Sveučilišni kampus Varaždin

Gradi se suvremeni studentski dom za varaždinske studente

Novi studentski dom u Varaždinu

Za varaždinske studente gradi se jedan od najsuvremenijih studentskih domova u ovom dijelu Europe. Sve o gradnji doma, sadržajima koji će biti dostupni studentima i cijenama smještaja otkrili su nam Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin, Martin Mikuljan, predsjednik Studentskog odbora Studentskog doma Varaždin i Karlo Nadoveza, predsjednik Studentskog zbora FOI-ja.

U Varaždinu se planira gradnja jednog od najsuvremenijih studentskih domova u ovom dijelu Europe. Riječ je o trećoj fazi projekta Sveučilišni kampus Varaždin koja obuhvaća gradnju studentskog doma s pratećim sadržajima. Vrijednost projekta gradnje studentskog doma iznosi više od 141 milijun kuna i u potpunosti je financirana nepovratnim sredstvima iz europskih fondova.

Novi studentski dom bit će izgrađen na površini od 16 000 metara kvadratnih. Osim studentskih soba imat će niz sadržaja koji će odgovarati potrebama studenata. Niskoenergetska potrošnja, održivost i poštivanje visokih standarda u gradnji, neke su od karakteristika koje studentski dom čine jedinstvenim projektom u Hrvatskoj.

Kada se planira završetak gradnje, što će novi dom pružiti studentima i hoće li se povećati cijene studentskog smještaja, upitali smo Nenada Milijaša, ravnatelja Studentskog centra u Varaždinu.

Novi studentski dom u Varaždinu bit će iznimno moderan ne samo po hrvatskim već i po europskim standardima. Možete li istaknuti neke od ključnih inovacija u gradnji doma te mogućnosti koje će biti na raspolaganju studentima?

– Gradimo suvremen i funkcionalan studentski dom koji treba odgovarati potrebama studenata od 2017. godine nadalje tako da dom u vrijeme projektiranja i gradnje mora sadržavati najsuvremenije karakteristike: za proizvodnju energije koristit će se solarni paneli na krovu zgrade, za grijanje i hlađenje koristit će se dizalice topline voda-voda, za zalijevanje trave i sanitarnu vodu koristit će se kišnica, prozori će imati ugrađene senzore da se spriječi rasipanje energije, studenti će selektirati otpad u sobama i odlagati ga u podzemne spremnike za smeće, proizvodnja i potrošnja energije te potrošnja vode pratit će se preko CNUS-a, u podzemnoj garaži će biti dva punjača za električne automobile,  a u prizemlju će biti garaža za bicikle i suvremena samoposlužna praonica rublja, studenti će u prizemlju dobiti svoj prostor za druženje, radni prostor i ambulantu, te igralište u dvorištu, po katovima studenti će imati na raspolaganju čajne kuhinje, dnevne boravke i učionice. Sve što studenti trebaju nalazit će se na jednom mjestu.

Kada će započeti gradnja i kada se planira njezin završetak, odnosno kada će prvi studenti moći useliti u nove sobe?

– To ovisi o Zakonu o javnoj nabavi, odnosno o tome hoće li biti žalbi na odluku o odabiru najpovoljnijeg izvođača građevinsko-obrtničkih radova ili ne. Naime, za vrijeme dok je naša prijava za EU sredstva bila na ocjenjivanju proveli smo tri postupka  javne nabave, za građevinsko-obrtničke radove, za stručni nadzor i za voditelja projekta. Trenutno je u tijeku još žalbeni rok za građevinsko-obrtničke radove, te o tome ovisi kada ćemo početi s radovima. Što se nas tiče, ako ne bude žalbi s radovima možemo početi u travnju. Planirano vrijeme gradnje i opremanja je 18 mjeseci, što znači da bi u najboljem slučaju studenti mogli useliti u novi dom u akademskoj godini 2017/18.

