LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Moscowgames 2014”

Zlato i srebro za pulske studente s turnira „Moscowgames 2014”

U takvoj mučnoj atmosferi naše su djevojke zauzele tek 8. mjesto ali prvenstveno zbog loše organizacije i koordinacije natjecanja.S druge strane, pulski tenisači su oduševili u Moskvi!

U takvoj mučnoj atmosferi naše su djevojke zauzele tek 8. mjesto ali prvenstveno zbog loše organizacije i koordinacije natjecanja.S druge strane, pulski tenisači su oduševili u Moskvi!

Ove akademske godine nije bilo uobičajene stanke za studente sportaše koja inače traje od sredine lipnja (završetak Državnog sveučilišnog prvenstva Hrvatske) pa do početka studenog (turniri EuroRoma, EuroComillas). Naime, tijekom kolovoza odbojkašice Sveučilišta J. Dobrile u Puli nastupile su na Drugim europskim sveučilišnim igrama u Rotterdamu, popularno nazvane Europska univerzijada, a stolnotenisačice i tenisači dobili su posebnu pozivnicu za nastup na prvom izdanju međunarodnog sveučilišnog turnira Moscowgames 2014 održanog u rujnu u Moskvi.

Dok su tenisači ponovno briljirali na vrhunski organiziranom Moscowgamesu i zauzeli najviša postolja, odbojkašice su ostale razočarane zbog iznimno loše organizacije u Rotterdamu. 

Iako je EUG 2014 trebao biti praznik sveučilišnog sporta, sportski obračun najboljih studenata sportaša Europe za koji su se ekipe mjesecima pripremale i iza koje stoji najviša sveučilišna sportska institucija (EUSA), nažalost dogodio se ogroman organizacijski fijasko.

Katastrofalni smještajni kapaciteti, nejestiva hrana za natjecatelje, slaba informiranost i logistika natjecanja bili su zasigurno zadnje što su sveučilišne ekipe mogle očekivati. Nakon niza vrhunski organiziranih međunarodnih sveučilišnih natjecanja na kojima pulske sportske ekipe nastupaju godinama, očekivanja vezano za nastup u Rotterdamu bila su u potpunoj suprotnosti doživljenome.

Pozitivne strane EUG 2014. sastojale su se u dosada najjačoj konkurenciji i vrlo dobroj sportskoj infrastrukturi (sportski kompleks Topsportcentar). Natjecanje je održano od 24.07. do 09.08. 2014 u organizaciji Sveučilišta Erasmus iz Rotterdama i nastupalo je oko 4000 najboljih studenata sportaša iz 45 zemalja u deset sportskih disciplina.

Natjecanja po sportovima su se održala u trajanju od 7-8 dana tako da je u prvom tjednu nastupalo jedna polovica a drugom tjednu druga polovica studenata sportaša. Za razliku od poznatije, svjetske univerzijade, gdje se natječu nacionalne sveučilišne ekipe (npr. sveučilišna odbojkaška ekipa Hrvatske) na Europskoj univerzijadi isključivo nastupaju sveučilišni prvaci država.

S obzirom da je odbojkaška ekipa pulskog sveučilišta 2013. godine osvojila prvo mjesto na Državnom sveučilišnom prvenstvu Hrvatske pod nazivom HR UNISPORT Finals, na taj su način izborili učešće na Europskim sveučilišnim igrama u Rotterdamu gdje su promovirali ne samo pulski sveučilišni sport nego i Grad Pulu i Istarsku županiju.

Međutim, u takvoj mučnoj atmosferi naše su djevojke zauzele tek 8. mjesto ali prvenstveno zbog loše organizacije i koordinacije natjecanja. Primjerice, u grupnoj fazi pulske su studentice izgubile od trostrukih sveučilišnih prvakinja Europe, Sveučilišta Bacesehir iz Turske (sveučilišni i prvoligaški klub), ali iako su prošle grupu i plasirali se u četvrtfinale morale su ponovo igrati s Turkinjama.

U povijesti svih sportskih natjecanja nije se dogodilo da se u četvrtfinalu sastaju ekipe iz iste grupe! Nakon tijesnog poraza 3:1 u setovima studentice bile su vrlo ljute zbog namještanja ždrijeba za  domaćine natjecanja jer to je bilo zadnje što su očekivale. A onda pak nakon toga, u razigravanju od petog do osmog mjesta, pulska ekipa je krivo informirana o satnici natjecanja što je rezultiralo gubitkom utakmice bez da su je zapravo odigrale. Sve u svemu, turnir koji će pulskim studentima sportašima vrlo brzo pasti u zaborav. 

MOSCOWGAMES 2014, MOSKVA

Dok je Rotterdam razočarao Moskva je oduševila! Međunarodni sveučilišni turnir Moscowgames 2014. održao se na poznatom moskovskom olimpijskom centru Lužnjiki od 02. do 06. rujna 2014. Iako se po prvi puta održao, turnir je okupio oko 2000 natjecatelja iz Europe, Azije i Afrike i to u desetak sportskih disciplina.

