LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Radite li vi ove greške?

10 najčešćih grešaka na vozačkom ispitu

Obratite pozornost na ove greške i budite spremni za uspješno polaganje vozačkog ispita.

Obratite pozornost na ove greške i budite spremni za uspješno polaganje vozačkog ispita.

Vozački ispit nije samo skup nego je i jedan od zahtjevnijih ispita s kojima se ljudi susreću tijekom svog života. Bez obzira na to što se može polagati više puta, zbog svoje cijene je mladima prioritet položiti iz prve, no to nije uvijek tako jednostavno. Istražili smo koje su najčešće greške koje mladi vozači rade tijekom polaganja ispita, prema Instruktoru vožnje. Zapamtite koje su, savladajte ih i bez problema položite vozački ispit.


1. Provjera prometnih uvjeta

Jedna od najčešćih pogreška kandidata na vozačkom ispitu je neprovjeravanje prometnih uvjeta, koje se sastoji od pogleda u unutarnji retrovizor, vanjski retrovizor i okreta glave – provjera mrtvog kuta.

2. Oduzimanje prednosti

Ovdje su uključeni prekasno uočavanje vozila, kriva procjena te usporavanje vozila koje je u prednosti jer ste mu je vi oduzeli.

3. Gašenje vozila

Greška koja se početnicima često potkrada gašenje je vozila. Najčešći je uzrok tomu kretanje u krivoj brzini, prilikom dizanja papučice spojke nedovoljno zadržavanje papučice u trenutku prijenosa sile, nedovoljno gasa, odnosno snage.

4. Doticaj rubnog kamena (rinzola)

Prilikom desnog skretanja zadnji kotači rade manji luk nego prvi. Pritom može doći do doticaja rubnog kamena zadnjim desnim kotačem, prilikom parkiranja ili tijekom polukružnog okretanja uz pomoć desne bočne ulice (potrebno je spustiti desni vanjski retrovizor i kontrolirati udaljenost zadnjeg desnog kotača i rubnog kamena).

5. Nepoštivanje semafora

Mladim vozačima teško je procijeniti udaljenost od zaustavne crte, pa im se dogodi da ju prođu, intenzivno kočenje, prekasno uočavanje semafora, neuočavanje dopunske zelene strelice.

6. Nepoštivanje prometnog znaka

Vjerojatno je barem jedan od vaših poznanika pao ispit jer se nije zaustavio u potpunosti na znaku stopa ili ga nije ni uočio. U to ulazi i vožnja u zabranjenom smjeru, neprovjeravanje prometnih uvjeta na znaku trokuta.

7. Parkiranje

Ponekad mladi vozači zaborave pogledati iza sebe prije no što krenu voziti unatrag, ne provjere prometne uvjete, parkiraju preblizu drugom vozilu ili dotaknu rubni kamen.

8. Bočni razmak

Tijekom zaobilaženja parkiranih vozila s desne strane ne održavaju dovoljnu udaljenost od vozila (vozila zaobilaziti na udaljenosti otvorenih vrata), prilikom zaobilaženja pješaka premala udaljenost.

9. Neprilagođena brzina

Nužno je brzinu vožnje prilagoditi prometnoj situaciji, vremenskim uvjetima, stanju kolnika, vozilu i svojim vozačkim mogućnostima. Pogreške se najčešće događaju prilikom skretanja, parkiranja te polukružnog okretanja.

10. Kočenje

Još jedna od grešaka o kojima ne razmišljate, ali mogu vas koštati. Važno je da ne kočite iznenadno, preintenzivno ili prekasno.

Obratite pozornost na te greške i samouvjereno pristupite vozačkom ispitu. U prometu su uvijek moguće iznenadne nepredvidljive situacije na koje vi ne možete utjecati, tako da se nemojte gristi ako padnete zbog okolnosti na koje niste nikako mogli utjecati. 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA