„University-Business Forum“

Fakulteti razvijaju modele učenja kroz rad, ministarstvo najavilo natječaj za potpore

Održan University-Business Forum 2017.

– Akademsku se zajednicu mora senzibilizirati na činjenicu da studentima treba više praktičnih kompetencija, više stručne prakse i mogućnosti da steknu određene kompetencije koje će im olakšati traženje posla. – naglasila je dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Poticanje suradnje između visokih učilišta i gospodarstva, uvođenje modela obavezne studentske prakse i učenja uz rad, jednostavnija zakonska regulativa, ohrabrivanje studenata na pokretanje tvrtki, praćenje njihove zapošljivosti te razvoj osjećaja za socijalno poduzetništvo, ključni su elementi za poticanje veće (samo)zapošljivosti i uspješnu integraciju studenata i mladih na hrvatsko, ali i međunarodno tržište rada. Poručili su to domaći i međunarodni stručnjaci iz devet zemalja s panela i radionica University-Business Foruma, koji je na temu Learning by earning – first steps to (self)employment, održan 19. i 20. listopada na otoku Visu.

Riječ je platformi Europske komisije, koja je po prvi put gostovala u Hrvatskoj, za poticanje veće zapošljivosti mladih. Održavanje prvog hrvatskog i regionalnog UB Foruma zajednički su organizirali Europska komisija i VERN’ u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Sveučilištima u Rijeci i Splitu te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Događaj je okupio poslovne i akademske stručnjake, predstavnike visokoobrazovnih institucija, poslodavaca, ministarstava i agencija te studente iz Njemačke, Grčke, Francuske, Nizozemske, Belgije, SAD-a, Slovačke, Irske i Hrvatske, koji su predstavili iskustva i izazove svojih zemalja u poticanju (samo)zapošljivosti mladih.

– Nezaposlenost mladih u EU vrlo je raznolika. U nekim zemljama iznosi 25, 30, 35 posto, dok su u drugim zemljama, poput Njemačke ili Austrije, stope vrlo niske. S druge su strane zemlje poput Španjolske i južnih zemalja gdje su stope nezaposlenosti mladih vrlo visoke. – istaknuo je Peter Baur iz Glavne uprave za obrazovanje i kulturu Europske komisije.

Na izazove s kojima se mladi susreću prilikom integracije na tržište rada, ali i izazove u suradnji između obrazovanja i gospodarstva, upozorili su i čelnici hrvatskih sveučilišta na konferenciji:

– Akademsku se zajednicu mora senzibilizirati na činjenicu da studentima treba više praktičnih kompetencija, više stručne prakse i mogućnosti da steknu određene kompetencije koje će im olakšati traženje posla. – naglasila je dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Foto: VERN'

– Država bi trebala osnažiti dualni sustav obrazovanja, platformu u okviru koje će studenti moći ostvarivati svoju praksu, ali će ih istovremeno osloboditi bilo kakve penalizacije, tj. nepotrebnih davanja, što bi dodatno ohrabrilo privredu da otvara takva mjesta za studente. – komentirao je dr. sc. Marko Rosić, prorektor Sveučilišta u Splitu.

– Visoka učilišta moraju voditi računa o tome kakve će vještine i sposobnosti imati studenti koji izlaze na tržište rada jer je njihova zapošljivost na određeni način i mjerilo uspješnosti same institucije. – izjavio je dekan VERN'-a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila.

Tijekom dvodnevne konferencije održano je ukupno tri panela i pet radionica te nekoliko sesija na kojima se diskutiralo o temama poput usklađenosti binarnih obrazovnih sustava s potrebama tržišta rada, dualnim studijima, učenju uz rad, socijalnom poduzetništvu, suradnji između fakulteta i poslodavaca, poduzetničkom učenju, ali i potrebi praćenja zapošljivosti studenata.

Ministarstvo je provelo istraživanje na otprilike tisuću studijskih programa u kojem smo analizirali u kojoj se mjeri bilo kakvi oblici učenja kroz rad provode u postojećim sustavima i uvjetima, bilo kod poslodavaca bilo unutar sustava visokih učilišta. Na temelju rezultata razvili smo projekt kojim će visoka učilišta moći financirati svoje projekte i modele učenja kroz rad. – najavila je Ana Tecilazić Goršić, voditeljica Službe za kvalitetu visokog obrazovanja iz Ministarstva znanosti.

Detaljnije informacije o tematskom University-Business Forumu na Visu možete saznati na službenoj internetskoj stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

AIESEC regrutacija

Pridružite se globalnoj organizaciji mladih

AIESEC regrutira nove članove

U četvrtak 13. veljače će najveća međunarodna studentska organizacija AIESEC održati info sastanak za regrutaciju novih članova u kino dvorani SN Stjepan Radić s početkom u 19.00 sati.

Antonov

Krešo Celić

Mladi u ekonomskom progonstvu: uzalud nam trud svirači

Šizofrenost naše društvene situacije svakim danom postaje sve očitija, diskrepancija između onih koji jesu i onih koji nisu (uspješni, poduzetni, optimistični, zadovoljni ili tobože ostvareni) svodi se na puku činjenicu iznosa novca na računu.

Vipnet alumni program

Prijave do 15. srpnja

Ne propustite odličnu priliku za zapošljavanje. Postanite Vip alumni!

Ulaskom u Vip alumni program dobivate priliku za unaprjeđenje poslovnih i organizacijskih vještina uz bruto plaću od šest tisuća kuna, edukacije, program međunarodne razmjene i ostale pogodnosti.

Soči

Traju prijave za festival u Sočiju

Besplatan boravak u Rusiji na Svjetskom festivalu mladih i studenata

Ako govorite ili učite ruski jezik, ovo je idealna prilika za vas, koja vam ne smije pobjeći kroz prste!

50. susret mladih Splitsko-makarske nadbiskupije - skečevi

Hrvatsko Nadzemlje

FOTO i VIDEO: 50. susret mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

Jubilarni 50. susret mladih održan na temu ''Splitsko stanje uma'' organiziralo je Hrvatsko Nadzemlje te sve prisutne zabavljalo zabavnim filmovima i skečevima.