LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Srce vjeruje, um ostvaruje"

FOTO: Svečano otvorene treće Europske sveučilišne igre

Na stadionu Mladost u Zagrebu svečano su otvorene treće Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. Svečana ceremonija bila je uvertira u dva tjedna uzbuđenja koja očekuju sportaše i ostale sudionike.

Na stadionu Mladost u Zagrebu svečano su otvorene treće Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. Svečana ceremonija bila je uvertira u dva tjedna uzbuđenja koja očekuju sportaše i ostale sudionike.

Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. svečano su otvorene jučer na stadionu Mladost u Zagrebu. Gledalište je bilo prepuno, a atmosfera dostojna najvećeg sveučilišnog sportskog događaja u Hrvatskoj. Program je trajao dva sata, a pred kraj se mnogobrojnoj publici obratio tehnički premijer Tihomir Orešković i svečano otvorio igre rečenicom:

– I declare the Third European University Games open! –  

Na začelju povorke sudionika zastavu EUSA-e (European University Sports Association) nosili su organizatori Univerzijade iz 1987. godine To su bili predsjednik izvršnog odbora Univerzijade Mirko Novosel, gradonačelnik Zagreba 1986-1990. dr. Mato Mikić, direktor sektora osiguranja Univerzijade Mate Laušić, redatelj ceremonije otvaranja Univerzijade Paolo Magelli te direktor sektora za kulturu na Univerzijadi Duško Ljuština. Zastavu su zatim preuzeli neki od najpoznatijih hrvatskih sportaša: višegodišnji vaterpolski reprezentativac Dubravko Šimenc, košarkašica Danira Bilić, nazivana još i ženskim Michaelom Jordanom, plivač Gordan Kožulj, košarkaški bek i trener Aleksandar Petrović, tenisačica Renata Šašak i višestruki olimpijac, vaterpolist Samir Barač.

Ceremonija je započela predstavljanjem gradova domaćina, Rijeke i Zagreba, u režiji Krešimira Dolenčića. Zatim je otpjevana službena himna Europskih sveučilišnih igara As Long As Heart Belives (Sve dok srce vjeruje) u izvedbi Damira Kedže i zbora Sveučilišta u Zagrebu. Izvedba je dirnula sve okupljene te je u punom sjaju prenijela poruku trećih sveučilišnih igara, a to je da je za uspjeh potrebna sinergija vjere i truda, posebno u usklađivanju studentskih obaveza i bavljenja sportom.

Zatim je uslijedila povorka atletskom stazom sudionika iz 41 države i 403 sveučilišta i to abecednim redom država, s nacionalnom zastavom na čelu. Ukupno je atletskom stazom prošlo oko 5000 sudionika predstavljajući boje svojih sveučilišta. Uz najave, voditelji su govorili o nekim poznatim i manje poznatim činjenicama o sveučilištima i državama sudionicama. Zadnji u povorci predstavili su se domaćini iz 16 hrvatskih Sveučilišta iz Rijeke, Zagreba, Karlovca, Osijeka, Splita, Pule, Vukovara i Dubrovnika.

Za kraj, atletskom stazom prošetao se i Hrki, maskota ovih igara. Hrčak, iako nije atletski građen, bavi se sportom i bitno mu je sudjelovati, a ne pobijediti, što je i glavna poruka igara. Hrčci vole trčati, a svjetski rekord u trčanju hrčaka na devet metara iznosi 38 sekundi.

Nakon govora istaknutih dužnosnika igara, obratio se i tehnički premijer Tihomir Orešković koji je izjavio da, prije nego što proglasi igre otvorenima, ima molbu za koju bi htio da ju svi ispune te vjeruje da nikome to neće biti teško.

– Have fun! – poručio je tehnički premijer, nadodavši – But not too much.–

Ceremonija je završila prisegama sportaša i sudaca. U ime natjecatelja prisegnula je karatistica iz Zagreba Ana Lenard, a u ime sudaca prisegnuo je košarkaški sudac iz Rijeke Ivan Šverko. Zahvale organizatora bile su usmjerene i na marljive volontere bez kojih ove igre ne bi bile moguće i koji su zajedno sa sportašima jučer uveličali ceremoniju otvaranja unatoč kiši.

Ceremonija je prošla u spektaklu boja, zvukova, glazbe i plesa i bila je prava uvertira u dva tjedna uzbuđenja koja čekaju sve sudionike. Slike s otvaranja možete pogledati u fotogaleriji

FOTO: FACEBOOK