'Afera' Natječaj

Bivši studentski pravobranitelj Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Pasko Tomaš se očitovao o svojoj ostavci

Pravni fakultet, Split

Danas se i sam Tomaš odlučio oglasiti po pitanju ostavke i objasniti razloge iste.

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu ovoga tjedna je imao pune ruke posla.

Podsjetimo, studenti Filozofskog fakulteta u Splitu pobunili su se zbog neslužbenih rezultata Natječaja Studentskog zbora za studentske projekte u 2015. godini. Većina sredstava bila je dodijeljena sportskih aktivnostima, dok je društveno-humanističko područje u Natječaju bilo kompletno zanemareno.

Više o cijelom slučaju možete pročitati u nedavno napisanom članku. Razvoj situacije i pritisak utjecao je na to da studentski pravobranitelj Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Pasko Tomaš podnese neopozivu ostavku.

Studenti su na to burno reagirali, želeći zaustaviti njegovu ostavku.

"Njegovi ciljevi su bili jasni i njegov interes su bili studenti Pasko Tomaš, što je najvažnije od svega, nikada na niti jedan način nije lobirao za niti jednu udrugu niti studenta pojedinca, smatrajući da u Studentskom zboru ne smije biti mjesta tome.", stoji u otvorenom pismu koje su poslali studenti.

Otvoreno pismo splitskih studenata

Danas se i sam Tomaš odlučio oglasiti po pitanju ostavke i objasniti razloge iste. Njegovo priopćenje prenosimo u potpunosti.

Poštovani,

Nakon što sam u srijedu navečer izjavio da dajem neopozivu ostavku na sve funkcije dužan sam vam priopćiti konačnu odluku o svemu.

Dakle, donio sam dvije različite odluke i to:

  1. PODNOSIM NEOPOZIVU OSTAVKU NA MJESTO STUDENTSKOG SVEUČILIŠNOG PRAVOBRANITELJA
  2. NASTAVLJAM OBNAŠATI FUNKCIJU PREDSJEDNIKA STUDENTSKOG ZBORA PRAVNOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U SPLITU

Prvo, ostavku na mjesto studentskog pravobranitelja dajem jer ne želim biti osoba koju će se povezivati sa aktualnim vodstvom Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu jer oni više nemaju  moju podršku. Ne želim u niti jednom slučaju biti vezan uz njihov (ne)rad. Velika hvala svim studentima, studentskim zborovima, studentskim organizacijama koje su mi iskazale podršku i ovim putem im dajem obećanje da ću i u buduće zastupati njihove interese, no ne više sa funkcije studentskog pravobranitelja. Odbacujem i sve tvrdnje da imam nešto protiv prorektora Borisa Maleša ili udruge UNISPORT. Naprotiv, da nema projekata udruge UNISPORT, studentskog sporta na našem sveučilištu gotovo pa nebi ni bilo. Da nije bilo prorektora danas bi studentske udruge i zborovi bili razjedinjeni (kao što su bili) te je upravo njegovim trudom i naporom uspio okupiti svih nas na jedno mjesto. To iskreno poštujem i cijenim i na tome mu zahvaljujem.

Drugo, nakon brojnih konzultacija sa studentima, profesorima, Upravom Pravnog fakulteta te na kraju Studentskim zborom, SZPFS donio je odluku da neće podržati moju ostavku te da u slučaju nje nitko neće preuzeti vođenje studentskog zbora. Upravo zbog toga, donijeli smo odluku da ću do kraja ove akademske godine obnašati funkciju predsjednika Studentskog zbora Pravnog fakulteta a da ćemo u razdoblju pred nama zajedno odlučiti koja osoba će preuzeti odgovornost za vođenje istog.

