„Maraton karijera” na FPZG-u

„Dobar novinar ne znači imati diplomu baš iz novinarstva”

Danijela Jozić

Danijela Jozić uspješna je novinarka i glavna urednica tportala, a svoju je karijeru započela u klupi Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Kako je od diplomirane politologinje započela rad u dopisništvu „Novog lista”, a došla do današnje pozicije saznaj 19. travnja na FPZG-u. Uoči predavanja donosimo intervju s njom.

Projekt Maraton karijera svoju je trku već započeo, a drugi je fakultet na stazi maratonaca Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Gošća koja će svoju priču 19. travnja opisati studentima, Danijela Jozić, glavna je urednica tportala. Diplomirana je politologinja s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Uspješna glavna urednica ovom će prigodom ispričati studentima o svom karijernom putu koji je započeo upravo u prostorijama FPZG-a dok je bila studentica politologije.

Uoči njenog predavanja pod nazivom Profesija: novinar na Maratonu karijera porazgovarali smo s njom o poslu, studentskim danima, važnosti medijske pismenosti, ali i o ostalim segmentima potrebnim za uspješno novinarstvo. 

Kao studentica Fakulteta političkih znanosti jeste li oduvijek razmišljali o poslu koji obavljate ili su Vas neki drugi životni putevi i odluke doveli do pozicije na kojoj ste danas? 

Ne, kao studentica nisam konkretno razmišljala o poslu novinara, studirala sam politologiju. Međutim, tijekom cijelog studija pasionirano sam pratila politiku i čitala novine koje su tada izlazile u golemim nakladama. Bilo je to vrijeme bez interneta i svaki novi broj nekog tjednika s nestrpljenjem se iščekivao na kioscima. Televizija nije bila na današnjoj razini. Novinarske su me priče zanimale i oduševljavale, ali mi se posao novinara, odnosno ideja da bih mogla napisati suvisao tekst činila kao nešto nezamislivo. Posve slučajno, kako to u životu biva, pred kraj studija odlazim u dopisništvo Novog lista, a ostalo je povijest (smijeh). 

Smatrate li da Vam je odabir baš tog fakulteta pomogao u daljnjoj karijeri? 

Dobar novinar ne znači imati diplomu baš iz novinarstva. Ja sam diplomirana politologinja. Radila sam s kolegama koji su završili ekonomiju, sociologiju, književnost ili čak PMF. Važno je, kao u svakom poslu, da to želite raditi i da slijedite pravila struke. Novinarstvo je zanat kao i svaki drugi. Morate proći svaku stepenicu i nije dobro promašiti niti jednu. 

Koji su Vaši savjeti za studente koji se žele baviti medijskim radom? Je li Maraton karijera, po Vašem mišljenju, koristan projekt za studente koji žele nešto više?

Prije rada u medijima, a i kad uđete u novinarski posao, jedna od ključnih stvari jest kako se informirate, koje medije pratite i tko vam servira informacije. To je danas, u vrijeme lažnih vijesti i manipulacija putem društvenih mreža, kao i snažnog utjecaja oglašivača i politike, ključna stvar. Ne samo za nas koji radimo u medijima nego i za same čitatelje. Ljudi u normalnim demokratskim zemljama moraju osim gole informacije znati i što bi moglo biti u njezinoj pozadini, tko ju je objavio... 

Kakve moraju biti osobe koje se žele baviti novinarstvom i radom u medijima?

Vrijedne i pametne, ali još više poštene i nepotkupljive. Pritom ne mislim samo da vas netko doslovce podmiti, nego i da vas neki političar ili biznismen previše ne opčini pa vam ubije novinarsku sumnjičavosti i kritičnost što je u srži našeg posla. Dakle, možete imati stav, ali bez navijanja jer čitatelju morate dati što kvalitetniju i istraženu informaciju kako bi sam donio sud. Stavove možete izraziti u formi komentara. 

Kako izgleda uobičajeni radni dan jedne glavne urednice? Što je ono što Vas svakodnevno motivira za kvalitetan nastavak rada?

Ritual je slušanje jutarnje kronike Hrvatskog radija već od 7.00 i pregledavanje konkurentskih portala, dolazak u redakciju, iščitavanje novina… Urednički kolegij nam je u 9.00. Ako imam sreće pa sudjelujem samo u radu oko sadržaja, razgovaramo o temama, mozgamo što bismo mogli raditi od priča. Ako nemam sreće, onda se bavim svim onim poslovima i sastancima koji idu u rok službe glavne urednice i kojima nisam uvijek oduševljena jer se najviše volim baviti sadržajem i temama. Nevjerojatno je kako i nakon toliko godina uvijek osjetim isti pozitivan osjećaj kad objavimo neki važan tekst. Kad je vani, kad krenu reakcije itd.   

O čemu ćete još govoriti studentima na svojem predavanju?

O svačemu. Ali dopustite da to odradimo uživo (smijeh). 

Želite li poručiti još nešto studentima prije svog predavanja?

Nadam se da će moje predavanje biti korisno. Ili tako da će odmah poželjeti postati novinari, ili ću im dati vrlo jasnu sliku da bježe glavom bez obzira. Novinarstvo je jako težak, ali izuzetno dinamičan i uzbudljiv posao. Vidimo se na Maratonu karijera!

Broj mjesta je ograničen, stoga se za ovo vrijedno predavanje i radionicu prijavite na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Miroslav Zrnčević

Predavanje na FSB-u

Na Maratonu karijera gostuje čovjek koji je ostvario san svakog dječaka

Drugi „Maraton karijera” ove će godine posjetiti i Fakultet strojarstva i brodogradnje, na kojem će predavanje održati Miroslav Zrnčević, test vozač Rimac Automobila koji radi ne samo svoj posao iz snova, već posao iz snova velikog dijela muške populacije.

foto

Intervju s Karlom Triplat

Studentica koja je osvojila 50 000 kn u Potjeri tvrdi da joj studij kroatistike pomaže u kvizovima

Kako je to kad se kao studentica prijaviš u TV-kviz Potjera i u završnom dijelu u potpunosti sama pobijediš Lovca i osvojiš nezanemarivih 50 000 kuna? Odgovor na to i još nekoliko studentskih pitanja dala nam je Karla Triplat.

CROZ radionica

Timebox radionica na „Maratonu karijera"

Što nam donosi ograničavanje našeg najvrjednijeg resursa?

Kako najbolje rasporediti svoje vrijeme studentima je često prava enigma. U sklopu nadolazećeg „Maratona karijera" na Fakultetu elektrotehnike i računarstva organizatori su pripremili zanimljiv sadržaj koji će studentima na zabavan i interaktivan način odgovoriti na ovo pitanje i njemu slična.

Mediatoolkit

Projekt udruge Studentski informativni kutak

Mediatoolkit zanimljivom radionicom otvara drugi dio projekta „Maraton karijera"

Kako bolje najaviti predavanje glavne urednice Tportala.hr Danijele Jozić, nego zanimljivom radionicom o načinima praćenja i organizacije informacija u medijskom svijetu koju će održati Igor Pekija iz Mediatoolkita, tvrtke koja se istaknula svojim nastojanjima da zapošljava mlade ljude i ambiciozne studente.

Tomislav Grubišić na Maratonu

„Maraton karijera”

Maratonci startali na FER-u: O zavidnoj karijeri progovorio Tomislav Grubišić, o pravilnoj raspodjeli vremena Darko Špoljarić, a HalPet iznenadio studente

Započeo je Maraton karijera, a Darko Špoljarić, Tomislav Grubišić i iznenađenje tvrtke HalPet osigurali su napetost u samom startu.