Organizatori su poznata sveučilišna sportska udruga iz Rusije, Association for Student and Youth Sport, pod čijom kapom nastupa rekordan broj ruskih studenata i alumni ekipa. Promotori ili ambasadori natjecanja bile su brojne ruske sportske legende koji su tijekom cijelog turnira posjećivali natjecanja, na ceremoniji otvaranja držali govore a tijekom zatvaranja dijelili odličja.

Tako su među ostalima svi studenti mogli upoznati Annu Petrakovu (najbolju košarkašicu Rusije), Stanislavu Komarovu (osvajačica olimpijske medalje u plivanju) i Konstantina Igropula (najboljeg rukometaša Rusije). Sponzorsku potporu turniru dali su Grad Moskva, sve sveučilišne sportske udruge u Rusiji te brojne poznate korporacije poput Burger Kinga, Gazproma, Glow Subsa i sl. 

Specifičnost ovog natjecanja je što su ekipe nastupale temeljem pozivnice organizatora a uključivale su sveučilišne ekipe koje su u posljednjih 4-5 godina na međunarodnim natjecanjima postigle ponajbolje rezultate. Shodno tome, na turniru su nastupale i brojne alumni ekipe koje su sačinjavali studenti koju su diplomirali/magistrirali zadnjih 1-2 godine

O kvaliteti natjecanja i sportske infrastrukture može se  najbolje vidjeti kroz sljedeći video.

Na svečanom otvaranju turnira u Hotelu Korston (****) sve ekipe te njihovi ostvareni rezultati bili su predstavljeni na velikom video zidu te su pulski tenisači održali kratku prezentaciju o svom sveučilištu, teniskom timu i Gradu Puli

Za Moscowgames 2014 od sportskih ekipa pulskog sveučilišta pozvane su samo dvije: ženska stolnoteniska i muška teniska ekipa. Iz razloga što su studentice stolnotenisačice u navedenom terminu imale neodgodivih obveza, dogovoren je nastup tenisača (Lončarić i Šetić) koji su tako kao alumni s FET-a još jednom branili boje Sveučilišta J. Dobrile u Puli.

Temeljem vrhunskih rezultata ostvarenih prijašnjih godina Sveučilište J. Dobrile bilo je oslobođeno je plaćanja kotizacije, ostvarilo je poseban popust za smještaj u hotelu Korston (****) te su natjecatelji bili oslobođeni plaćanja vize koja im je tijekom kolovoza odobrena u Veleposlanstvu Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj (Zagreb).  

Da je tenis ipak najveći sportski brend na Sveučilištu J. Dobrile u Puli pulski tenisači dokazali su novim osvajanjem zlatne i srebrne medalje, sveukupno desetim osvojenim međunarodnim sveučilišnim turnirom!

Filip Šetić je među 32 predstavnika bio postavljen u  gornjem dijelu ždrijeba i do finala je došao fenomenalnom igrom i pobjedama protiv predstavnika sa Sveučilišta Lomonosov (Moskva), Northern Cyprus(Cipar)  te Grenoble (Francuska). S druge strane ždrijeba Albert Lončarić bio je jednako uspješan te pobijedio predstavnike sa Sveučilišta Moscow State University (Moskva), Saint Joseph (Libanon) i Gaston Berger (Senegal).

Kako su Šetić i Lončarić došli u vrhunskoj formi (nedavno su uveli teniski klub Rabac u prvu ligu i nastupali na nekoliko natjecanja u Italiji) svojim protivnicima nisu prepustili niti jedan set!! Svoje prvo međusobno finale Šetić i Lončarić otvorili su fenomenalnom igrom ali do rezultata 5:5 u prvom setu nitko nije ispuštao svoj servis. Nakon toga Lončarić veže čak četiri gema, dobiva prvi set i vodi 2:0 u drugom.

Ali Filip se ne predaje, preokreće rezultat pa uzima drugi set rezultatom 6:4. U trećem setu Lončarić je osjetio zatezanje u leđima i pri rezultatu 3:2 u gemovima morao je predati meč Filipu i zadovoljiti se srebrnom medaljom. Iako meč na kraju nije dovršen, Sveučilište J. Dobrile može biti više nego ponosno kako su Filip i Albert prezentirali pulski sveučilišni tenis.

Moscowgames 2014 bio je u svim segmentima fenomenalno organizirano natjecanjeIako se turnir održao po prvi puta, organizatori su se potrudili da u svakom trenutku natjecatelji budu informirani i zadovoljni.

U tom smislu posebno se ističe sljedeće: vrhunski sportski kompleksi u sklopu olimpijskog centra Lužnjiki, vrlo jaka konkurencija u svim sportovima, odlični smještajni kapaciteti (pulska ekipa bila  je smještaja u Hotelu Korston), spektakularne ceremonije otvaranja i zatvaranja turnira s naglaskom na promociji svih sveučilišta, informiranost o svim pojedinostima, odlični vodiči i volonteri, besplatni izleti po Moskvi za sve sudionike, zabavni program za razna druženja te noćni život.

Drugim riječima Moscowgames je već nakon prvog izdanja postao jedan od top tri najboljih međunarodnih sveučilišnih turnira tako da pulsko sveučilište može biti vrlo ponosno što je bilo dio te predivne priče.

FOTO: OET.UNIPU