LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FILM SA SNAŽNOM PORUKOM

FOTO: Razgovarali smo sa studentima koji su za dokumentarac o životu gluhih dobili rektorovu nagradu

Dokumentarac portretira živote četiri mlade osobe povezane s gluhoćom, a proizašao je iz fantastične suradnje humanističkog i tehničkog područja.

Dokumentarac portretira živote četiri mlade osobe povezane s gluhoćom, a proizašao je iz fantastične suradnje humanističkog i tehničkog područja.

Jedan od radova koji je osvojio Rektorovu nagradu posebno nas je oduševio zbog snažne poruke koju nosi, ali i zbog nesvakidašnje suradnje. Radi se o dokumentarnom filmu Hear Me Out koji je proizašao iz suradnje studenata iz Udruge studenata logopedije Logomotiva, Karle Marinko i Marte Skejo i Videosekcije KSET-a, Jana Radanovića, Rubena Finderle i Patrika Pažura. Na dodjeli Rektorove nagrade upoznali smo Martu, Jana i Rubena koji su nam ispričali sve o svom projektu.

Film prikazuje tri gluhe osobe i jednu čujuću koja ima gluhe roditelje i zapravo je ideja bila napraviti nešto čime ćemo prikazati gluhoću javnosti kao nešto o čemu se puno ne zna. Htjeli smo prikazati kako gluhe osobe mogu biti itekako uspješne i kako izgleda taj put te njihove specifične životne priče. – objasnila je Marta.

Ideja je krenula od Karle i Marte koje su ranije sudjelovale u sekciji za sluh i htjele su predstaviti gluhoću na nešto drugačiji način.

U dogovoru s dečkima je to bio film iz perspektive mladih ljudi, u kojem smo mi pokrile taj humanistički dio, a oni tehnički dio izrade i montiranja, što je postalo jako lijepa suradnja koja je urodila plodom. – kazala je Marta.

Prvo prikazivanje filma održalo se na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, a prvo javno prikazivanje održalo se u prostoru KSET-a. Jan nam je ispričao kakav je osjećaj predstaviti svijetu projekt u koji je uloženo toliko truda.

Bio sam pozitivno iznenađen jer sam otpočetka skroman oko toga koliko ljudi je zainteresirano za to. Baš mi je drago jer svako malo netko pita gdje se može pogledati film pa se nadam da će uskoro biti dostupan online. – objasnio je Jan.

A za ovaj fantastičan spoj humanističkog i tehničkog područja, zaslužni su Ruben i djevojka koja je ranije sudjelovala na projektu.

Jedna djevojka koja je bila u projektu prije no što je diplomirala, javila mi se i predložila mi ideju, a poznajemo se već od ranije pa sam rekao dečkima u sekciji, ako im se sviđa da bi mogli to napraviti, jako je plemenita ideja. – ispričao je Ruben.

Ne planiraju stati na Rektorovoj nagradi, već su u tijeku prijave na filmske festivale.

U fazi smo prijava na festivale, radimo prevođenje filma na engleski jer je to uvjet za prijavu na neke, isto tako je uvjet za festivale da taj film nije negdje drugdje javno dostupan  i zbog toga ga nismo još objavili na YouTubeu, ali se nadamo da ćemo ga nakon nekog vremena objaviti. – rekao je Jan.

S nestrpljenjem čekamo kamo će Hear me out odvesti ovu studentsku družinu.