LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nogometni rekordi

Nogomet u brojkama i činjenicama

Predstavljamo najveće svjetske rekorde kada je u pitanju najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Predstavljamo najveće svjetske rekorde kada je u pitanju najvažnija sporedna stvar na svijetu.

The name of the game is football... Predstavljamo vam najveće svjetske rekorde u nogometu - najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. 

1. Najvjerojatnije vam Ime Matt Wolstenholme ne predstavlja ništa, ali on je osoba koja je čak 5 sati uspjela održati nogometnu loptu u zraku.

2. Najmlađi igrač kojem je pošlo za rukom da igra u sve četiri profesionalne engleske lige je Melvyn John Rees. Debitirao je sa 17 godina u Watfordu, a igrao je za Cardiff City, West Brom i Sheffield United.

3. Rayan Giggs, nogometaš Manchester Uniteda, igrač je s najviše nastupa u Ligi prvaka. S impresivnih 598 nastupa daleko je iznad ostalih nogometaša u ovoj kategoriji. Uz to, drži i rekord nogometaša s najviše osvojenih medalja u Ligi prvaka, a jedini je igrač koji je zabio gol u svakoj sezoni natjecanja.

4. Vlasnik rekorda s najviše postignutih golova u jednoj europskoj sezoni je Lionel Messi. Veliki Messi zabio je čak 73 pogotka i tako s trona svrgnuo jednog od najvećih nogometaša svih vremena - Gerda Mullera, igrača Bayern Münchena. Messi je i rekorder u postizanju golova na jednom natjecanju europskog kupa.

5. Najmlađi trener koji je osvojio natjecanje europskog kupa je sadašnji trener Zenita - Andre Villas-Boas. U dobi od 33 godine i 213 dana, Andre je 2011. godine s Portom osvojio Euro ligu.

6. Najmlađi igrač koji je zabio gol u Premier ligi je James. Igrajući za Everton, 2005. godine zabio je pogodak sa 16 godina i 271 danom.

7. Najmlađi igrač koji je igrao u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo/kup reprezentativac je Toga - Souleymane Mamam. U utakmici između Toga i Zambije, Souleymane je imao 13 godina i 310 dana.

8. Engleski Everton klub je najduže bio na ljestvici najboljih klubova Premier Lige - počevši od 1888. godine, nevjerojatnih 109 sezona.

9. Najveći uzastopni niz odigranih utakmica bez pretrpljenog poraza u cijeloj sezoni odigrao je Arsenal te tako ušao u knjigu rekorda kao drugi engleski klub kojem je to pošlo za "nogom".

10. Postići 31 pogodak na jednoj nogometnoj utakmici poprilično je nevjerojatno. No, upravo toliko golova zabila je Australija 2001. godine na utakmici protiv Američke Samoe. Zbog tog postignuća, drži titulu najveće zabilježene nogometne pobjede ikad.

11. Najgledanija i najposjećenija nogometna utakmica odigrala se 1950. godine kada je finale svjetskog prvenstva između Brazila i Urugvaja gledalo nevjerojatnih 199 854 ljudi. Bilo je to prvo finale koje se odigralo od početka Drugog svjetskog rata. Ovaj događaj ostao je zapamćen i kao najveće okupljanje ljudi na sportskom događaju.

12. Najdulje izvođenje jedanaesteraca dogodilo se 2005. godine za vrijeme kupa Namibije kada su momčadi izvele čak 48 kaznenih udaraca. Na kraju, pobijedila je momčad KK Palace koja je rezultatom 17-16 svladala Civics.

FOTO: ENERGYSOCCER.PT