LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatsko Nadzemlje

FOTO i VIDEO: 50. susret mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

Jubilarni 50. susret mladih održan na temu ''Splitsko stanje uma'' organiziralo je Hrvatsko Nadzemlje te sve prisutne zabavljalo zabavnim filmovima i skečevima.

Jubilarni 50. susret mladih održan na temu ''Splitsko stanje uma'' organiziralo je Hrvatsko Nadzemlje te sve prisutne zabavljalo zabavnim filmovima i skečevima.

Novi susret mladih Splitsko-makarske nadbiskupije održan je u srijedu 18. studenog pokazavši opet zainteresiranost mladih za zbivanja u gradu i nadbiskupiji. Za jubilarni 50. susret Hrvatsko Nadzemlje pripremilo je temu Splitsko stanje uma koju je izložio o. Jozo Čirko iz župe Gospa od Ružarija (sv. Dominika) pred oko 700 mladih u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa.

O. Čirko započeo je predavanje citatom velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića da „Split ima jednu takvu boju duše o kojoj je opasno i govoriti“ te nazočnim Splićanima na humorističan način okarakterizirao mane i vrline grada postavljajući pitanje je li Split grad slučaj ili fenomen. Tako je naveo probleme nasilja, nezaposlenosti, socijalne ugroženosti, krize kulturnog života i ovisnosti, a kao fenomene sportski život, glazbu, Torcidu te humanitarni rad. Zaključio je da smo svi mi i slučajevi i fenomeni kao i ovaj naš grad te da molimo Boga da progledamo kao slijepac iz Jerihona i da ga molimo za mudrost na našem hodu kroz život.

Hrvatsko Nadzemlje o istoj je temi provelo anketu pitajući svoje sugrađane što je za njih splitsko stanje uma. Njihove odgovore možete pogledati u humorističnom videu:

Susret je kao i uvijek zabavljalo Hrvatsko Nadzemlje svojim filmovima i skečevima, a glazbeni sastav mladih Izidor iz župe sv. Andrija sa Sućidra, koji je pjevao na 1. susretu mladih prije 6 godina, pratio je i ovaj 50. Susret mladih grada Splita.

18. studeni dan je sjećanja na pad Vukovara i njegove žrtve. Don Mihovil Prović, povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije te studentski kapelan tom je prigodom blagoslovio svijeće i izmolio nagovor za mrtve, a mladi su u procesiji krenuli u Vukovarsku ulicu pomoliti se za stradale branitelje i u znak zahvale zapaliti im svijeću.

Idući susret na temu Poklon – kupiti ili biti? održat će se u srijedu 16. prosinca 2015. Predavat će profesorica s Ekonomskog fakulteta u Splitu, Branka Ramljak, i don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik.

Pogledajte i drugi video Hrvatskog Nadzemlja, Dnevnik jednog Splićanina, te saznajte kako preživjeti u Splitu:

FOTO: HRVATSKO NADZEMLJE SPLIT