Priopćenje SZZG-a

Zbor predložio nove cijene studentskog smještaja

SCZG izvana

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je predstavnicima medija priopćenje vezano uz poskupljenje studentskog smještaja u Zagrebu koje prenosimo u cijelosti.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je predstavnicima medija priopćenje vezano uz poskupljenje studentskog smještaja u Zagrebu koje prenosimo u cijelosti.

Predstavnici Studentskog zbora i domskih odbora odradili su nekoliko zajedničkih sastanaka s predstavnicima Studentskog centra. SC su na sastancima predstavljali sanacijski upravitelj Pejo Pavlović, savjetnik sanacijskog upravitelja Mijo Marić, pomoćnica ravnatelja za smještaj Ružica Rajšić i pomoćnica ravnatelja za financijske poslove Željka Pranjić. Pomak se dogodio u trenutku kad nam je dostavljena tražena dokumentacija u obliku financijskih izvješća Studentskog centra za 2014. godinu (sumirana izvješća za sve djelatnosti Studentskog centra, detaljan prikaz prihoda i rashoda u djelatnosti smještaja i revidirana analiza samoodrživosti projekta rekonstrukcije studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu kroz analizu cijena smještaja). Valja napomenuti da prvi dokument koji nam je bio dostavljen, „Analiza samoodrživosti projekta rekonstrukcije studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu kroz analizu cijena smještaja“, nije bio potpun te je tek nakon traženja studentskih predstavnika upotpunjen za oko 4 milijuna kuna prihoda koje su u prvoj dokumentaciji bile izostavljene (sektor sportskih sadržaja, praonice rublja, ljetni smještaj, privremeni smještaj studenata, turističke usluge, legalni ilegalci, najamnine…).

Na posljednjem sastanku, 27. siječnja, gore navedenim predstavnicima SC-a održali smo prezentaciju u kojoj smo jasno pokazali da uz povećanu subvenciju ministarstva i pozitivne učinke obnove nema razloga poskupljenju koje je na snazi od 1. siječnja 2016. godine, predloženom od strane Studentskog centra uz suglasnost bivšeg ministra. Kako je Studentski centar u 2014. godini ostvario manjak prihoda nad rashodima u sektoru smještaja od 7 298 901,67 kn, a povećanjem subvencije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u iznosu od 7 165 850,00 kn i minimalnom uštedom energije, temeljenom na kalkulacijama Studentskog centra, u iznosu od 4 968 422,00 kn, u sektoru smještaja ostvario bi se prihod od 4 835 370,31 kn. 

Predstavnici Studentskog centra ukazali su nam na važnost samoodrživosti projekta (amortizacije) koja iznosi 14 997 935,35 kn godišnje te bi  se po direktivama Europske Unije ta sredstva trebala uložiti u sektor smještaja. Dogovoreno je da će se osnovati odbor koji će raspolagati ovim sredstvima, u kojem će studenti imati svog predstavnika, a sav novac bit će ulagan isključivo u sektor studentskog smještaja, u obliku održavanja novoobnovljenih paviljona, rekonstrukcije neobnavljanih paviljona, obnove i ulaganja u popratni sadržaj i okoliš. Iz korekcije cijena predložene od strane Studentskog zbora jasno je vidljivo da, kad manjku prihoda u odnosu na rashode u 2014. godini u ukupnom iznosu od 7 298 901,67 kn pribrojimo ukupno povećanje subvencija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje generira dodatan prihod od 7 165 850,00 kn i prihod koji će se ostvariti uštedom energije, temeljenom na kalkulacijama Studentskog centra, u iznosu od 4 968 422,00 kn, dolazimo do projekcije prihoda i rashoda za 2016. godinu, gdje je prihod veći od rashoda u ukupnom iznosu od 4 835 370,31 kn. S obzirom na ranije spomenute direktive Europske unije godišnje je potrebno osigurati 14 997 935,35 kn koje će biti usmjerene u amortizaciju. Znači potrebno je dodatno uprihoditi iznos od 10 162 565,04 kn godišnje. Ukoliko ovom iznosu dodamo i dio troška „zajedničkih službi“ u iznosu od 3 969 534,00 kn dolazimo do ukupnog iznosa od 14 132 099,04 kn koje je potrebno osigurati da bi djelatnost smještaja poslovala s pozitivnom nulom. Na sastanku studentskih predstavnika dogovoreno je da se spomenuti iznos osigura iz dva izvora:

1. 50% potrebnog iznosa osigurat će se korekcijom cijena smještaja (prijedlog korekcije u tablici niže) 

2. 50% potrebnog iznosa namirit će se iz drugih prihoda Studentskog centra (npr. iz Student servisa koji je u 2015. ostvario zaradu od 48 milijuna kn, a isti je obvezan uložiti u studentski standard što dosada nije bio slučaj).

Uvidom u cjelokupnu dokumentaciju Studentski zbor je došao do zaključka da nove cijene smještaja trebaju iznositi: 

 

Tablica 1, FOTO: SZZG

 

 

Tablica 2, FOTO: SZZG

Ovaj dokument, upotpunjen tablicom o izračunu cijena smještaja u studentskim domovima i financijskim izvješćima na kojima smo temeljili izračune, poslan je Sanacijskom vijeću i na znanje ministru dr. sc. Predragu Šustaru. Na sjednici koja je održana u petak, 29. siječnja 2016. godine, Sanacijsko vijeće Studentskog centra odlučilo je prihvatiti prijedlog korekcije, ali za konačno formiranje cijena odlučilo je pričekati ministrovu odluku i prihvatiti je u potpunosti. Sastanak delegacije studentskih predstavnika i Studentskog centra kod ministra Šustara potvrđen je, iako egzaktan datum održavanja nije određen.

Komentari na članak

Vezani članci

Okrugli stol na temu modela financiranja studenata

Okrugli stol na Ekonomskom fakultetu

Dosadašnji model financiranja studenata će se svakako izmijeniti, no što učiniti s izvanrednim studentima?

Eurostudentovo istraživanje provedeno tijekom 2010. godine, a izdano u publikaciji 2011. godine, pokazalo je kako su troškovi studiranja u Hrvatskoj oko 31.500 kuna godišnje, ali ovi podatci variraju s obzirom na skupinu kojoj student pripada.

Split

Hrvatske željeznice daruju zimski popust

Za 50% manju cijenu u Split i Rijeku

Ponuda vrijedi do 31. ožujka 2016. godine, a cijene se odnose na jednosmjerna putovanja na izravnim relacijama (rezervacija sjedala nije uključena). 

putovanje

Putovanja sa skromnim studentskim budžetom

Deset najjeftnijih turističkih destinacija u Europi

S obzirom na cijene noćenja u hostelima, troškove ulaznica, javnog prijevoza, hrane i pića, sastavljen je popis deset najjeftinijih gradova u Europi. Radi se o poznatim destinacijama u kojima se može vidjeti mnoštvo znamenitosti pa možda jedna od njih bude glavno odredište vašeg idućeg putovanja.

Obnova Cvjetnog - stol 2

Obnova studentskih domova

FOTO: Pogledajte kako izgleda SD Cvjetno mjesec dana prije roka za završetak radova

Na paviljonima doma vidljive su velike promjene. Fasade su na nekima završene, a novi prozori su postavljeni. Unutrašnjost paviljona također poprima novo naličje. Pločice u kupaonama su postavljene, a složen je i namještaj u oglednu sobu, koju možete pogledati u fotogaleriji.

Sveučilište u Zagrebu

Senat Sveučilišta odlučio

Ljetni rok se u sljedećoj akademskoj godini održava u dva dijela!

Zbog održavanja Europskih sveučilišnih igara, između 12. i 25. srpnja, kada Zagreb i Rijeka dijele domaćinstvo za 5000 studenata iz 45 europskih zemalja i 250 raznovrsnih sveučilišta, Sveučilište želi na vrijeme pripremiti domove za smještaj stranih studenata.