LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi sport

Bossaball - pokažite kreativnost u sportu

Glazba, akrobacije, ritam, lopta i zabava ujedinjeni su u novi sport - bossaball.

Glazba, akrobacije, ritam, lopta i zabava ujedinjeni su u novi sport - bossaball.

Bossaball je sport koji kombinira elemente odbojke, nogometa i akrobacije. 

Teren za ovaj neobični sport izrađen je od odskočnog materijala na napuhavanje. Jedan trampolin nalazi se sa svake strane mreže.

Takva podloga omogućuje mnogo novih tehnika i pristupa lopti čime do izražaja dolazi igračeva kreativnost. Potrebno je manje od 45 minuta za postavljanje opreme za igranje bossaballa – atrakcije za igrače i gledatelje.

Igra se odvija uz vesele brazilske ritmove pa spoj glazbe i sporta čini bossaball još zanimljivijim. Riječ bossa na portugalskom znači stil, šarm, stav i povezuje se s Bossa Novom; brazilskom glazbom pod utjecajem sambe. Osoba koja nadzire igru naziva se samba sudac, a njegov je zadatak da podiže atmosferu raznim rekvizitima, zviždaljkom, mikrofonom, udaraljkama i neizostavnim DJ setom.

Pravila

Dva suparnička tima sastoje se od 3 do 5 igrača, a cilj im je spustiti loptu na protivničko polje. Visina mreže prilagođava se s obzirom igraju li profesionalci, muškarci, žene ili djeca. Najčešće se postavlja  na visinu od 3 metra. Diranje mreže nije dozvoljeno, a mora se, makar jednim dijelom tijela, ostati na svojoj strani polja. Najviše 5 puta tolerira se dodirivanje mreže.

Servirati se može na bilo koji način. Važno je samo da okušate kreativnost i akrobacije.

Bodovanje

Lopta se dodiruje na dva načina; kao u odbojci ili u nogometu. Rukama je smijete dotaknuti jednom, a nogama i drugim dijelovima tijela – dva puta.

Igrajući „odbojkaški“ dobivate jedan bod ako ste prizemljili loptu na suparničku stranu i 3 boda ako pogodite njihovu trampolin zonu. Ista postignuća odigrana „nogometno“ donose 3 odnosno 5 bodova. Maksimalan broj timskog dodavanja prije bacanja lopte na drugu stranu mreže ne smije proći 6.

Pobjednik je onaj koji prvi osvoji 25 bodova. Pri izjednačavanju na 24-24, tim mora ostvariti 2 boda razlike za pobjedu.

Porijeklo

Bossaball je jedan od najmlađih sportova koji je osnovao Filip Eyckmans između 2003. i 2005. godine Filip je Belgijanac koji živi u Španjolskoj. U mladosti se profesionalno bavio tenisom, a zanimao se i za nogomet. Bio je čak i DJ na tulumima. U posjeti Brazilu, inspirirala ga je capoeira, umjetnička forma koja uključuje elemente borilačkih vještina, igre, glazbe i plesa. Uživajući na brazilskim plažama uz ritam sambe te promatrajući vreve nogometa i odbojke, rodila se ideja o novoj igri.

Demonstraciju bossaballa pogledajte ovdje. Ako na ljetovanju ugledate veliki trampolin na nekoj od naših plaža – pravila znate.

FOTO: HTTP://WWW.BOSSABALLSPORTS.COM