Hoće li se povećati cijene studentskih soba?            

– Nije predviđeno nikakvo povećanje cijena, osim u slučaju znatnih povećanja cijena koje inače imaju utjecaj na smještaj studenata bez obzira radi li se o novom ili starom domu. No, sumnjam da će do toga doći jer tu se većinom radi o cijenama energenata, a kako imamo praćenje potrošnje energenata (Smart monitoring) i selektivno odlaganje otpada te vlastitu solarnu elektranu ne vjerujem da će doći do potrebe za dizanjem cijena.

Studenti će u sklopu novog doma čak moći obavljati praksu. Možete nam pojasniti o čemu se točno radi?

– Radi se o primjeni obnovljivih izvora energije kako u studentskom restoranu tako i u novom domu te o praćenju (Smart monitoringu) i upravljanju (CNUS-u), što je vrlo interesantno za diplomski studijski program Inženjerstvo okoliša kojeg provodi Geotehnički fakultet u Varaždinu, no interes pokazuju i srednje škole iz Varaždina i okolice, pogotovo u fazi građenja.

Smatrate li da su zadovoljene sve potrebe studenata u Varaždinu i što ovaj projekt znači za razvoj i status Varaždina kao studentskog i sveučilišnog grada?

– Realizacijom projekta Sveučilišni kampus Varaždin, faza III – Studentski dom s pratećim sadržajima, za koji smo dobili odluku o financiranju iz EU fondova, u Varaždinu ćemo riješiti problem studentskog standarda na dulji period i time omogućiti da Varaždin uistinu postane grad u kojem će studenti rado studirati. To će značajno doprinijeti razvoju visokog školstva u Varaždinu i u Varaždin privući sve veći broj kvalitetnih studenata. Sveučilište u Zagrebu je podržavanjem ovog projekta tome značajno doprinijelo. Moram istaknuti i zahvalnost Gradu Varaždinu koji je donirao zemljište za gradnju, te svakako zahvaliti Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji su zajedno sa Zajednicom studentskih centara RH radili na tome da studentski domovi dobiju priliku financiranja iz EU fondova, kao i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) koja vrlo savjesno i profesionalno odrađuje posao provjere i evaluacije projektnih prijedloga. Mislim da su se svi akteri u ovoj priči dobro posložili i pripremili za provedbu ovih projekata i stoga im se svima zahvaljujem.

Izgradnjom novog studentskog doma zadovoljni su i studenti:

– Smatram da je novi studentski kamp koji će „niknuti“ u Varaždinu nešto najbolje što se ovom  predivnom gradu može dogoditi. Dom će pripadati u A+ kategoriju s najmodernijom tehnologijom, svaki kat će imati učionicu, čajnu kuhinju te ujedno i domsku ambulantu. Prije godinu dana dobili smo studentsku menzu kraj sadašnjeg doma koja je također izgrađena prema visokim standardima. Još jedanput se moram zahvaliti ravnatelju, gospodinu Nenadu Milijašu, i svima koji su, uz njega, pomogli da se ovaj projekt realizira – poručio je Martin Mikuljan, predsjednik Studentskog odbora Studentskog doma Varaždin.

Brojni studenti se slažu da je postojeći studentski dom u Varaždinu jedan od najboljih u državi. Izgradnjom novog doma, studentski standard će biti podignut na još višu razinu:

