Predstavljanje znanstvenog projekta

Rezultati HKS-ova istraživanja: Studenti su financijski informiraniji od studentica

https://pixabay.com/en/calculator-calculation-insurance-385506/

U anketnom istraživanju na temu financijske pismenosti, koje je HKS proveo na sedam hrvatskih sveučilišta, sudjelovalo je više od 1700 studenata ispitanika. Glavni su nalazi izrazito zanimljivi, a detaljno će se predstaviti 23. siječnja.

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u srijedu, 23. siječnja 2019, s početkom u 10 sati održat će se predstavljanje rezultata znanstvenog istraživanja Jesu li mladi danas dovoljno financijski pismeni? koje je proveo tim znanstvenika s Hrvatskog katoličkog sveučilišta pod vodstvom doc. dr. sc. Romana Šubića, viceguvernera Hrvatske narodne banke. U anketnom istraživanju provedenom na sedam hrvatskih sveučilišta sudjelovalo je više od 1700 studenata ispitanika.

Neki od glavnih nalaza o financijskoj pismenosti:

  • Svjetska istraživanja ukazuju da je tek 33% odraslih osoba diljem svijeta financijski pismeno. U Hrvatskoj je financijski pismeno 44% odraslih osoba, dok je europski prosjek 52%.
  • Ovo istraživanje pokazalo je da se troje od četvero hrvatskih studenata rijetko ili gotovo nikad ne informira o temama povezanim s financijama. Pritom postoje značajne spolne razlike pri čemu se studenti informiraju češće od studentica.
  • Hrvatski studenti posjeduju relativno slabo financijsko znanje i procjenjuju da su slabo upoznati s pojmom financijske pismenosti, ali izjavljuju da to žele promijeniti.
  • Studenti koji su odrastali u nesigurnom financijskom okruženju češće se zanimaju za financijske teme, ali poduzetništvo i dalje promatraju kroz prizmu nesigurnosti.

Na predstavljanju znanstvenog projekta, uz rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića, sudjelovat će dr. sc. Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke i dr. sc. Zdravko Marić, ministar financija.

Nakon predstavljanja rezultata uslijedit će panel-rasprava na kojoj će sudjelovati Bojan Fras, viceguverner HNB-a, dr. sc. Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, doc. dr. sc. Dajana Barbić, Ekonomski fakultet Zagreb, prof. dr. sc. Drago Čengić, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i mr. sc. Tatjana Rajković, MBA, ekspert za istraživanje i analizu tržišta.

Komentari na članak

Vezani članci

Obrazovanje

Reforma školstva

Finska uvodi revolucionarne promjene u obrazovanje – zbogom predmetima i pisanim slovima

Prema međunarodnim istraživanjima procjene znanja i vještina (PISA), mladi Finci rangirani su među prvima. Unatoč tome, ova skandinavska zemlja uvodi nove reforme.

Queen Mary University

Stipendije za poslijediplomski studij

Sveučilište Queen Mary u Londonu daje istraživačke stipendije

Rok za podnošenje prijava je 31. siječnja 2016., no kandidate se potiče da to naprave do 15. siječnja kako bi pravovremeno dobili rješenje.

Forum

Arheološka istraživanja u Zadru

Preliminarna istraživanja na parkiralištu pokraj crkve sv. Marije u Zadru

U slojevima se otkrila bogata povijest grada, od recentnih slojeva iz Drugog svjetskog rata, novog i srednjeg vijeka, sve do antike i prapovijesti.

Pokazivanje ili instrukcije

Rezultati istraživanja AZVO-a

Raste interes za ICT studije, ali studenti često odustaju već na prvoj godini

– Odustajanje od ICT studija ozbiljan je problem koji trebaju rješavati ne samo visoka učilišta već i svi dionici koji su uložili napore u popularizaciju tih studija među mladima. – zaključio je Igor Drvodelić, pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

http://cdn.theatlantic.com

Istraživanje Sveučilišta u Astonu

Hormoni ispušteni nakon vježbanja „predviđaju" biološku starost osobe

Taj bi se podatak mogao iskoristiti kod liječenja bolesti kao što je dijabetes tipa 2.