Kraj studentskim mukama s prehranom

Čakovečki studenti konačno dobivaju novu menzu

Učiteljski fakultet Čakovec

Čakovečki su se studenti izborili za svoje pravo na subvencioniranu prehranu. Nova će se menza otvoriti na Učiteljskom fakultetu.

Za otprilike tri tjedna, studenti Međimurskog veleučilišta i odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu dobit će novu menzu koja će se otvoriti na Učiteljskom fakultetu. 

Podsjetimo, do sada je menza za studente bila organizirana u restoranu Barok classic II, vlasnika Dražena Fodora, koji zbog financijske neisplativosti nije potpisao ugovor za ovu akademsku godinu o usluzi subvencionirane prehrane za studente, piše eMeđimurje.

Zbog ukidanja menze, čakovečki su studenti pokrenuli peticiju u kojoj od nadležnog ministarstva traže otvaranje menze te povrat novca koji su studenti potrošili na prehranu, a do sada su sakupili 751 potpis.

– Troškovi na prehranu su se utrostručili, a većina studenta nema mogućnost kuhanja u svojim studentskim domovima pa se uglavnom hrane gotovim proizvodima. Zato je ova peticija vrlo važna jer se radi o osnovnoj egzistenciji svih studenata, pogotovo onih socijalno ugroženih – izjavila je Katarina, studentica Učiteljskog fakulteta i jedna od pokretača inicijative.

No, čini se da je mukama čakovečkih studenata napokon došao kraj. Naime, dogovoreno je da će se za studentsku prehranu prenamijeniti prostor na Učiteljskom fakultetu. Rješenje je doneseno na sastanku održanom u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH, na kojem su sudjelovali tehnički ministar Predrag Šustar, njegov zamjenik Hrvoje Šlezak i pomoćnik Stjepan Tomas, Matija Posavec župan Međimurske županije, Nevenka Breslauer dekanica MEV-a te Tamara Turza Bogdan, prodekanica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu – Odsjek u Čakovcu.

– Jako smo sretni što ćemo uskoro dobiti menzu jer su troškovi prehrane preveliki za studentski budžet. Također, smatramo kako je ova lokacija odlično rješenje jer već postoji adekvatan prostor. No, nemamo prevelike zahtjeve, važno nam je samo da se menza otvori. Do sada smo putovali petnaest minuta do pola sata do menze, tako da nam to nije problem – zadovoljno objašnjava Katarina.

Također, od ponedjeljka, 24. listopada Studentski centar u Varaždinu organizirat će prijevoz hrane za studente dok se ne otvori menza. Tako će studenti ipak moći koristiti svoje iksice i pravo na subvencioniranu prehranu.

Komentari na članak

Vezani članci

Djevojka s laptopom

Moj prvi posao

Savjeti za pronalaženje prvog posla

Polažete zadnje ispite ili ste diplomirali i odlučili ste aktivno tražiti svoj prvi posao? Krenite s usvajanjem vještina nužnih za uspjeh u poslovnom svijetu.

Ljetna škola građevinarstva

Sveučilište u Splitu

Steknite iskustvo interdisciplinarnog i multikulturalnog učenja na ljetnoj školi u Splitu

Studenti mogu birati između sedam različitih programa iz područja građevinarstva, arhitekture i geodezije. Škola će se održavati od 5. do 9. rujna, a prijaviti se možete do 20. lipnja.

Alpe; Izvor: https://pixabay.com/en/nature-france-alps-haute-savoie-3221782/

Europski forum Alpbach

Stipendije za okupljanje mladih u Alpama oko raznolikosti i otpora

Mladi do 30 godina starosti mogu se do 30. ožujka prijaviti za stipendiju za sudjelovanje na Europskom forumu Alpbach o temi „Raznolikost i otpor“.

Dioklecijanova palača

Natječaj za stipendije

Traju prijave za dodjelu stipendija Sveučilišta u Splitu

Sveučilište u Splitu dodijelit će 125 stipendija svojim studentima za akademsku godinu 2016./2017. Prijave na natječaj za dodjelu stipendija traju do 20. siječnja 2017. godine.

Autorska fotografija / Tonči Gabelić

Dežurne menze

Doznajte kako rade studentski restorani ovoga Uskrsa

Za sve studente koji tijekom uskršnjih blagdana ne putuju doma, pronašli smo podatke o radnom vremenu studentskih restorana u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.