– Od početka svog studentskog života boravim u studentskom domu, izuzev jedne godine kada sam bio u stanu i jedva čekao povratak u studentski dom. S prvim danom ostao sam iznenađen visokim standardom našeg studentskog doma u Varaždinu. Jednostavno nakon svih priča raznih prijatelja i poznanika o stanju studentskih domova nisam mogao vjerovati da je „stari“ varaždinski studentski dom jedan od najboljih u državi. Isto tako nakon razgovora i suradnje sa studentima iz država i regije, oni nam nisu vjerovali o našim uvjetima dok im nismo pokazali slike i videa. Što se tiče novog doma, ne znam kako se drugačije izraziti osim da mi je žao što ove godine završavam svoj studiji i da mi je jako žao što neću boraviti u novom domu. Nacrti za novi dom su odlični i ističu se visokom kvalitetom. Mislim da će svi studenti biti zadovoljni s uvjetima u novom smještaju. Zbog povećanja kapaciteta smještaja na cca. 850 ležaja smatram kako će u Varaždinu ubuduće boraviti i studirati 600 sretnijih studenata više. Velike sobe, velike čajne kuhinje, prostori za učenje i druženje te blizina menze i fakulteta su dio „formule“ za sretno i uspješno studiranje. Svi popratni sadržaji koji će biti uz kampus upotpunit će i poboljšati sliku grada Varaždina kao studentskog grada. Svake godine grad ima sve više studenata i nadam se da će se taj trend nastaviti. Za kraj želim u ime svih studenata Fakulteta organizacije i informatike zahvaliti ravnatelju SCV-a gospodinu Milijašu na trudu i brizi za sve studente i njegova nastojanja da učini studentske živote što ljepšima. – izjavio je Karlo Nadoveza, predsjednik Studentskog zbora Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Studenti vjeruju da će se zahvaljujući novom domu povećati broj studenata u Varaždinu te da će upravo oni donijeti živost i energiju koja je gradu potrebna:  

– Novi dom će, po mom mišljenju, poboljšati studentski život u Varaždinu, privući više studenata koji će se odlučiti za studiranje na jednom od četiri fakulteta koja su trenutno u Varaždinu te samim time i „razbuditi“ život u Varaždinu. Možemo reći da Varaždin lagano postaje pravi studentski grad jer bez studenata Varaždin je pust. Jedino što fali Varaždinu je samo malo više mjesta za mlade kako bi se mogli družiti i provoditi svoje slobodno vrijeme. – zaključio je Martin Mikuljan.

Komentari na članak

Vezani članci

Miki Solus

Intervju s Mikijem Solusom

„Moja su publika reperi, hipsteri, pankeri, penzioneri i djeca.“

Popričali smo sa zagrebačkim kantautorom Mikijem Solusom koji u petak, 18. ožujka, u Vintage Industrial Baru promovira svoj EP „Rep na harmonici“.

Andreja Rambrot

Poticajne poslovne priče mladih hrvatskih poduzetnika

„Poslovi za novce naučili su me puno manje od volonterskih poslova“

Andreji Rambrot, vlasnici tvrtke Moja Tvoja priča i brenda Pisalica, za pokretanje vlastitog obrta od neprocjenjive su važnosti bila volonterska iskustva. Nakon niza nezadovoljavajućih poslova danas radi ono što najviše voli i u čemu je najbolja – pisanje.

MZOS logo

MZOS

Sudjelujte u javnoj raspravi o ostvarivanju prava na subvencionirano stanovanje

U javnu raspravu mogu se uključiti svi zainteresirani građani, a pogotovo je poželjno da se uključe studenti na koje se Pravilnik izravno odnosi.

Studentski stan

Studentski život u podstanarstvu

Na što sve studenti moraju paziti pri odabiru stana

Ako tražite stan, obavezno čitajte dalje! U članku navodimo stvari na koje svakako morate obratiti pažnju pri odabiru pravog stana.

Projekt Mongolija - Djevojka

Fotografkinja koja je posjetila centar za napuštenu djecu u Mongoliji

INTERVJU: "Bilo gdje u svijetu, Hrvati su cijenjeni i priznati kao sposobni i vrijedni ljudi"

Lana Tannir je režiserka, umjetnička fotografkinja, autorica i strastvena putnica. Roditelji su joj iz Hrvatske, rođena je u SAD-u, trenutno živi u Münchenu, a neko je vrijeme provela u Mongoliji radeći na svojem projektu vezanom uz napuštenu djecu.