Male mudrosti

Usklađivanje studentskog posla s faksom

poslovni sastanak

Kad vas novčanici „zasvrbe“ potrebno je raditi, no fakultetske obveze trebaju biti na prvom mjestu. Saznajte kako uskladiti oboje.

Studenti u Republici Hrvatskoj, velik broj njih, kao kriterij upisa na fakultet uzimaju i grad u kojemu će studirati. Uglavnom izbjegavaju gradove u kojima su odrasli, što zbog pravog studentskog života, što zbog manjka ponude fakultetskih programa. Kako bilo, zbog teške političke i životne situacije u našoj zemlji, većina ih je prisiljena pronaći posao kako bi pomogla roditeljima isfinancirati sve što studiranje iziskuje.

Ako dolazite iz malenog mjesta, velika je vjerojatnost da je standard života u njemu drukčiji nego u velikim gradovima poput Zagreba. Prosječna cijena kave u malenom gradu kao što je Požega iznosi devet kuna, a kad je Požežanin želi popiti na Trgu bana Jelačića, za istu mora izdvojiti čak 15 kuna. Zbog navedenih i sličnih razlika u standardu, neupitno je da će vam dobro doći koja kuna više.

Srećom, postoje studentski poslovi. Svako sveučilište ima svoju internetsku stranicu na kojoj pruža razne informacije korisne studentima – od prehrane, preko smještaja, pa sve do oglasa za posao. Definitivno je vodeći studentski servis onaj u Zagrebu koji nudi poslove u različitim kategorijama (ugostiteljstvo, turizam, razno i sl.).

U prosjeku je potrebno nekoliko dana, uglavnom tri do četiri, kako bi se pronašao posao. Jednom kada ste ga pronašli, trebate ga znati uskladiti s fakultetskim obvezama. Većina poslodavaca je fleksibilna što se tiče organiziranja rasporeda, no uvijek se mogu naći oni koji se nisu željni prilagoditi studentskim potrebama.

Ovisno o fakultetu na kojem studirate, birate posao koji vam najviše odgovara. Poslovi u supermarketima, drogerijama i trgovinama s odjećom uglavnom nisu previše zahtjevni, no nemaju fleksibilne smjene, što znači da biste trebali imati puno vremena ako imate želju raditi na takvim mjestima. Postoje i poslovi za koje se ciljano traže studenti određenih fakulteta jer im treba predznanje za traženi posao; npr. kod poslova prevođenja traže se studenti ili bakalari Filozofskog fakulteta koji studiraju ili su završili studij određenih jezika. U obzir trebate uzeti i druge elemente: zahtjevnost posla, lokaciju (što zbog udaljenosti od fakulteta, što zbog udaljenosti od vašeg smještaja) te, naravno, satnicu. Pokušajte izbjeći poslove s jako malim satnicama, osim ako ste u kritičnoj potrebi.

Organizacija je ključ uspjeha ako ste zaposleni student. Najbolje je napraviti raspored početkom tjedna kako biste mogli uskladiti učenje sa svojim poslom. Ako ste upisali fakultet koji želite, sve bi trebalo glatko teći. Koji god odaberete, fakultet bi vam trebao biti na prvome mjestu.

Komentari na članak

Vezani članci

Ljetni posao

Radno ljeto

7 tipičnih ljetnih poslova i sve njihove čari

Diplomirani ekonomisti postaju konobari, informatičari iznajmljuju jet-skije, a pravnici apartmane. Bacimo pogled na najčešća i najzanimljivija zanimanja s kojima se susrećemo u turističkoj sezoni.

sat

Gabrijela Čuljak

Nemati vremena i ne željeti imati vremena

Na kraju dana, ti nisi „wannabe" fakultetski obrazovana osoba koja ima „super uber" radne navike. Ti si ti. Gabrijela, Mato, Ante, Ivan, Marija. Čovjek. Čovjek od krvi i mesa koji je danas imao loš dan. Koji je danas imao predobar dan. Koji je danas imao dan koji bi s nekim volio podijeliti.

učenje - naslovna

Informirajte se i prijavite ispit na vrijeme

Osnovni podaci o državnom stručnom ispitu

Saznaj osnovne informacije o državnom stručnom ispitu kako stres prije ispita ne bi bio nepodnošljiv.

Besplaten edukacije

Algebra vas potiče

Besplatno usvojite nova znanja iz grafičkog dizajna, programiranja, web-dizajna...

U veljači, osim gradiva za ispitne rokove, naučite i neka nova, korisna znanja. I to besplatno.

https://pixabay.com/en/calculator-calculation-insurance-385506/

Nove satnice

Novi iznosi satnica studentskih poslova: Većina gotovo minimalna, najviša satnica i do 250 kn

Stupanjem na snagu novog Zakona o obavljanju studentskih poslova izmijenio se i cjenik studentskog rada. Minimalac iznosi 23,44 kn, najviša satnica 250 kn, a iznenađujuća je i ponuda poslova.