LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovanje i sport se ne vole

Košarka hrvatskim studentima može biti samo hobi

Košarka je tako u našim uvjetima postala samo hobi, a ne nešto čime bismo se mogli ozbiljno baviti uz studiranje. U SAD-u je situacija potpuno drugačija. Tamo obrazovanje i sport idu ruku pod ruku.

Košarka je tako u našim uvjetima postala samo hobi, a ne nešto čime bismo se mogli ozbiljno baviti uz studiranje. U SAD-u je situacija potpuno drugačija. Tamo obrazovanje i sport idu ruku pod ruku.

Najveća košarkaška amaterska liga u Hrvatskoj, CroHoops i ove je nedjelje donijela sportska uzbuđenja u zagrebački Boćarski dom Zrinjevac. Posljednji dan u tjednu već je šesti tjedan zaredom uvjerljivo najteži za parkete Boćarskog doma jer znaju da ih čeka čak deset sati „radosti loptanja pod obručima“.

Dečki koji od ove sezone svake nedjelje brane boje svog Zadra su i studenti Juraj i Luka. Njih su dvojica, kao i ostatak njihove ekipe, u Zadru trenirali košarku, ali su se njome nastavili samo amaterski baviti.

– Više ne treniram košarku. Ne stignem zbog obaveza na fakultetu, a, ako bih trenirao u ozbiljnijem klubu, morao bih dolaziti na treninge dva puta dnevno. Na taj način ne bih mogao biti redovit na fakultetu. – rekao nam je Juraj, student politologije na Fakultetu političkih znanosti.

Ovakva vrsta amaterske lige tako za dečke postaje tek nedjeljna razbibriga, a „ponekad je dobra i da bi izbjegli učenje“, kako se našalio Luka, koji je student druge godine na Ekonomskom fakultetu.

Košarka je tako u našim uvjetima postala samo hobi, a ne nešto čime bismo se mogli ozbiljno baviti uz studiranje. U SAD-u je situacija potpuno drugačija. Tamo obrazovanje i sport idu ruku pod ruku. Studenti mogu dobiti sportske stipendije ako su talentirani. Da bi zadržali stipendije i nastavili igrati košarku, moraju imati dobre ocjene. Tek nakon nekoliko godina fakulteta mogu razmišljati o profesionalnoj karijeri.

– Kod nas na fakultetima sport se toliko ignorira da čak ni tjelesni nije dobro organiziran – kaže Juraj.

Foto: Studentski.hr

Iako su doživjeli svoj drugi poraz ove sezone nakon četiri pobjede u nizu, dečki su bili raspoloženi za davanje izjava. Igra i zabava ipak su ono zbog čega se ova liga igra. Kotizacije koje plaća svaka od 12 prijavljenih ekipa dovoljne su tek za pokriće najma termina za igru u dvorani te honorar sudaca koji su delegirani od strane HKS-a, dok se nagrade (ali, nikad novčane) dobivaju od sponzora. No, put do parketa bio je dosta dug.

– Ovakav turnir smo osnovali 2010. godine Tri sezone smo igrali na ulici, na betonu. Nakon tri sezone preselili smo se u dvoranu i to je privuklo iskusnije igrače. Parket je, naime, puno mekša podloga i na njemu je teže ozlijediti koljeno ili zglob, a to su najčešće ozljede u košarci – rekao je organizator Marjan Crnogaj.

CroHoops liga ima u sebi i neki opušteni šmek. Velik novac nije u igri pa se atmosfera čini opuštenija. Tako možete vidjeti više koševa iz kontranapada nego u prosječnoj utakmici, prekršaji nisu krvnički, a atmosferi doprinose i hip-hop klasici koji lagano sviranju u pozadini. Po uzoru na NBA ligu, prije ove prave sezone igra se i ljetna liga, i to s četrvtinama od 12 minuta.

– Lige s ovakvim pravilima nema nigdje u Hrvatskoj. U ljetnoj ligi smo eksperimentirali s linijom za četiri poena, koja bi se nalazila na osam i pol metara od koša. U našoj ligi uvijek postoje igrači koji mogu pogoditi koš „s parkinga“ – rekao je Crnogaj.

CroHoops liga okuplja košarkaše od 16 do 40 godina, raznih vještina, mana i vrlina. U takvom miksu nađe se ponešto za svakog košarkaškog navijača. Ostalo je još šesnaest kola do doigravanja koje počinje u travnju i traje sve do lipnja.