Male mudrosti

Usklađivanje studentskog posla s faksom

poslovni sastanak

Kad vas novčanici „zasvrbe“ potrebno je raditi, no fakultetske obveze trebaju biti na prvom mjestu. Saznajte kako uskladiti oboje.

Studenti u Republici Hrvatskoj, velik broj njih, kao kriterij upisa na fakultet uzimaju i grad u kojemu će studirati. Uglavnom izbjegavaju gradove u kojima su odrasli, što zbog pravog studentskog života, što zbog manjka ponude fakultetskih programa. Kako bilo, zbog teške političke i životne situacije u našoj zemlji, većina ih je prisiljena pronaći posao kako bi pomogla roditeljima isfinancirati sve što studiranje iziskuje.

Ako dolazite iz malenog mjesta, velika je vjerojatnost da je standard života u njemu drukčiji nego u velikim gradovima poput Zagreba. Prosječna cijena kave u malenom gradu kao što je Požega iznosi devet kuna, a kad je Požežanin želi popiti na Trgu bana Jelačića, za istu mora izdvojiti čak 15 kuna. Zbog navedenih i sličnih razlika u standardu, neupitno je da će vam dobro doći koja kuna više.

Srećom, postoje studentski poslovi. Svako sveučilište ima svoju internetsku stranicu na kojoj pruža razne informacije korisne studentima – od prehrane, preko smještaja, pa sve do oglasa za posao. Definitivno je vodeći studentski servis onaj u Zagrebu koji nudi poslove u različitim kategorijama (ugostiteljstvo, turizam, razno i sl.).

U prosjeku je potrebno nekoliko dana, uglavnom tri do četiri, kako bi se pronašao posao. Jednom kada ste ga pronašli, trebate ga znati uskladiti s fakultetskim obvezama. Većina poslodavaca je fleksibilna što se tiče organiziranja rasporeda, no uvijek se mogu naći oni koji se nisu željni prilagoditi studentskim potrebama.

Ovisno o fakultetu na kojem studirate, birate posao koji vam najviše odgovara. Poslovi u supermarketima, drogerijama i trgovinama s odjećom uglavnom nisu previše zahtjevni, no nemaju fleksibilne smjene, što znači da biste trebali imati puno vremena ako imate želju raditi na takvim mjestima. Postoje i poslovi za koje se ciljano traže studenti određenih fakulteta jer im treba predznanje za traženi posao; npr. kod poslova prevođenja traže se studenti ili bakalari Filozofskog fakulteta koji studiraju ili su završili studij određenih jezika. U obzir trebate uzeti i druge elemente: zahtjevnost posla, lokaciju (što zbog udaljenosti od fakulteta, što zbog udaljenosti od vašeg smještaja) te, naravno, satnicu. Pokušajte izbjeći poslove s jako malim satnicama, osim ako ste u kritičnoj potrebi.

Organizacija je ključ uspjeha ako ste zaposleni student. Najbolje je napraviti raspored početkom tjedna kako biste mogli uskladiti učenje sa svojim poslom. Ako ste upisali fakultet koji želite, sve bi trebalo glatko teći. Koji god odaberete, fakultet bi vam trebao biti na prvome mjestu.

Komentari na članak

Vezani članci

Stres

Ispitna anksioznost

Pridruži se predavanju Centra za savjetovanje studenata i dočekaj ispitne rokove spreman

Ako imaš problema s osjećajem napetosti i nervoze prilikom ispita ili tijekom pripreme za isti, pridruži se predavanju čija je tema ispitna anksioznost u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu 6. lipnja 2018.

Bilježnica, knjiga, olovka

Sudjelovanje je besplatno

Za zadarske studente priprema se radionica Kako izbjeći učenje u zadnji tren?

Radionica će se održati 7. svibnja 2019. u Studentskom klubu „Božo Lerotić“.

logo

Drugi dio - najzanimljiviji YouTube kanali

30 YouTube kanala uz koje ćete puno naučiti

Došlo je vrijeme i za predstavljanje drugog dijela naše male YouTube učionice. Proučite kanale, a zatim se opredijelite koje ćete pratiti i naučiti apsolutno sve o tehnologiji, korisnim trikovima za vlastitu sigurnosti i još mnogo toga.

Kava panda

Kava i učenje

Jeste li znali ove stvari o kavi?

Kavu je bolje piti poslije učenja zbog procesa koje uzrokuje u mozgu, a koji djeluju na bolje pamćenje, smatraju znanstvenici. Saznajte još interesantnih činjenica!

Što jesti?

Kuhaču u ruke

Hrana koju morate jesti prije pojedinog kolokvija kako biste ga uspješno položili

Skripte, literatura i bilješke s predavanja stvar su prošlosti, a vrijeme provedeno u kuhinji mora se povećati. Saznajte što kuhati i jesti prije kolokvija za siguran prolaz!