Intervju: Luka Buntić

Ekonomski fakultet u Zagrebu ima svoj debatni klub!

Luka Buntić

Jeste li znali da od sada i Ekonomski fakultet u Zagrebu ima svoj debatni klub?

Debatni je klub izvrsna prilika da unaprijetite svoje vještine uspješne rasprave, argumentirate svoje stavove unutar kluba, ali i u svakodnevnoj komunikaciji, te sudjelujete na mnogim turnirima.

Jeste li znali da odnedavno i Ekonomski fakultet u Zagrebu ima svoj debatni klub?

Ako niste, pročitajte intervju s Lukom Buntićem, članom Debatnog kluba EFZG-a i promislite želite li se pridružiti ovoj sjajnoj inicijativi.

Udruga Debatni klub EFZG osnovana je prije nekoliko dana, na čiju inicijativu i zašto? 

Ideja osnivanja Debatnog kluba na našem Fakultetu proizašla je kao rezultat konstantnih razgovora s kolegama koji već dugi niz godina sudjeluju u debatama na međunarodnoj razini. Kao što znate, dobrih ideja ima mnogo, no najbolje su one koje nakon realizacije mogu dati određeni doprinos zajednici i biti na određeni način mjerljive. Upravo taj efekt želimo postići kroz našu aktivnost i edukaciju studenata.

Više je razloga osnivanju našeg Kluba. Ono u što smo svi dobro upućeni jest to da naš obrazovni sustav ne pruža dovoljno praktičnih znanja studentima te se radi toga velika odgovornost prebacuje na studente, jer sada oni moraju preuzeti inicijativu i uključiti se u što više izvannastavnih aktivnosti. U Debatnom klubu EFZG vidimo udrugu koja će donijeti dodanu vrijednost studentima, pružiti im edukaciju s naglaskom na argumentiranu raspravu i dijalog, a aktivnim članovima ponuditi i razvijanje organizacijskih vještina i upravljanje pojedinim timovima.

Udruga je ustrojena kao tvrtka, svaki član Izvršnog odbora odgovoran je za pojedini tim, a unutar timova planiramo kroz neko vrijeme ustrojiti i srednji menadžment kako bismo mogli biti produktivniji u svom radu.

Koji su vam ciljevi, koliko članova zasad imate?

Cilj nam je organizirati nekoliko projekata do kraja ove akademske godine kako bismo bili prepoznatljivi među studentskom populacijom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ali i šire. Također, želimo približiti vještinu debatiranja studentima EFZG-a i omogućiti im da sudjeluju na međunarodnim natjecanjima. Debatiranje je prisutno u svijetu stotinama godina, gdje gotovo svaka bolja poslovna škola ima svoje debatno društvo.

Ima nas desetak aktivnih članova koji radimo na stvaranju temelja Udruge, kako bi sve bilo spremno za nove članove. Za otprilike dva mjeseca ćemo otvoriti prijave za pristupni proces novih članova.

Što zapravo Debatni klub nudi studentima? Zašto bi se netko priključio Debatnom klubu?

Studentima ćemo ponuditi mogućnost da nauče vještinu debatiranja i da nadograde postojeća stručna i opća znanja. U Hrvatskoj imamo nekoliko aktivnih klubova koji zastupaju svoja matična sveučilišta. Mi želimo bitni aktivan sudionik i ulagati u svoje članove tako što ćemo ih slati na međunarodna natjecanja. To je win-win situacija jer time promoviramo naše matične institucije, a studenti dobivaju iskustvo i nova poznanstva.

Kako se učlaniti u Udrugu? Moraju li članovi biti studenti EFZG-a? 

Svakodnevno dobivamo upite studenata o uključivanju u Debatni klub EFZG. Kao što sam već rekao, nastojimo sve pripremiti za nove članove pa sve zainteresirane pozivam da prate našu Facebook stranicu.

Za članstvo u Udruzi će biti potrebno prijaviti se putem online obrasca, koji ćemo objaviti na našoj stranici. Poželjno je da su studenti EFZG-a, ali nećemo odbijati prijave studenata s drugih fakulteta

Kojim ćete se temama baviti? Imate li već neke pripremljene projekte?

Prvenstveno ćemo se baviti aktualnim temama u gospodarskom, socijalnom i političkom smislu. Nastojat ćemo ispitati zanimanje studenata o određenim temama, jer su nam interes i zanimanje studenata ispred svega. Trenutno pripremamotri samostalna projekta za 2015. godinu, od kojih će jedan pružiti edukaciju o debatiranju svim zainteresiranim studentima.

Planiramo ojačati suradnju s drugim udrugama na Fakultetu. Smatram da ćemo zajedničkim djelovanjem postići puno bolji efekt na određenim projektima.

Hoće li debate biti javne?

Svaki tjedan ćemo organizirati debate za članove, ali svatko zainteresiran je dobrodošao. Na nekim projektima koje planiramo raditi u budućnosti želimo uključiti i studente koji neće biti članovi Udruge, no sam koncept još razrađujemo sa Zagrebačkom Debatnom Unijom koja je ove godine organizirala natjecanje u debatiranju na razini Europe.

Poruka za buduće članove, ali i ostale studente?

Želim naglasiti kako nam je zadovoljstvo studenata ispred svega. Ukoliko ste voljni naučiti nešto novo ili pak imate iskustva u debatiranju pa se želite afirmirati na svjetskim natjecanjima i zastupati EFZG i Sveučilište, pridružite nam se. Možete nas pratiti na Facebook stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

Savjet mladih Grada Zagreba

Savjeta mladih Grada Zagreba poziva na

Konferencija „Zagreb za udruge mladih“

Savjet mladih Grada Zagreba poziva sve udruge mladih i udruge za mlade na konferenciju pod nazivom "Zagreb za udruge mladih".

Zajedništvo

Uspješnost pregovaranja

Možemo li pregovarati učinkovitije?

Pregovaranja imaju zajedničke osnovne karakteristike ali se opet međusobno razlikuju jedno od drugog po strukturi, tijeku i dinamici, stoga je bitno odrediti specifičnu strategiju i taktike u cilju uspješnog vođenja pregovora.

Studenti o novcu i bankama

Studenti o novcu i bankama

Hrvatska poštanska banka i Studentski.hr istražuju stavove i znanje studenata o novcu i bankama

Što je za tebe banka i što utječe na tvoj izbor banke? Znaš li što je trajni nalog ili pak dividenda? Smatraš li da je novac izvor sreće ili nužno zlo? Otkrij nam u anketi!

Come to the dark side

Studentski.hr otvara svoja vrata

(Budući) HR manageri, prijavite se za rad na Studentskom.hr!

Ako si zainteresiran za radno mjesto HR managera, bez obzira na prethodno iskustvo, pošalji molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.

Vip alumni iskustvo

Prilika za mlade i visokoobrazovane bez radnog iskustva

Još se niste prijavili za Vip alumni program? Požurite!

Kandidatima za Vip alumni program poručujem da se potrude biti izabrani jer će kroz godinu dana steći jako bogato znanje i iskustvo. - rekao je Domagoj Rudeš, polaznik prvog Vip alumni programa.