Male mudrosti

Usklađivanje studentskog posla s faksom

poslovni sastanak

Kad vas novčanici „zasvrbe“ potrebno je raditi, no fakultetske obveze trebaju biti na prvom mjestu. Saznajte kako uskladiti oboje.

Studenti u Republici Hrvatskoj, velik broj njih, kao kriterij upisa na fakultet uzimaju i grad u kojemu će studirati. Uglavnom izbjegavaju gradove u kojima su odrasli, što zbog pravog studentskog života, što zbog manjka ponude fakultetskih programa. Kako bilo, zbog teške političke i životne situacije u našoj zemlji, većina ih je prisiljena pronaći posao kako bi pomogla roditeljima isfinancirati sve što studiranje iziskuje.

Ako dolazite iz malenog mjesta, velika je vjerojatnost da je standard života u njemu drukčiji nego u velikim gradovima poput Zagreba. Prosječna cijena kave u malenom gradu kao što je Požega iznosi devet kuna, a kad je Požežanin želi popiti na Trgu bana Jelačića, za istu mora izdvojiti čak 15 kuna. Zbog navedenih i sličnih razlika u standardu, neupitno je da će vam dobro doći koja kuna više.

Srećom, postoje studentski poslovi. Svako sveučilište ima svoju internetsku stranicu na kojoj pruža razne informacije korisne studentima – od prehrane, preko smještaja, pa sve do oglasa za posao. Definitivno je vodeći studentski servis onaj u Zagrebu koji nudi poslove u različitim kategorijama (ugostiteljstvo, turizam, razno i sl.).

U prosjeku je potrebno nekoliko dana, uglavnom tri do četiri, kako bi se pronašao posao. Jednom kada ste ga pronašli, trebate ga znati uskladiti s fakultetskim obvezama. Većina poslodavaca je fleksibilna što se tiče organiziranja rasporeda, no uvijek se mogu naći oni koji se nisu željni prilagoditi studentskim potrebama.

Ovisno o fakultetu na kojem studirate, birate posao koji vam najviše odgovara. Poslovi u supermarketima, drogerijama i trgovinama s odjećom uglavnom nisu previše zahtjevni, no nemaju fleksibilne smjene, što znači da biste trebali imati puno vremena ako imate želju raditi na takvim mjestima. Postoje i poslovi za koje se ciljano traže studenti određenih fakulteta jer im treba predznanje za traženi posao; npr. kod poslova prevođenja traže se studenti ili bakalari Filozofskog fakulteta koji studiraju ili su završili studij određenih jezika. U obzir trebate uzeti i druge elemente: zahtjevnost posla, lokaciju (što zbog udaljenosti od fakulteta, što zbog udaljenosti od vašeg smještaja) te, naravno, satnicu. Pokušajte izbjeći poslove s jako malim satnicama, osim ako ste u kritičnoj potrebi.

Organizacija je ključ uspjeha ako ste zaposleni student. Najbolje je napraviti raspored početkom tjedna kako biste mogli uskladiti učenje sa svojim poslom. Ako ste upisali fakultet koji želite, sve bi trebalo glatko teći. Koji god odaberete, fakultet bi vam trebao biti na prvome mjestu.

Komentari na članak

Vezani članci

naslovna

STUDENTSKI POSLOVI

Što učiniti kada ne dobijete posao koji ste htjeli – savjeti

Svaki se čovjek barem jednom u životu suočio s time da nije dobio posao koji je htio i da nije znao kako se nositi sa situacijom u kojoj se našao. Brojni ljude odluče odustati i ne pokušavaju se prijavljivati za druge poslove određeni period. No važno je znati da se iz svake situacije nešto može naučiti i da negativan odgovor koji ste dobili sada možda i nije tako loš.

Učenje

Najdeblja ispitna literatura

Pobjednik u kategoriji najopsežnije literature jest…

Neke od najdebljih knjiga koje spadaju na popis literature jedva su dočekale svojih pet minuta.

Studenti

Studentska udruga Bookmark

Dođite na „smartcaffe“ s Krunoslavom Weinpertom

„Smartcaffe“ ima za cilj povezivati studente i sve zainteresirane s vodećim imenima s različitih područja marketinga. Na drugom „smartcaffeu“ u organizaciji studentske udruge Bookmark informirajte se i o poslovnoj ponudi koju studentima nudi Krunoslav Weinpert i osječka IT tvrtka Apria.

Traženje posla (job)

Riječki studentski servis

Studentski poslovi: Sve što vas zanima, a niste sigurni gdje pitati

Brucoš ste ili se jednostavno prvi put susrećete s radom preko Studentskog servisa? Ako niste sigurni kako se prijaviti, gdje tražiti posao i koja su vaša prava, provjerite ovdje. Za vas smo istražili najrelevantnije podatke vezane uz studentski posao za grad Rijeku.

Poslovni sastanak

Doživotno iskustvo

Sedam lekcija koje naučimo na prvom poslu

Za sve koji imaju problema sa suočavanjem s izazovima novog radnog okruženja, donosimo glavne lekcije na koje treba obratiti pažnju. Odnosi s kolegama, radna etika, pogled na budućnost te neprekidna želja za znanjem.