Međunarodna veslačka regata Sv. Duje

Aachen slavi, Oxford tuguje

Regata sv. Duje 1

– Ovakav ishod regate još je jedna potvrda njenoj kvaliteti i činjenici da iz godine u godinu privlači sve bolje posade koje mogu konkurirati etabliranim ekipama poput Oxforda i Cambridgea. – rekao je sportski direktor regate

U subotu 30. travnja, u splitskom Spinutu, održana je sveučilišna utrka osmeraca u sklopu jubilarne 15. Međunarodne veslačke regate Sv. Duje. Dvanaestu godinu zaredom na regati su nastupali i osmerci proslavljenih sveučilišta Oxford i Cambridge, no prvi put jedan od njih nije odnio pobjedu.

FOTO: ESI
 
U uzbudljivoj muškoj finalnoj utrci Sveučilište iz Aachena (2:48.935) tijesno je slavilo ispred Sveučilišta Cambridge (2:49.390) na regatnoj stazi duljine jedan kilometar. Treće mjesto pripalo je talijanskom Sveučilištu Pavia (2:50.6), dok su po prvi puta u povijesti regate, predstavnici Oxforda (2:50.814) ostali bez medalje završivši utrku na četvrtom mjestu. Peti su bili predstavnici Sveučilišta iz Wroclawa (2:56:415), dok je domaća ekipa Sveučilišta u Splitu regatu završila kao šestoplasirana (2:59:126).

– Ovakav ishod regate još je jedna potvrda njenoj kvaliteti i činjenici da iz godine u godinu privlači sve bolje posade koje mogu konkurirati etabliranim ekipama poput Oxforda i Cambridgea. Iznimno smo zadovoljni visokim odazivom od čak 35 osmeraca te se nadamo još većem broju natjecatelja iduće godine  – rekao je sportski direktor regate Sv. Duje Denis Boban.

U ženskoj konkurenciji slavila je također njemačka ekipa. Posada Sveučilišta iz Hamburga osvojila je zlato, ostavivši iza sebe drugoplasiranu ekipu Sveučilišta Cambridge, dok je treće mjesto pripalo posadi Sveučilišta u Zagrebu. Svečana dodjela odličja održala se navečer u sklopu tradicionalnog Lighthousedisco partyja na Gatu Sv. Nikole.

– Sretni smo što je naša regata doživjela ovaj jubilej te što ju Splićani rado prate iz godine u godinu. Rijetkost je vidjeti ovako kvalitetne ekipe na jednom mjestu, a to naš grad pozicionira na veslačku kartu Europe kao jedno značajno središte. – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodne veslačke regate Sv. Duje Juraj Gamulin.

Dodatnu potvrdu kvaliteti ovoga događaja organizatori su dobili dan prije, tijekom ceremonije otvorenja u Galeriji Meštrović, kada je potpisan ugovor s Europskom sveučilišnom sportskom organizacijom (EUSA), čime je Regata Sv. Duje došla pod patronažu krovne organizacije europskog akademskog sporta.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Snimite svoj prvi kratkometražni film u Info zoni

Filmska radionica

Snimite svoj prvi kratkometražni film u Info zoni

Erik Lončar održat će nekoliko radionica iz područja filmske umjetnosti u splitskoj Info zoni. Prijavite se i napravite prvi korak prema nekom od filmskih festivala.

Oxford-Cambridge

Na današnji dan

Održana prva veslačka utrka Oxforda i Cambridgea

Utrka studenata najpoznatijih engleskih sveučilišta tradicionalno se održava od 1829. godine bez obzira na uvjete koji vladaju na rijeci.

Gentlemen Wyver

Povratak zloglasnog "natjecanja"

Hrvanje studentica u želeu vraća se na Cambridge

Studentski "drinking club" Gentlemen Wyvern organizira natjecanje u hrvanju u želeu za žene kao dio velike zabave za studente s Cambridgea.

Putopisno predavanje-Japan

Putopisno predavanje

Lada Štefek otkriva koliko se razlikuju životi japanske i hrvatske obitelji

Lada Štefek sa skupinom je izviđača prošle godine posjetila Japan. Ove će srijede održati putopisno predavanje u Info zoni.

Panorama

Galerija Škola

Otvorenje izložbe Pročitani grad

Kritičkom i problemskom studijom dvaju susjednih, a različitih naselja – Trstenika i Žnjana u Splitu polaznici radionice su kroz medij fotografije bilježili transformacije u pristupu planiranja grada, transformacije projektantskih paradigmi, način na koji te transformacije interpretiraju stanovnici i na koji način oblikuju vlastiti svakodnevni život unutar naselja.