Intervju s Ninom Mijoč

„Nadam se da će i djevojke u Hrvatskoj jednoga dana moći voditi normalan život igrajući nogomet“

Nogometašica Nina Mijoč u dresu ŽNK Ombla

Mlada nogometašica ŽNK Neretva i studentica Sveučilišta u Dubrovniku Nina Mijoč podijelila je s nama svoju nogometnu i studentsku priču te razmišljanja o uvjetima žena u nogometu.

Nina Mijoč ima 23 godine, igra u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi za žene, u klubu Neretva iz Metkovića, a uz nogomet odlično usklađuje obveze na fakultetu koje su je na neko vrijeme preselile i u Poljsku. U djetinjstvu je bila prisiljena trenirati za muški nogometni klub jer ženskog nije bilo. Svoje prve prave utakmice odigrala je u dobi od 15 godina kada je otišla u dubrovački ŽNK Ombla, otkuda je došla i do hrvatske reprezentacije. S Ninom smo razgovarali o različitim uvjetima studiranja u Poljskoj i Hrvatskoj te o igranju u klubovima Prve hrvatske nogometne lige.

Kada si počela trenirati nogomet i odakle interes za taj sport?

Nogomet sam počela trenirati s osam godina u Pločama, ali sam tamo trenirala s muškarcima jer nije postojao ženski nogometni klub. Iz obitelji vučem nogometne gene jer mi je tata bio nogometaš, a djed nogometni sudac, ali nisam imala nikakav pritisak, već sam se sama odlučila na taj sport. Nakon godina provedenih u Pločama prvi profesionalni nogomet iskusila sam s 15 godina prelaskom u Dubrovnik u ŽNK Ombla. Na njihov poziv igrala sam za juniorke, ali i seniorke, čime sam počela igrati u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi za žene. Od ovog ljeta igram u ŽNK Neretva iz Metkovića te smo trenutno na petom mjestu u 1. HNL, što je jako dobro, s obzirom na to da se radi o mladom, ali perspektivnom timu.

Tijekom tog razdoblja si igrala i za reprezentaciju?

Igranje u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi donijelo mi je puno iskustva te sam u to vrijeme dobila i poziv za hrvatsku reprezentaciju. Bila sam članica kampa U-17 i U-19 što mi je ostalo u jako lijepom sjećanju. Ipak je to velika čast i nešto najljepše što sportaš može doživjeti je da predstavlja svoju zemlju.

U ljetnom prijelaznom roku Nina Mijoč je potpisala za ŽNK Neretvu, FOTO: Nina Mijoč

Uz nogomet si odlučila upisati i fakultet, kako usklađuješ te obaveze?

Završila sam preddiplomski studij Mediji i kultura društva, a sada sam na drugoj godini diplomskog studija Odnosi s javnošću na Sveučilištu u Dubrovniku. U ovih pet godina studiranja nikad nisam imala problema što se tiče fakultetskih obaveza. Naravno da klub uvijek priloži potrebnu dokumentaciju tako da profesori imaju uvid u sve. Ja nastojim što više biti prisutna na predavanju tako da ne radim veliku razliku između ostalih i sebe. Svakako bih se htjela i ovim putem zahvaliti svim profesorima koji cijene moje trud i daju mi priliku za moj sportski i akademski napredak istovremeno.

Kako je došlo do odlaska u Poljsku na studentsku razmjenu?

Htjela sam vidjeti kako je to studirati u inozemstvu i Erasmus+ program mi se učinio kao dobra ideja. Otišla sam u grad Poznan gdje sam studirala i igrala futsal za Sveučilište Adama Mickiewicza. Bili smo prvaci sveučilišne lige u Poljskoj te smo imali dosta uspješno odigranih međunarodnih turnira. Tu bih izdvojila drugo mjesto iz Liverpoola gdje smo igrali protiv vrlo uspješnih fakulteta iz drugih zemalja poput Nizozemske, Engleske i Belgije.

Nina Mijoč je u Poljskoj igrala za sveučilišnu futsal ekipu, FOTO: Nina Mijoč

Koja je razlika u uvjetima studenata u Hrvatskoj i Poljskoj, kao i nogometašica?

