Kineziološka konferencija

Najavljen moguć početak proizvodnje organa u Hrvatskoj

Kineziološki kongres

– Vjerujem da ćemo u daljnjim istraživanjima i analizama doći do spoznaja koje će nam pomoći kako doći do veće količine mezenhimalnih matičnih stanica i u konačnici kako u Hrvatskoj početi proizvoditi organe. – rekao je prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Najnovije spoznaje znanstvenika iz cijeloga svijeta iznesene su na 8. Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o kineziologiji. Domaći i strani istraživači, kineziolozi i liječnici u pet konferencijskih dana predstavili su dosadašnja znanstvena dostignuća u svijetu kineziologije, sportskih znanosti i zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. U okviru najvažnijih područja istraživanja najavljeni su novi planovi i projekti čije ostvarivanje u narednim godinama predstavlja novi izazov za razvoj ovog važnog područja ljudskog društva.

Osmo izdanje najveće konferencije o kineziologiji u ovom dijelu Europe obilježila su zanimljiva predavanja kao što su: Vježbanje kao lijek za depresiju, Kako vježbanje utječe na prehrambene navike u svrhu gubitka kilograma i poboljšanja zdravlja i slično. Velik interes izazvao je simpozij Zdravstvena kineziologija koji je u okviru konferencije održan prvi put. Svoja znanja u tom području izložili su priznati hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr.sc. Joao Breda iz Svjetske zdravstvene organizacije, dr. sc. Iva Pejnović Franelić dr. med. iz Hrvatske liječničke komore te brojni drugi gosti predavači.

– Danas je predstavljen jedan koncept koji bi mogao promijeniti medicinu, ali i kineziologiju. Budućnost leži u manipulaciji matičnim stanicama kao i u regenerativnoj medicini jer naša je ideja samo jedna, a to je osigurati sve ove mogućnosti koje organizam ima kako bi se moglo obnoviti tkivo. Cilj je pacijentu prolongirati nekoliko godina da ne mora ugrađivati protezu ili sportašu produžiti vijek treniranja. Vjerujem da ćemo u daljnjim istraživanjima i analizama doći do spoznaja koje će nam pomoći kako doći do veće količine mezenhimalnih matičnih stanica i u konačnici kako u Hrvatskoj početi proizvoditi organe. – rekao je priznati liječnik i znanstvenik, predavač na konferenciji, prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Ovaj značajni međunarodni skup, koji slavi 20. obljetnicu održavanja, organizirao je Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Sudjelovalo je 400-tinjak sudionika iz 30-ak zemalja svijeta te je prezentirano preko 250 radova koje je napisalo 578 autora.

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/en/the-conference-lecture-lecture-hall-3248255/

Riječki interdisciplinarni kongres

Novo izdanje RIK-a spaja naizgled nespojivo – znanost s religijom

Od 8. do 9. studenoga 2018. godine Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci postat će oaza rasprave za tematiku povezanu s religijom i znanosti. Održava se Riječki interdisciplinarni kongres (RIK), a dobrodošli su studenti svih fakulteta i sveučilišta.

StES konferencija

Međunarodna konferencija

StES prikazuje znanstvena i stručna studentska dostignuća

U tijeku su prijave za sudjelovanje na multidisciplinarnoj i međunarodnoj konferenciji „Studenti u susret nauci” koja će se održati u Banjoj Luci. Njenim dijelom možete biti kao aktivni ili kao pasivni sudionik. Pročitajte kako!

Nov način konzumiranja vode - Ooho

Bliska budućnost u studentskoj realizaciji

Studentska inovacija za ispijanje vode

Londonski studenti osmislili su nov i ekološki prihvatljiv način ispijanja vode. Možda ćemo u budućnosti reći zbogom plastičnim bocama.

Zgrada Sabora

Održana konstituirajuća sjednica

Mirjana Polić Bobić imenovana predsjednicom Nacionalnog vijeća za znanost, objavljena imena i ostalih članova

Mandat predsjednika i polovice članova istekao je 1. travnja 2018. godine te je Hrvatski sabor 12. srpnja 2019. godine imenovao prof. dr. sc. Mirjanu Polić Bobić predsjednicom Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te devetero članova.

Skripte

Istraživanje moždane aktivnosti

Znanstvenici istražili što se događa u našem mozgu kada odgađamo odlazak na spavanje

Znanstvenici Caltecha odlučili su istražiti što rade naše moždane stanice dok učimo ili gledamo serije u kasnim noćnim satima.