LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski.hr, Academia i Hrvatski crveni križ pozivaju:

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi splitskih studenata

28. travnja u splitskom caffe-baru „Academia“ organizirat će se akcija dobrovoljnog darivanja krvi za sve splitske studente. Akciju združenim snagama organiziraju portal studentski.hr, caffe-bar „Academia“ i Hrvatski crveni križ.

28. travnja u splitskom caffe-baru „Academia“ organizirat će se akcija dobrovoljnog darivanja krvi za sve splitske studente. Akciju združenim snagama organiziraju portal studentski.hr, caffe-bar „Academia“ i Hrvatski crveni križ.

28. travnja u splitskom caffe-baru Academia od 8 do 15 sati organizirat će se akcija dobrovoljnog darivanja krvi za sve splitske studente željne dobročinstva u ovo vrijeme kad humanost gubi na vrijednosti. Akciju združenim snagama organiziraju portal studentski.hr, caffe-bar Academia i Hrvatski crveni križ. 

Zašto darovati krv? Zato što ne oduzima mnogo, a nekome donosi puno, ponekad i sve. Zato što se bliži ljeto te raste potreba za povećanjem zaliha tekućine koja život znači. Zato što su mnogobrojne prednosti darivanja krvi, primjerice:

- krv darivatelja kompletno se laboratorijski pregledava (krvna slika). Ispituje se opsežnije i detaljnije nego kod običnog preventivnog pregleda. Podrobnije se snimaju krvne infekcije te takvi testovi često otkrivaju bolest za koju donator ne zna.

- darivanje krvi ujedno je i trening tijela za hitne situacije povezane s velikim gubitkom krvi. Postoje dokazi da su se prilikom gubitka krvi, naprimjer kod nesreća, redoviti donatori sposobniji bolje nositi s gubitkom veće količine krvi te imaju značajno manje medicinskih komplikacija.

- darivanje krvi također doprinosi oporavku tijela. Nagli pad količine krvi zna provocirati tijelo za stvaranje novih krvnih stanica. Doniranje krvi zato je stimulirajući učinak na tijelo. Redoviti davatelji krvi obično se osjećaju bolje nego nedavatelji, a može se govoriti i o cjelokupnom pomlađivanju.

- darivanje krvi kod muškaraca može smanjiti rizik od srčanih i krvožilnih bolesti.

Na kraju krajeva, zato što je blagdansko vrijeme i zato što širimo pozitivne stvari. 

Svaki student/ica koji/koja se taj dan odazove akciji, uz liječničku potvrdu bit će oslobođen/a nastave taj dan (obećali rukovodeći svih splitskih fakulteta) te će dobiti obrok (sendvič bogato punjen kvalitetnom salamom i sirom, namazom po želji i svježim prilozima) te besplatnu kavu od Academie

Nije bitno darivaš li prvi put ili si redovan darivatelj, dođi 28. travnja, podrži akciju, makar samo prisutstvom, pokaži da ti je stalo do pozitivnih stvari!

FOTO: TOMISLAV PRIMORAC