Prije svega studenti imaju puno bolje uvjete što se tiče prakse na samom fakultetu. Radijski i televizijski studio su napredniji i studenti imaju priliku upoznati se s puno boljom i kvalitetnijom opremom nego mi u Hrvatskoj. Tamo se nastava bazira na praksi, što je jako dobro jer odmah svoje studente pripremaju na rad. Svaki odjel u svojoj zgradi ima sve potrebne sadržaje od učionica, ureda, soba za odmor, restorana, kantina, knjižnice, sobe s računalima, što omogućava studentu cijelodnevni boravak na fakultetu bez ikakvih problema. To je nešto što mi se jako svidjelo i voljela bih da jednog dana Sveučilište u Dubrovniku dobije takav kampus gdje će se studenti ugodno osjećati. Kada je riječ o ženskom nogometu, njihova liga je ipak puno jača od hrvatske lige. To je država s mnogo više stanovnika u kojoj je ženski nogomet dosta popularan, pa su i uvjeti za nogometašice tamo mnogo bolji. Igrati u Poljskoj je bilo jedno jako lijepo iskustvo za mene i sretna sam što sam imala priliku upoznati se s njihovim stilom nogometa.

Misliš li se nakon završetka fakulteta nastaviti baviti nogometom?

Nogomet je moja velika ljubav i htjela ja to ili ne, to je moj način života. Ja sve svoje životne obveze prilagođavam nogometu te naravno da namjeravam nastaviti i nakon završetka studiranja. Voljela bih veće mogućnosti u nogometu, a evo, već u siječnju odlazim na stručnu praksu u Poljsku gdje ću raditi u uredu za Odnose s javnošću pri fakultetu na kojem sam studirala prošle godine

FOTO: Nina Mijoč

Jesi li nailazila ikad na negativne komentare zbog toga što se kao žena baviš nogometom?

Mogu reći da je u prošlosti više bilo toga nego sada jer je ženski nogomet sve popularniji. Ponekad neki profesori čudno reagiraju, ali svakako uvijek pitaju za rezultate i moram reći da izlaze u susret što se tiče ispita i pohađanja nastave. Od prijatelja i kolega s fakulteta oduvijek imam podršku, što mi puno znači i sretna sam radi toga.

Imaju li nogometašice Prve hrvatske nogometne lige mogućnost življenja od nogometa?

Nažalost, muški i ženski nogomet su dva različita svijeta i to se ne može mjeriti jedno s drugim. Mi ne možemo živjeti od nogometa kao oni. U državama poput Njemačke, Engleske, Francuske i Švedske cure imaju mjesečna primanja s kojima mogu preživjeti, ali naravno ni približno muškarcima. Ja se nadam da će se popularizirati ženski nogomet i da će se to dovesti na neku bolju razinu gdje će i cure u Hrvatskoj moći voditi normalan život igrajući nogomet.

Komentari na članak

Vezani članci

Futsal dinamo poziva - spektakl na Šalati 05.09.2015

Uoči početka prve hrvatske malonogometne lige

Futsal Dinamo poziva navijače na spektakl na Šalati

Dinamo je u suradnji s Udrugom 'Jedni za druge' koja se bavi prevencijom ovisnosti, socijalnom i psihološkom rehabilitacijom te resocijalizacijom bivših ovisnika i osoba s invaliditetom pomoću terapije jahanjem organizirao niz aktivnosti. Klub je pokrenuo natječaj za izradu dizajna navijačke majice te tiskao iste, a sav prihod od prodaje ide udruzi.

The fault in our stars

FAK predstavlja

Josh Boone: ‘Krive su zvijezde’ je baš poput Titanica, a rak je santa leda

FAK-ovci su odradili intervju s redateljem Joshom Booneom, čiji film Krive su zvijezde trenutačno igra u kinima. Zavirite i oduševite se!

Josip Dragnić

Intervju s Josipom Dragnićem

„Ovogodišnji MAGfestival nudi pravo putovanje kroz stoljeća i glazbene stilove“

MAGfestival, jedan od najboljih međunarodnih festivala komorne glazbe u Europi koji je bio vjetar u leđa nekim današnjim međunarodno priznatim hrvatskim komornim sastavima, poput Kvarteta saksofona Papandopulo i Hrvatskog gudačkog kvarteta, danas je uspješno završio sedmu godinu održavanja. Tim smo povodom razgovarali s Josipom Dragnićem, jednim od organizatora i pokretača ovog vrhunskog festivala.

Stari Lisac

Copa America: 3. dan

Paragvaj iznenadio Argentinu

Nakon vodstva od 2:0, Argentinci su primili dva pogotka i tako otvorili prvenstvo izjednačenjem. Urugvaj je pobijedio Jamajku 1:0.

Ivan Krželj

Intervju s najmlađim načelnikom u Hrvatskoj

Ivan Križelj, najmlađi načelnik u Hrvatskoj: „Pokrenite se politički i ne bojte se novih izazova“

Velika se pompa stvorila oko mladića koji bolji život nije tražio u primjerice velikom Zagrebu, nego svoje bolje sutra stvara sa suradnicima u maloj općini smještenoj na pola puta između Omiša i Makarske.