LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova studija Europske unije

Erasmus+ istraživanje: Razmjena studenata potiče zapošljivost i radnu mobilnost

Nova studija o utjecaju programa razmjene studenata Europske unije Erasmus pokazuje da diplomirani studenti s međunarodnim iskustvom puno bolje prolaze na tržištu rada.

Nova studija o utjecaju programa razmjene studenata Europske unije Erasmus pokazuje da diplomirani studenti s međunarodnim iskustvom puno bolje prolaze na tržištu rada.

Mladi koji studiraju ili se osposobljavaju u inozemstvu ne samo da stječu znanja u određenim disciplinama, već i jačaju ključne transverzalne vještine koje poslodavci izuzetno cijene.

Nova studija o utjecaju programa razmjene studenata Europske unije Erasmus pokazuje da diplomirani studenti s međunarodnim iskustvom puno bolje prolaze na tržištu rada.

Upola je manja mogućnost da će iskusiti dugotrajnu nezaposlenost u usporedbi s onima koji nisu studirali ili se osposobljavali u inozemstvu te je u pet godina nakon što su diplomirali njihova stopa nezaposlenosti 23% niža.

Studija koju su osmislili neovisni stručnjaci najopsežnija je svoje vrste te se na nju odazvalo gotovo 80 000 ispitanika uključujući studente i poduzeća.

Erasmus: zapošljavanje i razvoj karijere

Erasmus: zapošljavanje i razvoj karijere, FOTO: europa.eu

„Rezultati studije utjecaja Erasmusa izuzetno su važni s obzirom na neprihvatljivo visoke razine nezaposlenosti mladih u EU. Poruka je jasna – ako studirate ili se osposobljavate u inozemstvu, veća je vjerojatnost da ćete povećati svoje izglede za pronalaženje zaposlenja. Novi program Erasmus+ nudit će bespovratna sredstva EU za četiri milijuna ljudi između 2014. i 2020. te im omogućiti da iskuse život u drugoj zemlji studirajući, osposobljavajući se, poučavajući ili volontirajući,” rekla je Androulla Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.

Nova studija pokazuje da 92% poslodavaca traži osobine koje se potiču programom, kao što su: tolerancija, povjerenje, vještine rješavanja problema, znatiželja, poznavanje vlastitih prednosti i slabosti te odlučnost pri odlučivanju. Ispitivanja prije razdoblja razmjene u inozemstvu i nakon njega pokazuju da su kod studenata programa Erasmus te osobine više izražene, čak i prije početka njihove razmjene.

Do trenutka kad se vrate, razlika u vrijednosti tih osobina u prosjeku se povisi 42% u usporedbi s drugim studentima.

Erasmus: zapošljavanje i razvoj karijere II

Erasmus: zapošljavanje i razvoj karijere II, FOTO: europa.eu

Studenti koji se financiraju iz programa Erasmus mogu odabrati studiranje ili pripravništvo u inozemstvu. U izvješću se navodi da među troje pripravnika iz programa Erasmus više od jednog dobije ponudu za zaposlenje u poduzeću u kojem je bio na pripravničkom stažu.

Pripravnici iz programa Erasmus imaju i više poduzetničkog duha nego njihove kolege koji ostaju kod kuće – 1 od 10 osnovalo je vlastito poduzeće, a od njih četvero, više od troje planira to ili vjeruje da će to učiniti.

Također mogu očekivati brže napredovanje u karijeri. Prema 64% poslodavaca, osoblje s međunarodnim iskustvom ima veću profesionalnu odgovornost.

Erasmus: radna praksa

Erasmus: radna praksa, FOTO: europa.eu

Erasmusom ne samo da se poboljšavaju izgledi za karijeru, nego se studentima nudi i širi obzor te društvene veze. Zemlju boravišta ili rada promijenilo je 40% studenata najmanje jedanput nakon što su diplomirali, što je gotovo dvostruko veći broj od onih koji nisu mobilni tijekom studija.

Dok 93% studenata s međunarodnim iskustvom može zamisliti život u inozemstvu u budućnosti, to može samo 73% onih koji ostaju u istoj zemlji tijekom studija.

Bivši studenti programa Erasmus također će vjerojatnije biti u transnacionalnoj vezi: 33 % bivših studenata programa Erasmus ima partnera druge nacionalnosti u usporedbi s 13% onih koje ostaju kod kuće tijekom studija; 27% studenata programa Erasmus upozna svojeg dugotrajnog partnera dok su u programu. Na temelju toga Komisija procjenjuje da se vjerojatno oko milijun djece rodilo parovima iz Erasmusa od 1987.

Erasmus: međunarodni život

Erasmus: međunarodni život, FOTO: europa.eu

Novim programom Erasmus+ pružit će se prilika za četiri milijuna ljudi, uključujući dva milijuna studenata u visokoškolskim ustanovama i 300 000 članova osoblja tijekom sljedećih sedam godina.

FOTO: FACEBOOK