Želim se ispričati svim studentima Pravnog fakulteta i Sveučilišta u Splitu i naglasiti da iskreno žalim zbog moje ishitrene objave u kojoj sam dao ostavku. Čovjek sam, radim i griješim. Kažu da ako ne radite greške ne možete napraviti apsolutno ništa. Znam da sam falio i moja ishitrenost me koštala i koštati će me. Svi koji me poznaju znaju da uvijek stojim iza svojih riječi i jako mi je žao što nepoštivanjem svojih izjava ovim narušavam svoj kredibilitet i vjeru svih u mene. Svjestan sam da će mi to biti veliki teret kroz život i takvo nešto nisam smio sebi dopustiti. Zbog svega iskreno žalim. Svojim izjava naštetio sam samome sebi i nikome drugome i to mi je najvažnije. Kako bih barem malo ispravio štetu koju sam počinio odlučio sam, uz punu podršku svog Studentskog zbora, ostati na funkciji predsjednika te na nerad odgovoriti radom a na nepravdu – pravdom te svojim budućim djelovanjem pokazati koliko mi je stalo do našeg fakulteta i studenata.

Smatram da bi napuštanjem funkcije predsjednika dodatno bila nanesena šteta Studentskom zboru i nemam srca u ovakvoj situaciji napustiti ljude koji su me na ovu funkciju doveli. U sve sam ulazio sa srcem i poštenim namjerama te smatram da sam zbog toga često bio neshvaćen. Nikada nisam bio, niti ću biti ičiji igrač i to smatram ključnim problemom cijele situacije. Znam da sam svojim ponašanjem izazvao razne reakcije i svatko ima pravo na svoje mišljenje o cijeloj situaciji pa makar ono bilo i najnegativnije. Takvo mišljenje, obzirom da je proisteklo iz mojih ponašanja, moram poštovati. Iskreno se nadam da ću u što kraćem roku, svima dokazati da sve što se dogodilo, unatoč svemu, je bilo zbog zadovoljavanja studentskih interesa i poboljšanje studentskog života i standarda. Pozivam sve studente koji nemaju osobne interese već im je cilj zadovoljavanje općih studentskih interesa da mi se priključe i pomognu mi u borbi za bolji Pravni fakultet i bolje Sveučilište.

Po stoti put, od srca se zahvaljujem svima na podršci, duboko se ispričavam na svojim potezima te se nadam da ćete u ovom priopćenju ipak pronaći razumijevanja za sve što se dogodilo.

S poštovanjem,

Pasko Tomaš

Studentski pravobranitelj u ostavci

Predsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Komentari na članak

Vezani članci

Digital m

Digitalni marketing

Visoko učilište Algebra pokreće preddiplomski i diplomski studij digitalnog marketinga

Prepoznajući sve veću ulogu digitalnih tehnologija u marketinškim aktivnostima organizacija Visoko učilište Algebra, prvo u ovom dijelu Europe, pokreće novi preddiplomski i diplomski studij koji se usredotočava upravo na vještine koje su na tržištu rada sve traženije.

proglašenje pobjednika

Natječaj Ine i udruge eSTUDENT

Proglašenje pobjednika natječaja Rebranddd

INA je s udrugom eSTUDENT raspisala natječaj Rebranddd u kojem su studenti imali priliku osmisliti novi logo Ine kao poslodavca. Nakon dva natjecateljska kruga, dodijelile su se vrijedne novčane nagrade najkreativnijim sudionicima.

Studenti o novcu i bankama

Studenti o novcu i bankama

Hrvatska poštanska banka i Studentski.hr istražuju stavove i znanje studenata o novcu i bankama

Što je za tebe banka i što utječe na tvoj izbor banke? Znaš li što je trajni nalog ili pak dividenda? Smatraš li da je novac izvor sreće ili nužno zlo? Otkrij nam u anketi!

Savjet mladih Grada Zagreba

Savjeta mladih Grada Zagreba poziva na

Konferencija „Zagreb za udruge mladih“

Savjet mladih Grada Zagreba poziva sve udruge mladih i udruge za mlade na konferenciju pod nazivom "Zagreb za udruge mladih".

Come to the dark side

Studentski.hr otvara svoja vrata voditeljima prodaje oglasnog prostora i administratorima

Voditelji prodaje i administratori, prijavite se za rad na Studentskom.hr!

Ako si zainteresiran za radno mjesto voditelja prodaje oglasnog prostora ili administratora, pošalji molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.