'Afera' Natječaj

Bivši studentski pravobranitelj Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Pasko Tomaš se očitovao o svojoj ostavci

Pravni fakultet, Split

Danas se i sam Tomaš odlučio oglasiti po pitanju ostavke i objasniti razloge iste.

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu ovoga tjedna je imao pune ruke posla.

Podsjetimo, studenti Filozofskog fakulteta u Splitu pobunili su se zbog neslužbenih rezultata Natječaja Studentskog zbora za studentske projekte u 2015. godini. Većina sredstava bila je dodijeljena sportskih aktivnostima, dok je društveno-humanističko područje u Natječaju bilo kompletno zanemareno.

Više o cijelom slučaju možete pročitati u nedavno napisanom članku. Razvoj situacije i pritisak utjecao je na to da studentski pravobranitelj Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Pasko Tomaš podnese neopozivu ostavku.

Studenti su na to burno reagirali, želeći zaustaviti njegovu ostavku.

"Njegovi ciljevi su bili jasni i njegov interes su bili studenti. Pasko Tomaš, što je najvažnije od svega, nikada na niti jedan način nije lobirao za niti jednu udrugu niti studenta pojedinca, smatrajući da u Studentskom zboru ne smije biti mjesta tome.", stoji u otvorenom pismu koje su poslali studenti.

Otvoreno pismo splitskih studenata

Danas se i sam Tomaš odlučio oglasiti po pitanju ostavke i objasniti razloge iste. Njegovo priopćenje prenosimo u potpunosti.

Poštovani,

Nakon što sam u srijedu navečer izjavio da dajem neopozivu ostavku na sve funkcije dužan sam vam priopćiti konačnu odluku o svemu.

Dakle, donio sam dvije različite odluke i to:

  1. PODNOSIM NEOPOZIVU OSTAVKU NA MJESTO STUDENTSKOG SVEUČILIŠNOG PRAVOBRANITELJA
  2. NASTAVLJAM OBNAŠATI FUNKCIJU PREDSJEDNIKA STUDENTSKOG ZBORA PRAVNOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U SPLITU

Prvo, ostavku na mjesto studentskog pravobranitelja dajem jer ne želim biti osoba koju će se povezivati sa aktualnim vodstvom Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu jer oni više nemaju  moju podršku. Ne želim u niti jednom slučaju biti vezan uz njihov (ne)rad. Velika hvala svim studentima, studentskim zborovima, studentskim organizacijama koje su mi iskazale podršku i ovim putem im dajem obećanje da ću i u buduće zastupati njihove interese, no ne više sa funkcije studentskog pravobranitelja. Odbacujem i sve tvrdnje da imam nešto protiv prorektora Borisa Maleša ili udruge UNISPORT. Naprotiv, da nema projekata udruge UNISPORT, studentskog sporta na našem sveučilištu gotovo pa nebi ni bilo. Da nije bilo prorektora danas bi studentske udruge i zborovi bili razjedinjeni (kao što su bili) te je upravo njegovim trudom i naporom uspio okupiti svih nas na jedno mjesto. To iskreno poštujem i cijenim i na tome mu zahvaljujem.

Drugo, nakon brojnih konzultacija sa studentima, profesorima, Upravom Pravnog fakulteta te na kraju Studentskim zborom, SZPFS donio je odluku da neće podržati moju ostavku te da u slučaju nje nitko neće preuzeti vođenje studentskog zbora. Upravo zbog toga, donijeli smo odluku da ću do kraja ove akademske godine obnašati funkciju predsjednika Studentskog zbora Pravnog fakulteta a da ćemo u razdoblju pred nama zajedno odlučiti koja osoba će preuzeti odgovornost za vođenje istog.

