Studentski Centar u Zagrebu

Sve što trebate znati o zaradi preko Student servisa

Studentski Centar u Zagrebu

Otkrivamo kada trebate potpisivati studentske ugovore, u kojem vremenu vam je poslodavac dužan isplatiti plaću i što znače one "famozne" granice zarade od 13 i 50 tisuća kuna o kojima svi pričaju.

Kako biste se uopće mogli učlaniti u Student servis, morate imati otvoren žiroračun u bilo kojoj od banaka na teritoriju Republike Hrvatske. Popis banaka s kojima zagrebački SC ima sporazum o suradnji možete pronaći na službenim stranicama Studentskog centra.

Brucoše, ali i mnoge druge studente, brinu limiti visine primitaka na razini godine. Upite vezane uz tu temu često susrećemo po studentskim Facebook-grupama i na kraju opet bude onih kojima ništa nije jasno. Dakle, ne postoje ograničenja kada je u pitanju visina zarade studenata. Zaista možete zaraditi koliko god želite, ali morate paziti na dvije stvari.

Prvo, ako vam je primitak veći od 13 tisuća kuna, vaš roditelj ili druga osoba nema pravo na uvećanje osobnog odbitka kao poreznu olakšicu. Zato je najbolje da se maknete s porezne kartice roditelja ili skrbnika prije nego što prijeđete taj iznos jer će u protivnom onaj na čiju ste poreznu karticu prijavljeni dobiti kaznu od par tisuća kuna. Drugo, ako vam je godišnja zarada iznad 50 tisuća kuna, taj iznos oporeziv je po stopi od 25 posto. Svaka čast ako uspijete toliko zaraditi u godinu dana radeći kao student, no radije pripazite kako ne biste morali bezveze plaćati porez na kraju godine.

Vjerojatno većina vas i ne razmišlja o tome kada treba potpisati ugovor, već vam je na pameti samo da ga što prije dostavite poslodavcu. No nisu svi poslodavci fer i najčešće to možete saznati na teži način. Od svih studentskih poslova koje budete radili tijekom faksa, barem jednom ćete se opeći. Zato nikad ne potpisujte ugovor prije nego što ga poslodavac uredno ispuni i ovjeri. Svojim potpisom dajete suglasnost onome što piše na njemu i poslije ćete se držati za glavu kada vidite da vam piše manja satnica negoli je prethodno dogovoreno. Isto tako poslodavac je dužan popuniti obrazac ugovora i ovjeriti ga najkasnije 8 dana nakon obavljenog posla, odnosno nakon što mu student dostavi ugovor.

Nakon što izvadite ugovor u SC-u, odnesete ga poslodavcu da ga ispuni i ovjeri te ga potpišete, ugovor vraćate (vi osobno ili sâm poslodavac) natrag u Student servis koji zatim izdaje račun. Isplata se obavlja nakon što poslodavac odnosno naručitelj posla plati račun Studentskom Centru u Zagrebu. Poslodavac se obvezuje u roku 8 dana, računajući od dana ispostavljanja računa na temelju ugovora, na račun SC-a uplatiti cjelokupni iznos. Obavezno uvijek pročitajte prava i obveze koje imate kao ugovorna strana, a koje se nalaze na samom ugovoru. Ako mislite da su neka od vaših prava povrijeđena, možete se obratiti studentskom pravobranitelju Sveučilišta u Zagrebu.

Kako biste provjerili je li uplaćen iznos koji tako nestrpljivo čekate, kliknite na studentske isplate na službenoj stranici zagrebačkog SC-a. Upišite svoj matični broj (broj s članske iskaznice Student servisa), OIB i JMBAG (jedinstveni matični broj akademskog građanina, koji možete pronaći na svojoj x-ici kao posljednjih 10 znamenki ili u svom indeksu) ili jednostavno nazovite direktno Student servis na 01/4593 658.

Da biste u svakom trenu mogli provjeriti stanje računa te upravljati vlastitim financijama bilo kada i bilo gdje, pobrinula se OTP banka putem OTP mobilnog bankarstva dostupnog u besplatnom paketu OTP Indeks krojenom baš za studente.

Komentari na članak

Vezani članci

Studentski Centar u Zagrebu

Prvi posao

Upute za članstvo u student servisima

Kad upadnete u "škripac" s novcima, pojurit ćete prema student servisu. Saznajte što sve trebate ponijeti sa sobom.

Kako zaraditi ljeti

Studentska ljetna zarada putem interneta

Alternativne ideje za ljetnu zaradu u zadnji čas

Postoje mnogobrojni alternativni načini ljetne, kao i cjelogodišnje zarade. Takva se zarada najčešće ostvaruje putem interneta.

Nova Godina

Idealne destinacije

Tražite savršeno novogodišnje putovanje?

Donosimo vam tri najbolje europske destinacije za proslavu Nove godine prema iskustvima zagrebačkih studenata!

Karneval

Svijet u znaku maškara

Fašničko ludilo zahvatilo pet najšarenijih karnevalskih destinacija

Fašničko ludilo nije zahvatilo samo Hrvatsku, već i cijeli svijet. Donosimo vam pregled najšarenijih, najzabavnijih i najpoznatijih karnevalskih događanja – od Rijeke, Samobora, Venecije pa do Rija, a posjetite ih možete baš sve! Ne vjerujete nam? Nastavite čitati do kraja.

Oddete Delacroix

Zarađuje ogromnu svotu novaca

Gnječe je XXL "modeli", ali njoj ne smeta

Do sada je zaradila više od 125.000 funti (oko 1.3 milijuna kuna), kupila trosobnu kuću, a također je i putovala diljem svijeta.