Predavanje ministra financija Zdravka Marića

„Ulaganje u obrazovanje i znanost je najbolje i najdugoročnije ulaganje“

Ekonomski fakultet II

Ministar financija dr. sc. Zdravko Marić održao je predavanje povodom 96. rođendana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Prisutni su studenti mogli iz prve ruke čuti što će se promijeniti poreznom reformom te kakav će ona utjecaj imati na džep mladih ljudi.

Povodom 96. rođendana Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu posljednjih se dana održao niz zanimljivih predavanja. Tako je jučer u velikoj Kongresnoj dvorani fakulteta hrvatski ministar financija dr. sc. Zdravko Marić održao predavanje pod nazivom Porezna reforma i održivost javnih financija. Na predavanje je stigao sa sjednice Vlade na kojoj se razgovaralo baš o spomentoj reformi pa su prisutni studenti, profesori te mnogi drugi mogli iz prve ruke čuti što će se ovom reformom promijeniti te ono što je za studente važno, kakav će utjecaj reforma imati na džep mladih ljudi.

Predavanje ministra najavila je predsjednica Hrvatske udruge alumnija Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ljerka Puljić. Riječima hvale predstavila je svog bivšeg poslovnog suradnika te bivšeg studenta i doktoranda Ekonomskog fakulteta.

– To je osoba koja je spremna stalno učiti, prihvaćati nove izazove. – kazala je te poručila studentima: – Trebate u svojoj karijeri stalno učiti, tražiti nova znanja, ne samo u teorijskom, nego i u praktičnom smislu.

Ministra je pri izlasku pred govornicu okupljeno mnoštvo pozdravilo velikim pljeskom, a sam je ministar priznao kako mu je ulazak u ovu dvoranu probudio uspomene i pozitivne emocije. Pozdravio je sve prisutne, a kako je predviđeno trajanje predavanja bilo 45 minuta, odmah je načeo temu aktualnog izglasavanja porezne reforme.

– Vlada je danas usvojila paket od 15 zakona. Ideja je porezni sustav učiniti jednostavnijim, stabilnijim i konkurentnijim. Porezni sustav kakav sada imamo je složen, neodrživ te nekonkurentan. Stopa rasta BDP-a je 2,7 posto, a već dogodine očekujemo da će se popeti na 3 posto. To je u odnosu na proteklih šest godina recesije više nego dobrodošlo, ali to ne jamči neko dugoročno rješenje. Rješenja se kriju u gospodarskom rastu i svemu što se tiče gospodarstva. – poručio je.

Drugo čitanje cjelokupne porezne reforme očekuje se u jednom od narednih dana pa ministar predviđa da će uskoro biti i izglasana. Ministar je kazao i kako se dosad o nekim stvarima govorilo više, a o nekima manje te da je to zbog toga što se nastoji očuvati integritet reforme jer se u suprotnom loše završi. Ponukan sve češćim napadima neistomišljenika rekao je kako je danas i službeno dan kada je ministar financija postao najomraženija osoba u kabinetu jer je postavio limite. Kako bi opravdao svoju ulogu u svemu tome, poslužio mu je citat koji je, kako kaže, čuo na jednom predavanju u SAD-u:

– Zadaća ministra financija je sve učiniti jednako nezadovoljnima.

Ministar je debelo probio predviđeni termin, no nije ni čudo s obzirom na to da za vrijeme predavanja nitko nije napustio ispunjenu Kongresnu dvoranu. Unatoč tome, po završetku je ostavio vremena i za pitanja, a između ostalih, bilo je i par onih koji se tiču i studenata. Na pitanje kako vidi proračun 2025. godine s obzirom na generacije koje dolaze odgovorio je šalom:

– Jako dobro pitanje, jer obično kažu: Kad ne znaš odgovor, reci: jako dobro pitanje. – no, nastavio je u ozbiljnom tonu: – Jako je dobro pitanje jer razmišljate dugoročno. 2025. se sigurno ne trebamo vidjeti na ovoj razini javnog duga i kamata. Nadam se da ćemo imati stabilan suficit, da će javni dug biti debelo ispod današnjega te da će Hrvatska biti stabilna investicijska zona.

Na pitanje o mogućim ulaganjima u obrazovanje kazao je kako će ih sigurno biti, no da moramo znati kako samo plaće čine 80 posto proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja te da sada ne može spominjati nikakve brojke. Pohvalio je sve razine obrazovnog sustava te kazao kako je naš obrazovni sustav više nego prosječan. 

– Ulaganje u obrazovanje i znanost je najbolje i najdugoročnije ulaganje.  – poručio je okupljenima.

Komentari na članak

Vezani članci

SCZG izvana

Održana sjednica Hrvatskog studentskog zbora

HSZ za regulaciju produživanja rada profesorima, žele povećati utjecaj studenata pri odlučivanju na visokim učilištima

– Bez studenata sveučilišta ne bi postojala i zato smatramo da studenti ne trebaju biti samo zastupljeni pri odlučivanju, nego da moraju biti u fokusu svake odluke koja se donosi – priopćio je Zbor.

Znanstveni skup "Juraj Rattkay (1613. - 1666.) i njegovo doba"

Znanstveni skup na Hrvatskim studijima

Obilježena 350. obljetnica smrti hrvatskog povjesničara Jurja Rattkaya

Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup u povodu 350. obljetnice smrti hrvatskog povjesničara Jurja Rattkaya Velikotaborskog.

FER Business Talks

Serija predavanja

„FER Business Talks”: Kako je jedan diplomski rad pretvoren u uspješno poduzeće?

Kako bi ohrabrio studente da se upuste u svoju poduzetničku priču, osnivač Entrija prepričat će svoj karijerni put u KSET-u te će ih upozoriti na sve ono što im se na tom putu može naći.

ReCOM FSB - 2015. cover

ESTIEM Zagreb

Studenti FSB-a održali Balkan ReCOM 2015.

Studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koji su dio međunarodne studentske organizacije ESTIEM, prošlog su tjedna bili domaćini još jednog uspješnog međunarodnog/regionalnog projekta Balkan ReCOM 2015.

HomeExchange

Predavanje na EFZG-u

Zamjenom doma do destinacije iz snova

HomeExchange omogućava ljudima diljem svijeta da zamjene svoje kuće i putuju svijetom uz besplatan smještaj u više od 150 zemalja i 65 000 domova. Saznajte više o konceptu zamjene na predavanju Rujane Lukač.