LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Igra na zelenom stolu

Biljar – jedan od najčešćih oblika rekreacije ujedno je i sport

Biljar je naziv za skupine igara koje su zastupljene u cijelome svijetu, igraju se na stolu, a njegovi korijeni sežu iz četrnaestog stoljeća.

Biljar je naziv za skupine igara koje su zastupljene u cijelome svijetu, igraju se na stolu, a njegovi korijeni sežu iz četrnaestog stoljeća.

Pojam biljar obuhvaća spektar različitih igara koje se mogu podijeliti u tri osnovne grupe: pool, karambol i snooker. Od navedenih grupa pool biljar je najzastupljeniji, sadrži dosta disciplina, a najpoznatije i one koje se igraju na službenim natjecanjima su: ''osmica'', ''devetka'' i ''straight", te u novije vrijeme tu je i "desetka".

Karambol je naziv za grupe igara koje se igraju na stolovima bez rupa. Najpopularnije je:"tri strane", a pored nje tu su i: ''slobodno'' ''kader'' i ''indirekt''. Snooker je najpopularniji u Velikoj Britaniji, državama Commonwealtha i Dalekom istoku, ponajviše u Kini. Za snooker je karakteristično to da se igra na većim stolovima s manjim kuglama i manjim rupama.

Mnogo je teorija o tome kako je nastala igra biljar. Međutim, opće je prihvaćeno da podrijetlo ove igre vuče korijene iz četrnaestog i početka petnaestog stoljeća, te da se igrao na otvorenom prostoru, dok ga navodno francuski vladar Luj XI nije premjestio u zatvoreni prostor,davne 1470. godine Jos jedan francuski vladar Luj XIV bio je zaljubljenik ove igre i njegovom zaslugom igra se prosirila europom, a tek poslje krajem osamnaestog i početkom devetnaestog stoljeća stiže i u Ameriku. Što se tiče modernog biljara u Americi su najzastupljenije pool i karambolske igre, dok u Europi, pored karambola se ponajviše igra snooker koji je najzastupljeniji u Velikoj Britaniji.

Biljar u Hrvatsku dolazi davne 1813. kada je zabilježeno otvaranje prve dvorane koja se nalazila u kuli Lotršćak. Sredinom devetnaestog stoljeća u Zagrebu je osnovan prvi biljarski klub, jedan od najvećih igrača bio je Nikola Sotler.Hrvatski biljarski savez osnovan je 1992. te organizira natjecanja u svim granama ovog sporta.

FOTO: WIKIPEDIA