Međunarodna veslačka regata Sv. Duje

Aachen slavi, Oxford tuguje

Regata sv. Duje 1

– Ovakav ishod regate još je jedna potvrda njenoj kvaliteti i činjenici da iz godine u godinu privlači sve bolje posade koje mogu konkurirati etabliranim ekipama poput Oxforda i Cambridgea. – rekao je sportski direktor regate

U subotu 30. travnja, u splitskom Spinutu, održana je sveučilišna utrka osmeraca u sklopu jubilarne 15. Međunarodne veslačke regate Sv. Duje. Dvanaestu godinu zaredom na regati su nastupali i osmerci proslavljenih sveučilišta Oxford i Cambridge, no prvi put jedan od njih nije odnio pobjedu.

FOTO: ESI
 
U uzbudljivoj muškoj finalnoj utrci Sveučilište iz Aachena (2:48.935) tijesno je slavilo ispred Sveučilišta Cambridge (2:49.390) na regatnoj stazi duljine jedan kilometar. Treće mjesto pripalo je talijanskom Sveučilištu Pavia (2:50.6), dok su po prvi puta u povijesti regate, predstavnici Oxforda (2:50.814) ostali bez medalje završivši utrku na četvrtom mjestu. Peti su bili predstavnici Sveučilišta iz Wroclawa (2:56:415), dok je domaća ekipa Sveučilišta u Splitu regatu završila kao šestoplasirana (2:59:126).

– Ovakav ishod regate još je jedna potvrda njenoj kvaliteti i činjenici da iz godine u godinu privlači sve bolje posade koje mogu konkurirati etabliranim ekipama poput Oxforda i Cambridgea. Iznimno smo zadovoljni visokim odazivom od čak 35 osmeraca te se nadamo još većem broju natjecatelja iduće godine  – rekao je sportski direktor regate Sv. Duje Denis Boban.

U ženskoj konkurenciji slavila je također njemačka ekipa. Posada Sveučilišta iz Hamburga osvojila je zlato, ostavivši iza sebe drugoplasiranu ekipu Sveučilišta Cambridge, dok je treće mjesto pripalo posadi Sveučilišta u Zagrebu. Svečana dodjela odličja održala se navečer u sklopu tradicionalnog Lighthousedisco partyja na Gatu Sv. Nikole.

– Sretni smo što je naša regata doživjela ovaj jubilej te što ju Splićani rado prate iz godine u godinu. Rijetkost je vidjeti ovako kvalitetne ekipe na jednom mjestu, a to naš grad pozicionira na veslačku kartu Europe kao jedno značajno središte. – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodne veslačke regate Sv. Duje Juraj Gamulin.

Dodatnu potvrdu kvaliteti ovoga događaja organizatori su dobili dan prije, tijekom ceremonije otvorenja u Galeriji Meštrović, kada je potpisan ugovor s Europskom sveučilišnom sportskom organizacijom (EUSA), čime je Regata Sv. Duje došla pod patronažu krovne organizacije europskog akademskog sporta.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Regata SV. Duje 2017 pobjednici

Veslanje

Dvostruko slavlje Oxforda na sveučilišnoj regati Sv. Duje

Nijedna od tri hrvatske ekipe nije se plasirala u A finale, pa je tako u B finalu slavila domaća ekipa Sveučilišta u Splitu, dok je Sveučilište u Zagrebu zauzelo treće, a Sveučilište u Dubrovniku četvrto mjesto.

Regata SV. Duje

Međunarodna veslačka regata

Ponajbolji sveučilišni osmerci na regati Sv. Duje, stiže i ekipa s Oxforda

– Naš se grad ozbiljno pozicionirao na turističkoj karti Europe i veseli nas što regatu možemo ubrojiti u niz događaja koji privlače turiste u Split, a čije 17. izdanje potvrđuje kako je za sveučilišni sport ovo vrlo važan događaj. – istaknuo je splitski gradonačelnik.

Snimite svoj prvi kratkometražni film u Info zoni

Filmska radionica

Snimite svoj prvi kratkometražni film u Info zoni

Erik Lončar održat će nekoliko radionica iz područja filmske umjetnosti u splitskoj Info zoni. Prijavite se i napravite prvi korak prema nekom od filmskih festivala.

Oxford-Cambridge

Na današnji dan

Održana prva veslačka utrka Oxforda i Cambridgea

Utrka studenata najpoznatijih engleskih sveučilišta tradicionalno se održava od 1829. godine bez obzira na uvjete koji vladaju na rijeci.

7. MAGfestival – trio

Međunarodni festival komorne glazbe

Drugi dan MAGfestivala vodi vas na glazbeno putovanje u 19. stoljeće

U Muzeju grada Splita danas će se predstaviti trio u sastavu Laura Vadjon (violina), Antigoni Tsalla (flauta) i Mislav Režić (gitara). Glazbenici će pokušati dočarati ugođaj salona devetnaestog stoljeća izvodeći na tri, možda i najpopularnija instrumenta iz tog vremena.