LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Ivan Jurić

Ivan Jurić, sveučilišni prvak Hrvatske u karateu: „Šteta što karate nije prepoznat kao jedan od bazičnih sportova!”

Ivan Jurić student je prve godine Industrijskog inženjerstva na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu te sveučilišni prvak Hrvatske u karateu, u kategoriji seniora do 75 kilograma. Doznajte kako izgleda njegov dan!

Ivan Jurić student je prve godine Industrijskog inženjerstva na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu te sveučilišni prvak Hrvatske u karateu, u kategoriji seniora do 75 kilograma. Doznajte kako izgleda njegov dan!

Ivan Jurić je student prve godine Industrijskog inženjerstva na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu te sveučilišni prvak Hrvatske u karateu, u kategoriji seniora do 75 kilograma.

Paralelno s fakultetskim obvezama redovito trenira te se užurbano priprema za nastup na Svjetskom studentskom prvenstvu koje se od 19. do 22. lipnja održava u Baru u Crnoj Gori.

U pauzi između treninga i predavanja doznali smo njegov put prema sveučilišnom prvaku, motivaciju, planove i stavove o karateu.

Kada i kako je počelo tvoje bavljenje karateom?

Karate sam počeo trenirati u Supetru na Braču u drugom razredu osnovne škole, prije dvanaest godina. U početku sam treninge doživljavao kao izvanškolsku aktivnost i priliku za druženje s vršnjacima, no nakon nekoliko nastupa na lokalnim natjecanjima, ostvareni rezultati motivirali su me da ozbiljnije pristupim treninzima. Te ozbiljnosti držim se i danas.

Koliko često imaš treninge? Kako ih usklađuješ s fakultetskim obvezama?

Zbog nadolazećeg Svjetskog studentskog prvenstva treniram dvaput dnevno. Kondicijski treninzi u teretani i treninzi karatea u dvorani traju otprilike po sat i pol. Tu su i turniri koji se održavaju gotovo svaki vikend, no uz dobro vremensko planiranje nađe se vremena za sve, pa tako i za učenje. Nije lako, ali uspijevam.

Može se bolje i više

Koliko je karate razvijen u Splitu?

Smatram da je razvijen na zavidnom nivou jer imamo seniorske državne prvake. Međutim, s obzirom na dalmatinski mentalitet i razvojne potencijale, smatram kako svakom novom generacijom dokazujemo da možemo bolje i više. Već pet godina sam član Karate kluba ˝Obi˝, koji je na ovogodišnjem prvenstvu Dalmacije u Opuzenu prema broju osvojenih medalja svrstan među tri najbolja kluba u Dalmaciji. Moja kolegica Nika Šupljić-Knez je viceprvakinja Hrvatske u borbama, a tu su i brojne mlade nade koje tek trebaju doseći vrhunac natjecateljske karijere.

Kakva je popularnost karatea u Hrvatskoj? Koliko smo snažni u karateu, koliko je moguće napredovati u domovini?

Naša reprezentacija kontinuirano osvaja europska i svjetska odličja te ostvaruje vrhunske rezultate na međunarodnim turnirima. Prema broju bodova na svjetskom karate poretku trenutno zauzimamo visoko sedmo mjesto. Treba napomenuti i da je ženska karate reprezentacija proglašena najboljim timom 2013. godine u izboru ˝Sportskih novosti˝. Smatram da je to dovoljan pokazatelj koliko mediji prate i cijene dosadašnje rezultate, no u budućnosti možemo postići još i više! U Hrvatskoj je moguće napredovati kao i u svakoj drugoj zemlji, sve ovisi o spremnosti pojedinca na ulaganje vremena i truda u treninge i pripreme.

Može li se živjeti od profesionalnog bavljenja karateom?

Nažalost, samo bavljenje karateom nije dovoljno za egzistenciju. Kod nas i nema previše profesionalaca. Postoje stipendije koje funkcioniraju kao nekakve plaće, dodatni džeparac i to je to. Kada bi ušli u olimpijsku obitelj, stanje bi se evidentno popravilo, jer bi se više cijenila ista medalja.

Karateom do bolje motoričke inteligencije

Koji su daljnji koraci u tvojoj karijeri?

Za početak, kao i kod svakog natjecanja, želja mi je ostvariti što bolji rezultat na nadolazećem Svjetskom sveučilišnom prvenstvu. Imamo vrhunske trenere i stručnjake u karateu, odlične karataše i idealne uvjete za napredak pojedinca i države koje treba iskoristiti. Ovim se putem moram zahvaliti trenerici Tei Bešliji koja posljednjih pet godina brine o budućnosti moje karijere.

Poruka čitateljima portala studentski.hr?

Šteta što karate nije prepoznat kao jedan od bazičnih sportova koji jako dobro razvija čitavo dječje tijelo. Ima veliku ulogu u razvoju svih motoričkih sposobnosti, ravnomjerno razvija obje strane tijela, što je jako bitno u samim počecima bavljenja sportom radi zdravstvenog statusa, usavršava koordinaciju koju inače zovemo motoričkom inteligencijom. Karate utječe na jačanje osobnosti i samopouzdanja i potiče djecu da budu disciplinirani i odgovorni prema radu i školskim obavezama.

FOTO: IVAN JURIĆ