Podstanarski problemi

Europski bi diplomati mogli stvarati probleme studentima podstanarima

Zagreb

Početkom šestomjesečnog predsjedanja Vijećem Europske unije u Zagreb će stići više tisuća diplomata. Iznajmljivači u tome vide priliku za bolju zaradu i realna je mogućnost da neki svoje dosadašnje podstanare, često studente, zamjene upravo gostima iz Europske unije.

Od siječnja iduće godine Hrvatska će na šest mjeseci preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije. Tom će prilikom u grad Zagreb stići oko 25 tisuća europskih diplomata i činovnika i svi se moraju smjestiti u gradu, prenosi Jutarnji.hr. Vjerojatno se sada pitate kakve veze s ovim imaju studenti.

Diplomati će prvenstveno biti smješteni u hotelima s četiri ili pet zvjezdica, kojih grad nema niti približno dovoljno da ih sve ugosti. Neminovan je stoga slijed događaja da gosti iz Vijeća Europske unije potraže privatan smještaj i tu dolazimo do problema s kojim se mogu suočiti studenti. Konkretnije, oni koji žive u podstanarskim stanovima.

Budući da velik broj studenata koji iznajmljuju stanove sa stanodavcima nema potpisan ugovor, stanodavci ih mogu izbaciti iz stana kad požele. Od stranih diplomata u kraćem razdoblju mogu zaraditi puno više nego od studenata i vjerojatno je stoga da će se mnogi odlučiti upravo za takvu zaradu.

Iako svi diplomati neće stići u isto vrijeme niti u Zagrebu boraviti svih šest mjeseci, pomutnja u iznajmljivačkom svijetu gotovo je neizbježna jer, kao što smo već naveli, studenti bez ugovora ne mogu ostvariti prava koja bi im ugovorom bila zajamčena. Apeliramo stoga na iznajmljivače da budu obzirni prema studentima i barem im daju dovoljno vremena za pronalazak novoga smještaja, ali i na studente da pažljivo biraju svoje domove daleko od doma. Barem dok podstanarski status zakonski ne bude bolje reguliran.

Komentari na članak

Vezani članci

Naslovna - prezentacija

Korisne alternative

Tri alata za stvaranje prezentacija koia nisu PowerPoint

Trebate prezentirati putem dobrog, starog PowerPointa, ali vam je već dosadio? Možete se okušati u drugim alatima koji će možda bolje odgovarati vašim prezentacijskim željama.

Pisanje e-maila

Vječni misterij

Kako napisati „e-mail” na koji ćete dobiti odgovor?

Dopisivanje mailom jedno je od najpopularnijih dopisivanja na svijetu. Unatoč tome, mnogo nam se puta dogodilo da na neke poruke odgovor jednostavno nismo dobili.

SCZG izvana

Studentski centar Zagreb

Smotra Sveučilišta u Zagrebu: sve informacije o studiranju na jednom mjestu

Osim informiranja studenata o mogućnostima studiranja, ove će se godine u sklopu programa Smotre održati i niz popularno-znanstvenih i umjetničkih prezentacija pod nazivom „Najbolje sa Sveučilišta“.

Pravni fakultet/Sveučilište

Izbori rektora Sveučilišta u Zagrebu u utorak

Kandidati za prestižno mjesto rektora Sveučilišta u Zagrebu

Što je Senat, kako se bira rektor, koje su mu dužnosti i koji su kandidati za rektora na Sveučilištu u Zagrebu, saznajte u članku.

Filmska kamera

Festival u MM centru

Revija studentskog filma – 3 dana, 43 filma, 53 autora

Zagreb će na tri dana postati sjecište mladih filmskih strujanja i mjesto susreta te povezivanja filmskih autora iz Hrvatske i regije.