Prednosti interneta

Sve više Hrvata kupuje online, najčešće odjeću; otkrivamo kako tu kupnju učiniti sigurnijom

Djevojka s laptopom

Podaci europskih statističara pokazuju da otprilike trećina potrošača u Hrvatskoj prakticira online kupnju – jednom ili više puta u godini. Prednosti su kupnje na internetu, dakako, višestruke, međutim cyber-kriminal nije nam stran pojam – zbog čega je važno sačuvati sigurnost.

Današnji potrošači, naročito oni mladi – jer su rasli u internetskom okruženju, uz istodoban kontinuirani razvoj tehnologije – sve su skloniji internetskoj kupovini, pokazala su brojna istraživanja. Budući da su internetski trgovinski centri dio svakodnevice, spomenuti podatak nimalo ne začuđuje.

Razlozi popularnosti internetskih trgovina

Premda su nam eBay ili pak Amazon glavne asocijacije na pojam internetske trgovine, uz samo malo razmatranja možemo uvidjeti da danas svaka malo veća trgovina koja drži do svog imidža ima svoju internetsku varijantu. Trend je to koji nije prisutan samo u najrazvijenijim zemljama – Hrvatska, također, bilježi značajan rast. K tome, od ulaska u Europsku uniju ovakav nam je način shoppinga postao povoljniji – nemamo dodatnih troškova kada kupujemo iz drugih zemalja članica. Podsjetimo se i da je kupovinu puno lakše obavljati iz udobnosti vlastitog doma te da se radi o najjednostavnijem, najdostupnijem i najprofitabilnijem obliku trgovine. Praktičnosti, čini se, ne odolijevamo – a praktično je ne kontaktirati s prodajnim osobljem, ne izlagati se njegovu uvjeravanju, ne čekati u redovima, imati informacije o proizvodima nadohvat ruke, kupovati u bilo koje doba dana.

Praksa online kupnje

Podaci europskih statističara pokazuju da otprilike trećina potrošača u Hrvatskoj prakticira online kupnju – jednom ili više puta u godini. A analitičari procjenjuju da će nepovjerenje prema modernizaciji opadati te da će postotak online potrošača dodatno porasti. Usporedbe radi, njemačko online tržište, koje je najjače u Europi, 2017. godine vrijedilo je 58,5 milijardi eura, što je porast od 10,9% u odnosu na godinu koja joj je prethodila.

Zanimljivo je istaknuti da je, sukladno mnogobrojnosti web-shopova, na ovaj način moguće kupiti – gotovo sve, ali da se u najvećoj mjeri kupuju odjeća i obuća, elektronika, namještaj i kućanski aparati.

Sigurnost prilikom kupnje na internetu i kako je očuvati

Prednosti su kupnje na internetu, dakako, višestruke, međutim cyber-kriminal nije nam stran pojam – zbog čega je važno sačuvati sigurnost. Moguće je u većoj mjeri iskoristili upravo prednosti te se približiti prosjeku Europske unije, gdje preko interneta kupuje 57% potrošača, ili pak Ujedinjenom Kraljevstvu gdje se radi o 82% potrošača, i to tako što ćemo voditi računa o sprječavanju zloupotrebe. Do željenog proizvoda ili usluge po najpristupačnijoj cijeni, bilo gdje u svijetu, brzo i jednostavno kao da kupujemo u najbližoj trgovini, možemo, na primjer, doći koristeći Visa web prepaid karticu OTP banke. Ona sigurnost jamči prepaid modelom (sami određujemo limit kartice), osiguranjem (posebnim ugovorom koji omogućuje naknadnu štete u slučaju eventualne zloupotrebe) te online kontrolom (mogućnošću kontrole troškova i financija u svakom trenutku uslugom OTPdirekt).

Komentari na članak

Vezani članci

facebook

Zaštita od hakiranja

Facebook uvodi dodatne mjere zaštite korisničkih računa

Facebook je uveo dodatne mjere zaštite korisničkih računa od potencijalnog hakiranja od strane države ili njenih službenih organa.

teh

Radionica o računalnoj sigurnosti

Studenti iz EESTEC-a pomažu drugim studentima zaustaviti hakere

Pozivaju se svi studenti Sveučilišta u Zagrebu da se pridruže radionici te da nauče koristiti sve osnovne alate za ofenzivno i defenzivno testiranje aplikacija te računalnih sustava i mreža. Prijave se zaprimaju do 12. ožujka.

Internet kupovina

Na današnji dan

Savjeti za internetsku kupovinu povećavaju sigurnost potrošača u digitalnom svijetu

Zbog događaja koji se odvio 15. ožujka 1962. godine, danas imamo pravo na reklamaciju, zamjenu ili povrat novčanih sredstava zbog nekvalitetnih kupljenih proizvoda.

rezultati istraživanja OTP banka

Rezultati istraživanja o financijskim navikama na fakultetu

Skromni hrvatski studenti žele se educirati i putovati

Studentski.hr i OTP banka proveli su veliko istraživanje financijskih navika studenata u Hrvatskoj. Kako upravljaju vlastitim financijama na fakultetu te koliko su upoznati s osnovama financijskih davanja, otkrilo ih je preko 1000. Žive skromno, a svoje bi posljednje novce iskoristili za edukaciju. Donosimo i druge zanimljive rezultate te imena dobitnika čiji su odgovori zaslužili novčanu nagradu.

Wheres My Droid

Top 5 Android aplikacija

Aplikacije koje vam mogu pomoći da vratite svoj izgubljeni mobitel

U nastavku donosimo nekoliko besplatnih aplikacija koje bi vam mogle pomoći vratiti izgubljeni ili ukradeni mobitel, ali isto tako i očuvati vaše podatke sigurnima.