentska prava, odnosno pravo na studiranje.

Donosimo razloge zbog kojih možete izgubiti studentska prava, odnosno pravo na studiranje.

Za vrijeme studiranja studenti se često fokusiraju na izazove koje donose fakulteti, profesori i obveze. No, mnogi će se složiti da je studentsko doba najljepše. Tomu pridonosi i činjenica da kao studenti imamo cijeli niz prava definiranih zakonom. Ta prava mogu biti izuzetno korisna, pod uvjetom da smo svjesni njihove važnosti i sposobni ih iskoristiti u punom kapacitetu. Stoga, mnogi će studenti teže zadržati ta prava što je duže moguće.

Ključno je shvatiti u kojim situacijama ta prava možete izgubiti. Naravno, diplomom, odnosno službenim krajem obrazovanja završavaju i studentska prava, ali osim te situacije Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti definira još nekoliko razloga.
 

Pa tako članak 76. Zakona navodi da status studenta prestaje:

  • završetkom studija
  • ispisom sa studija
  • isključenjem sa studija u postupku i uz uvjete utvrđene statutom ili drugim općim aktom visokog učilišta
  • ako student ne završi studij u roku dvostruko duljem od trajanja studija.


Svako sveučilište u Hrvatskoj može unijeti preinake u svoj Statut, ali u suštini svi se temelje na istim razlozima koje daje Zakon. Ista je situacija i kod većine veleučilišta, uz određene nadopune, poput uvjeta za ispunjavanjem svojih financijskih obveza prema obrazovnoj ustanovi, sukladno ugovoru o studiranju i općem aktu toga veleučilišta.

Ako se ipak nađete u situaciji da ste ostali bez prava, a studirate na redovnom studiju, to ne mora biti kraj vašeg obrazovanja. Postoji i mogućnost izvanrednog studija, koji podrazumijeva plaćanje školarine ali i obično manje obaveza u pogledu prisustva na predavanjima i drugih zadataka. Međutim, procedure prelaska na izvanredni studij mogu varirati ovisno o fakultetu, pa je najbolje obratiti se direktno upravi fakulteta kako biste dobili točne informacije. Osim izvanrednih studija tu su i privatni fakulteti kojih je u Hrvatskoj sve više pa se uvijek može nešto pronaći.

Za sva pitanja i nedoumice u vezi s akademskim odnosima
 i zaštitom akademskih prava, možete se obratiti i studentskom pravobranitelju svoga sveučilišta ili drugog visokog učilišta. 

FOTO: FOTO: CANVA