Želim se ispričati svim studentima Pravnog fakulteta i Sveučilišta u Splitu i naglasiti da iskreno žalim zbog moje ishitrene objave u kojoj sam dao ostavku. Čovjek sam, radim i griješim. Kažu da ako ne radite greške ne možete napraviti apsolutno ništa. Znam da sam falio i moja ishitrenost me koštala i koštati će me. Svi koji me poznaju znaju da uvijek stojim iza svojih riječi i jako mi je žao što nepoštivanjem svojih izjava ovim narušavam svoj kredibilitet i vjeru svih u mene. Svjestan sam da će mi to biti veliki teret kroz život i takvo nešto nisam smio sebi dopustiti. Zbog svega iskreno žalim. Svojim izjava naštetio sam samome sebi i nikome drugome i to mi je najvažnije. Kako bih barem malo ispravio štetu koju sam počinio odlučio sam, uz punu podršku svog Studentskog zbora, ostati na funkciji predsjednika te na nerad odgovoriti radom a na nepravdu – pravdom te svojim budućim djelovanjem pokazati koliko mi je stalo do našeg fakulteta i studenata.

Smatram da bi napuštanjem funkcije predsjednika dodatno bila nanesena šteta Studentskom zboru i nemam srca u ovakvoj situaciji napustiti ljude koji su me na ovu funkciju doveli. U sve sam ulazio sa srcem i poštenim namjerama te smatram da sam zbog toga često bio neshvaćen. Nikada nisam bio, niti ću biti ičiji igrač i to smatram ključnim problemom cijele situacije. Znam da sam svojim ponašanjem izazvao razne reakcije i svatko ima pravo na svoje mišljenje o cijeloj situaciji pa makar ono bilo i najnegativnije. Takvo mišljenje, obzirom da je proisteklo iz mojih ponašanja, moram poštovati. Iskreno se nadam da ću u što kraćem roku, svima dokazati da sve što se dogodilo, unatoč svemu, je bilo zbog zadovoljavanja studentskih interesa i poboljšanje studentskog života i standarda. Pozivam sve studente koji nemaju osobne interese već im je cilj zadovoljavanje općih studentskih interesa da mi se priključe i pomognu mi u borbi za bolji Pravni fakultet i bolje Sveučilište.

Po stoti put, od srca se zahvaljujem svima na podršci, duboko se ispričavam na svojim potezima te se nadam da ćete u ovom priopćenju ipak pronaći razumijevanja za sve što se dogodilo.

S poštovanjem,

Pasko Tomaš

Studentski pravobranitelj u ostavci

Predsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Komentari na članak

Vezani članci

STIFF otvaranje

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci

Budite dio filmskog žirija STIFF festivala

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci traži kreativne, poduzetne i vrijedne studente za filmski žiri STIFF festivala. Rok za prijavu je 8. rujna 2016. godine.

Studenti tulumare

Tulumi za studente u Rijeci

Studentski šalabahter za riječke brucošijade

Pripremili smo vam popis ovogodišnjih riječkih brucošijada kako biste posjetili onu koja vam najbolje odgovara ili sve njih!

Dani FSB-a

Proslava 60. obljetnice osamostaljenja

Tribina karijera i Bal strojara dio su bogatog programa Dana FSB-a

Događaj započinje izložbom „Na ramenima divova" u Galeriji FSB-a gdje će biti i službeno otvaranje manifestacije Dana fakulteta, a završava Balom strojara u hotelu Esplanada.

Filozofski fakultet u Zagrebu

Osvrt na izjave profesora povijesti Tvrtka Jakovine

Komentar studenta: „Ovim pamfletićem samo je ukazao na to da autor ovih redaka treba zanemariti sve što je na njegovim predavanjima pokušao naučiti“

Na adresu redakcije pristigao nam je komentar studenta koji je odlučio iznijeti svoje mišljenje o stavovima profesora povijesti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tvrtka Jakovine.

Učenje

1st SYMPTOMA better diagnosis stipendija

Stipendije za studente koji rade uz studij

Studirate? Radite kako biste financirali svoje obrazovanje? Dobro bi vam došla dodatna financijska pomoć? Onda ste idealni kandidati za 1st SYMPTOMA better diagnosis stipendiju!