LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagreb. Lipanj. Budi tamo!

EuroZagreb-Mladost Open: međunarodni studentski turnir koji ne smijete propustiti

EuroZagreb-Mladost Open ove će se godine održati treći put zaredom. Ako niste čuli za EuroZagreb, pročitajte intervju koji smo napravili s organizatorima.

EuroZagreb-Mladost Open ove će se godine održati treći put zaredom. Ako niste čuli za EuroZagreb, pročitajte intervju koji smo napravili s organizatorima.

EuroZagreb-Mladost Open ove će se godine će se održati treći put.

Rezervirajte lipanj, pratite natjecanja domaćih i inozemnih snaga te navečer zavirite u njihove zabave.

Ako niste čuli za EuroZagreb, pročitajte intervju koji smo napravili s organizatorima. Prijave još traju, stoga trk na službenu stranicu!

Prije nego što se prebacimo na složenija pitanja, zanima nas – što je to Eurozagreb? Kada je sve počelo i tko su organizatori? Koji sportovi su zastupljeni? Provedite nas malo kroz ovo sportsko natjecanje!

EuroZagreb-Mladost Open je međunarodni studentski turnir koji se u Zagrebu u lipnju održava od 2012. godine Ideja organizacije turnira postojala je dulji niz godina, ali tek sredinom 2011. godine ohrabrili smo se ući u realizaciju ovog projekta. Prvenstveno nas je vodila činjenica da u Zagrebu nema niti jednog takvog turnira, a u većini naših susjednih zemalja u glavnim se gradovima održava i po nekoliko ovakvih turnira godišnje.

Organizacija je započela na inicijativu Dore Vuletić, Matka Mastilice, Maria Nikolausa, Dorijana Naletine i Ive Lijića te uz potporu prof. Constanze Lizačić i Športskog društva Ekonomskog fakulteta Zagreb. Redom se radi o osobama koje su veći dio svog života provele u određenom sportu te su imale priliku sudjelovati na velikom broju turnira, uključujući i studentske turnire. Sportovi u kojima se studenti i studentice mogu natjecati na EuroZagreb-Mladost Open su sljedeći: cheerleading, futsal, košarka, odbojka, stolni tenis, šah, tenis i vaterpolo.

Prijave su zaključene 1. travnja. Koliko ste timskih prijava zaprimili i koga ćemo moći gledati u Zagrebu od internacionalnih studenata?

Što se tiče prijava ove, kao i prijašnje dvije godine, prijave se zapravo zaključuju mjesec dana nakon prvog naznačenog roka. U ovom trenutku imamo potvrdu dolaska ekipa iz Grčke (American College of Greece), Srbije (Univerzitet u Novom Pazaru), Bosne i Hercegovine (Visoka škola 'Logos centar' u Mostaru), Kosova (American University in Kosovo), Velike Britanije (International University of America, London), a do kraja sljedećeg tjedna trebali bismo imati konačnu potvrdu od ekipa iz Libanona (Byblos), Slovačke (Košice), Bosne i Hercegovine (Banja Luka), Rumunjske (Brasov) i dr.

Gdje će se sve održati EuroZagreb? Ima li jedna fiksna lokacija ili će se lokacija mijenjati kroz sva tri dana ovisno o sportu?

Košarkaški dio turnira održava se u dvorani Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, čija je sportska udruga Športsko društvo Ekonomskog fakulteta suorganizator natjecanja; odbojka, stolni tenis, tenis i vaterpolo održavaju se na terenima u Parku Mladost, dok će se futsal natjecanje ove godine održavati u paviljonu 18 na Zagrebačkom velesajmu.

Kako je to izgledalo prošle godine? Tko sve brani titulu i kako će ih studenti moći bodriti?

Što se tiče pobjedničkih mjesta prošle godine, sva prva mjesta osvojile su ekipe s hrvatskih fakulteta i visokih škola, dok će ekipe iz Libanona i Slovačke, koje su prošle godine osvojile 2. mjesto u odbojci i futsalu, ove godine pokušati popraviti plasman.

Zlatne u odbojci
 
Zlatne u odbojci, FOTO: EuroZagreb
 
 

Bez čije potpore ovo ne bi bilo moguće? Je li Sveučilište pomoglo u realizaciji?

Bez potpore određenih poduzeća koja nas prate od prvog turnira teško bismo mogli osigurati kvalitetu natjecanja. Svakako se ovim putem moramo zahvaliti našim najvjernijim donatorima: Zagrebačkoj pivovari, Dukat mliječnoj industriji, Aquavivi, Turističkoj zajednici grada Zagreba, Kanaan d.d. te onima koji se ne žele javno isticati. Bez njihove potpore bila bi zasigurno upitna sama kvaliteta, a i cijela organizacija turnira.

Hoćete li primati volontere za pomoć u organizaciji i provedbi natjecanja?

Svake godine organizaciju turnira pomažu brojni volonteri, što s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, što iz Volonterskog centra Zagreb. Koristim ovim priliku da se svim dosadašnjim, a i budućim volonterima zahvalim što nam nesebično pomažu u realizaciji ovog projekta.

Postoje li u Europi već slična ovakva natjecanja po kojima studenti putuju, koje zemlje imaju sličan program i kada?

Slična natjecanja postoje u većini zemalja diljem Europe, s brojem turnira dominiraju Španjolska, Italija, Turska, Srbija, Njemačka i Francuska. Većinom se ti turniri održavaju u listopadu, studenom, travnju, svibnju i lipnju.

Koliko će hrvatskih timova nastupati? Jesu li svi suci domaći ili ste ostvarili suradnju s inozemnim kadrom za što veću objektivnost?

Za hrvatske timove termin za prijavu zaključuje se sredinom svibnja. Prošle godine imali smo veliki broj ekipa s fakulteta i visokih škola iz Zagreba te Bjelovara. Suci su kao i na svim studentskim turnirima isključivo domaći jer bi angažman inozemnih sudaca bio preveliki trošak za organizatore.

Za kraj, zašto bi studenti trebali doći i kako se i oni mogu uključiti?

EuroZagreb je jedinstvena prilika da se amaterski, poluprofesionalni ili profesionalni natjecatelji natječu sa sportašima iz cijele Europe, odnosno svijeta. Osim samog natjecanja tu je i mogućnost upoznavanja i druženja, razmjene iskustava i ono najvažnije - dobre zabave. Pozivaju se svi studenti da budu dio ovog događaja kako kroz nastupe za svoj fakultet, tako i kroz zabave koje će uslijediti poslije sportskih natjecanja svakog dana, a uz to valja napomenuti da se ne isključuje dolazak na borilišta i zabave ljudima koji bi htjeli biti dio turnira kao volonteri ili gledatelji. 

FOTO: EUROZAGREB