Kineziološka konferencija

Najavljen moguć početak proizvodnje organa u Hrvatskoj

Kineziološki kongres

– Vjerujem da ćemo u daljnjim istraživanjima i analizama doći do spoznaja koje će nam pomoći kako doći do veće količine mezenhimalnih matičnih stanica i u konačnici kako u Hrvatskoj početi proizvoditi organe. – rekao je prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Najnovije spoznaje znanstvenika iz cijeloga svijeta iznesene su na 8. Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o kineziologiji. Domaći i strani istraživači, kineziolozi i liječnici u pet konferencijskih dana predstavili su dosadašnja znanstvena dostignuća u svijetu kineziologije, sportskih znanosti i zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. U okviru najvažnijih područja istraživanja najavljeni su novi planovi i projekti čije ostvarivanje u narednim godinama predstavlja novi izazov za razvoj ovog važnog područja ljudskog društva.

Osmo izdanje najveće konferencije o kineziologiji u ovom dijelu Europe obilježila su zanimljiva predavanja kao što su: Vježbanje kao lijek za depresiju, Kako vježbanje utječe na prehrambene navike u svrhu gubitka kilograma i poboljšanja zdravlja i slično. Velik interes izazvao je simpozij Zdravstvena kineziologija koji je u okviru konferencije održan prvi put. Svoja znanja u tom području izložili su priznati hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr.sc. Joao Breda iz Svjetske zdravstvene organizacije, dr. sc. Iva Pejnović Franelić dr. med. iz Hrvatske liječničke komore te brojni drugi gosti predavači.

– Danas je predstavljen jedan koncept koji bi mogao promijeniti medicinu, ali i kineziologiju. Budućnost leži u manipulaciji matičnim stanicama kao i u regenerativnoj medicini jer naša je ideja samo jedna, a to je osigurati sve ove mogućnosti koje organizam ima kako bi se moglo obnoviti tkivo. Cilj je pacijentu prolongirati nekoliko godina da ne mora ugrađivati protezu ili sportašu produžiti vijek treniranja. Vjerujem da ćemo u daljnjim istraživanjima i analizama doći do spoznaja koje će nam pomoći kako doći do veće količine mezenhimalnih matičnih stanica i u konačnici kako u Hrvatskoj početi proizvoditi organe. – rekao je priznati liječnik i znanstvenik, predavač na konferenciji, prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Ovaj značajni međunarodni skup, koji slavi 20. obljetnicu održavanja, organizirao je Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Sudjelovalo je 400-tinjak sudionika iz 30-ak zemalja svijeta te je prezentirano preko 250 radova koje je napisalo 578 autora.

Komentari na članak

Vezani članci

Alfred Nobel

Ljudi koji su zadužili svijet

Činjenice o dobitnicima Nobelove nagrade s kojima vjerojatno niste upoznati

Najmlađi dobitnik prestižne nagrade imao je svega 25 godina, a najstariji među uglednicima bio je devedesetogodišnjak.

The Office

Samo polako

Novi standard: šestosatno radno vrijeme

Uvedeno je 6-satno radno vrijeme u Švedskoj, a smatra se da bi ono trebalo povećati produktivnost i zadovoljstvo radnika!

Čuda prirode

Hrvatski popularno-znanstveni portal

Portal „ČudaPrirode'' danas slavi četiri godine postojanja!

Portal je u četiri godine, uz konstantan rast zabilježio preko 1.200.000 posjeta!

Sportovi na vodi, KIF

Gospodari valova

Sportovi na vodi postaju sve popularniji izbor među studentima Kineziološkog fakulteta

Studenti Kineziološkog fakulteta sve više pokazuju interes za sportove na vodi, a iskustva studenata koji su već zagospodarili vodom pozitivna su.

djetelina s četiri lista-sreća

Znanstveni dokazi

Studenti koji pišu ispite sretnom kemijskom ostvaruju bolje rezultate

Sreća je važan dio našeg života jer sve što radimo smatramo kako ovisi o količini sreće koju imamo. Znanstvenici tvrde kako sreća ne postoji, već se radi o samoispunjavajućem proročanstvu.