LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Apel Bilog srca

Bilo srce HNS-u i Udruzi prvoligaša: Novac od kazni dajte u humanitarne svrhe

Nama donirajte sve što su ostali klubovi uplatili za kazne, a Hajdukov dio podijelite projektima ostalih prvoligaša.

Nama donirajte sve što su ostali klubovi uplatili za kazne, a Hajdukov dio podijelite projektima ostalih prvoligaša.

 Povodom nedavnih kazni koje je disciplinski sudac 1.HNL Krešimir Vlajčević izrekao Hajduku zbog nereda na utakmici s Rijekom priopćenjem se oglasio i Humanitarni klub navijača Hajduka, Bilo srce. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Slijedom, mišljenja smo, neopravdano velikih kazni koje su disciplinski suci odredili našem Klubu zbog ponašanja dijela navijača na utakmici Rijeka - Hajduk javno pozivamo Hrvatski nogometni savez i Udruženje klubova Prve hrvatske nogometne lige, s obzirom na to da su neprofitne i društveno odgovorne sportske institucije, da sva sredstva od kazni doniraju u humanitarne svrhe i projekte koji će preventivno i odgojno djelovati prema mladim ljudima.
Isto tako javno pozivamo nadležno Ministarstvo, Hrvatski olimpijski odbor i sportsku javnost da pokrenu raspravu u smislu izmjena zakonske regulative kojom će se onemogućiti da sportski savezi kao regulatori najtecanja ostvaruju prihod od kažnjavanja svojih članica - klubova iako su, smatramo, jednako suodgovorni odnosno jednako u nemogućnosti utjecati na pojedince izgrednike.


Smisao eventualnog financijskog kažnjavanja, kojeg, gotovo u sukobu interesa, provode djelatnici Saveza, trebao bi biti obilježen prvenstveno poboljšanjem preventive i poticanjem projekata u tom smislu. Svjesni smo da HNS i Udruženje prvoligaša te ostali sportski savezi provode programe preventive, humanitarno i odgovorno djeluju, ali upravo bi savezima pomoglo utvrđivanje transparentnih pravila kojima bi sredstva naplaćena od kazne išla u programe prevencije kroz npr. javne natječaje na kraju godine i slično.


Ovakvim rješenjem interes javnosti i klubova bi umjesto na odluke disciplinskih sudaca bio usmjeren na pojedinca izgrednika ili propuste organizatora, a cijelom nizu udruga bi se omogućilo provođenje projekata, a ne onemogućavalo kao što je slučaj s našom udrugom.


Naime, Humanitarni klub navijača Hajduka BILO SRCE, uz cijeli niz javnosti znanih i nepoznatih humanitarnih i društveno odgovornih akcija i projekata, ove jeseni pokrenuo je projekt stipendiranja studenata "Stipendist Hajduka", a koji je sad nažalost dijelom ugrožen zbog izrečene kazne Hajduku. Cilj projekta je sredstvima iz donacija u mjesečim iznosima do kraja školovanja pomagati izvrsne, a socijalno ugrožene studente kroz natječaj i na osnovu pravilnika koji je objavljen na www.hajduk.hr/stipendist . U provođenju projekta aktivno sudjeluju predstavnici akademske zajednice te članovi upravnog odbora naše udruge u kojem su predstavnik kluba navijača (KNH Torcida), udruge članova nogometnog kluba (Udruga Naš Hajduk), predstavnik nogometnog kluba (HNK Hajduk š.d.d.) i dioničari športskog dioničkog društva. Iako i sam u teškoj financijskoj situaciji Hajduk podržava sve akcije Bilog srca te smo i za akciju „Stipendist Hajduka“ imali dogovorenu suradnju i plan aktivnosti prikupljanja sredstava kroz prijateljsku utakmicu Hajduka i Besiktasa 10. listopada što sad s novonastalom situacijom oko obveze Hajduka po izrečenoj kazni dovodi u pitanje.


Stoga javno pozivamo HNS / Udruženje prvoligaša da doniraju sredstva od kazni našem projektu i pomogu nam u realizaciji istoga. Bit ćemo slobodni izvjestiti javnost o toj donaciji. Istovremeno pozivamo sve ostale da nas, odnosno sve ovakve i slične projekte, u okviru svojih mogućnosti podrže.
Što se tiče javne rasprave i eventualne dopune/izmjene odredbi o financiranju iz sredstava naplaćenih kazni kako smo gore predložili sa zadovoljstvom ćemo se tome odazvati i pružiti podršku. Rado ćemo pokazati i na taj način ono što upravo u Splitu konstantno svjedočimo, da navijači nisu problem nego rješenje.


P.S. Molimo da nam se ne uplaćuje od Hajdukovih kazni, iako su disciplinci u tom dijelu, slobodno primjećujemo, najoštriji suci. Nama donirajte sve što su ostali klubovi uplatili za kazne, a "Hajdukov dio" podijelite projektima ostalih prvoligaša.
Nećemo se buniti što su svi drugi dobili više.“


HKNH Bilo srce

za mrvu ljubavi...

FOTO: FACEBOOK/BILO SRCE