Pilot-projekt „e-Škole“

FOI – partner na projektu stvaranja digitalno zrelih škola

Fakultet organizacije i informatike(FOI)

Fakultet organizacije i informatike jedina je visokoškolska institucija koja je partner na projektu, a odabran je javnim pozivom kao obrazovna institucija s ekspertizom u području informacijskih znanosti i e-učenja.

U petak 15. srpnja 2016. godine, u prostorijama Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, održano je potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu pilo- projekta e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola. Ukupna vrijednost ugovora iznosi više od 200 milijuna kuna, od čega se 85% financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15% predstavlja nacionalno sufinanciranje.

Svrha projekta e-Škole stvaranje je digitalno zrelih škola koje će razvijati digitalno kompetentne i istraživački usmjerene učenike, željne novih znanja i prilagođene zahtjevima modernog obrazovanja i europskog tržišta rada. Kako bi se ostvarila svrha projekta, potrebna je cjelovita informatizacija nastavnog i poslovnog procesa u školama i to kroz sljedeće aktivnosti: informatizacija poslovnih procesa u školama, sustavno uvođenje IKT-a u procese učenja i poučavanja, uključujući izradu digitalnih nastavnih sadržaja, metoda i alata, povezivanje škola na brzi i ultra brzi Internet, izgradnja lokalnih žičanih i bežičnih mreža u školama te obrazovanje i podrška nastavnicima koji su ključni nositelji projekta.

Provedba projekta planirana je u dvije glavne faze i to u sljedećem trajanju i financijskom opsegu:

1. Pilot-projekt, u trajanju od 2015. do 2018. godine, vrijednosti 40.000.000 eura, obuhvaća oko 150 škola na području RH (7. i 8. razredi osnovne škole te 1. i 2. razredi srednje škole)

2. Veliki projekt, u trajanju od 2019- do 2022. godine, vrijednosti 139.899.754 eura, obuhvatit će se 60% ukupnog broja škola u RH.

Pilot-projekt e-Škole strukturni je projekt razvoja digitalno zrelih škola čiji je nositelj CARNet, a Fakultet organizacije i informatike jedina je visokoškolska institucija koja je partner na projektu. FOI je odabran javnim pozivom kao obrazovna institucija s ekspertizom u području informacijskih znanosti i e-učenja. Projekt obuhvaća dva ključna područja: informatizaciju poslovnih i nastavnih procesa te primjenu IKT-a u obrazovanju, pa je i sama implementacija projekta razdvojena na dva strateška projekta (Projekt A i projekt B), koji se financiraju i provode dvama različitim operativnim programima. Projekt A uglavnom je infrastrukturno-uslužni i financiran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je Projekt B financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda.

Fakultet organizacije i informatike sudjeluje u provedbi oba projekta, u okviru sljedećih rezultata:

1. u sklopu Projekta A: Upravljanje kvalitetom (Business intelligence), Unaprijeđeni, transparentni i povezani poslovni i nastavni procesi škola (kroz rezultate: Razvijena nova usluga za poslovanje škola – Open ERP, Digitalni repozitoriji, Ekosustav usluga, Learning Analytics & Educational Data Mining).

2. u sklopu Projekta B: Sustav digitalno zrelih škola, Primjena IKT-a i DOS-a u odgojno-obrazovnom procesu, te Unaprijeđena digitalna kompetencija korisnika u pilot školama.

Na Fakultetu organizacije i informatike u projekt e-Škole uključeno je više od tridesetak suradnika, uz podršku mr. sc. Lane Škvorc upravljanju projekta. Voditelj je projekta A na FOI-ju prof. dr. sc. Vjeran Strahonja. Budžet Projekta A za FOI iznosi 2.200.391,00 kn. U okviru rezultata Analitike učenja, voditeljice prof. dr. sc. Blaženke Divjak, izuzetni je doprinos u razvoju metodologije za analizu potreba korisnika sustava za analitike učenja u predtercijarnom obrazovanju, a temeljem toga i razvoj funkcionalnosti za pojedine skupine korisnika (učenici, nastavnici, uprave škola, osnivači škola, resorno ministarstvo, istraživače itd.). U ovoj fazi razvijeni su nacrti upravljačkih ploča za sve grupe korisnika koji će biti podloga za razvoj pilot-sustava za analitike učenja za sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj.

Voditeljica je projekta B na FOI-ju izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i budžet Projekta B za FOI iznosi 3.003.806,18 kn. U okviru rezultata Sustav digitalno zrelih škola, voditeljice izv. prof. dr. sc. Nine Begičević Ređep, razvijen je Okvir za procjenu digitalne zrelosti škola te Instrument (upitnik) za procjenu digitalne zrelosti osnovnih i srednjih škola. Provedena je i samoevaluacija digitalne zrelosti škola na temelju razvijenog instrumenta za 150 škola u Hrvatskoj.

U okviru rezultata Unaprijeđena digitalna kompetencija, voditeljice izv. prof. dr. sc. Valentine Kirinić, u tijeku je recenziranje okvira za procjenu digitalnih kompetencija te izrada metodologije za izradu mjernog instrumenta, a u okviru rezultata Primjena IKT-a i DOS-a u odgojno-obrazovnom procesu voditelja dr. sc. Gorana Hajdina, provodi se testiranje 20 scenarija učenja te izradu 5 scenarija učenja za nastavne predmete matematika, fizika kemija i biologija. Scenariji učenja kreirani su za 7. i 8. razred OŠ te za 1. i 2. razred SŠ.

Komentari na članak

Vezani članci

brod

PUTOPISNE PUSTOLOVINE

Ovo jutro probudila sam se u... Turskoj, dio 3.

Pri prvom odlasku u Tursku trebala sam dati intervju za novine. Trebala sam navesti što mi se najviše svidjelo u Turskoj. Rekla sam: – Zalasci sunca, bolnica i starački dom. Eh, da sam znala što ću reći 3 godine kasnije...

MAKK

Međunarodna autorska kreativna konferencija

Zvjezdani kreativci o kreativnom radu u digitalnom okruženju

Tonči Huljić, Darko Rundek, Aleksandra Kovač, Igor Barberić, Damir Kedžo – samo su neka od poznatih imena koja će se predstaviti na ovogodišnjem MAKK-u.

„Ništa nije uzalud“

Projekt „Zid koji Govori“

INTERVJU: Studenti novinarstva čuvaju od zaborava zagrebačku uličnu umjetnost

Projekt „Zid koji Govori“ pokrenuli su zagrebački studenti novinarstva koji nastoje uličnu umjetnost približiti svakome, posebno mladima. S nama su podijelili svoje viđenje ulične umjetnosti te najljepše poruke pronađene na zagrebačkim zidovima.

Muzička akademija

Nova akademska godina u zgradi na Trgu maršala Tita

Nova zgrada Muzičke akadamije

Nakon skoro 100 godina čekanja, muzičari su dobili vlastitu zgradu od 12 000 četvornih metara. Realizacija ovog projekta košta 210 milijuna kuna, a po pola financiraju Grad i država.

Mrežna stranica Noyrem

Mrežna platforma Noyrem

Uz novu mrežnu stranicu riječkog studenta brzo dođite do svih događaja u svojem gradu

Mrežna stranica Noyrem pomaže vam pronaći informacije o događajima u određenom gradu, a postoji i mogućnost stvaranja svojih događaja kako bi korisnici brže došli do njih.