Predstavljanje znanstvenog projekta

Rezultati HKS-ova istraživanja: Studenti su financijski informiraniji od studentica

https://pixabay.com/en/calculator-calculation-insurance-385506/

U anketnom istraživanju na temu financijske pismenosti, koje je HKS proveo na sedam hrvatskih sveučilišta, sudjelovalo je više od 1700 studenata ispitanika. Glavni su nalazi izrazito zanimljivi, a detaljno će se predstaviti 23. siječnja.

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u srijedu, 23. siječnja 2019, s početkom u 10 sati održat će se predstavljanje rezultata znanstvenog istraživanja Jesu li mladi danas dovoljno financijski pismeni? koje je proveo tim znanstvenika s Hrvatskog katoličkog sveučilišta pod vodstvom doc. dr. sc. Romana Šubića, viceguvernera Hrvatske narodne banke. U anketnom istraživanju provedenom na sedam hrvatskih sveučilišta sudjelovalo je više od 1700 studenata ispitanika.

Neki od glavnih nalaza o financijskoj pismenosti:

  • Svjetska istraživanja ukazuju da je tek 33% odraslih osoba diljem svijeta financijski pismeno. U Hrvatskoj je financijski pismeno 44% odraslih osoba, dok je europski prosjek 52%.
  • Ovo istraživanje pokazalo je da se troje od četvero hrvatskih studenata rijetko ili gotovo nikad ne informira o temama povezanim s financijama. Pritom postoje značajne spolne razlike pri čemu se studenti informiraju češće od studentica.
  • Hrvatski studenti posjeduju relativno slabo financijsko znanje i procjenjuju da su slabo upoznati s pojmom financijske pismenosti, ali izjavljuju da to žele promijeniti.
  • Studenti koji su odrastali u nesigurnom financijskom okruženju češće se zanimaju za financijske teme, ali poduzetništvo i dalje promatraju kroz prizmu nesigurnosti.

Na predstavljanju znanstvenog projekta, uz rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića, sudjelovat će dr. sc. Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke i dr. sc. Zdravko Marić, ministar financija.

Nakon predstavljanja rezultata uslijedit će panel-rasprava na kojoj će sudjelovati Bojan Fras, viceguverner HNB-a, dr. sc. Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, doc. dr. sc. Dajana Barbić, Ekonomski fakultet Zagreb, prof. dr. sc. Drago Čengić, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i mr. sc. Tatjana Rajković, MBA, ekspert za istraživanje i analizu tržišta.

Komentari na članak

Vezani članci

Okrugli stol

U sklopu Europskog tjedna novca

Okrugli stol „Financijska slika hrvatskoga studenta“

Na okruglom stolu predstavit će se rezultati istraživanja Hrvatske poštanske banke u suradnji s portalom Studentski.hr.

Filozofski fakultet u Zagrebu

Istraživanje za izradu doktorske disertacije

Anketni upitnik: „Uloga društvenih mreža u predstavljanju hrvatskih visokoškolskih ustanova“

„Glavni fokus mojeg studija, a samim time i radova koje sam radio, jest na društvenim mrežama i njihovoj upotrebi u našim visokoškolskim ustanovama.“

Kaseta

Anketa: Studentske navike slušanja glazbe

Saznajemo kako, gdje i putem kojih uređaja studenti slušaju glazbu

Studentski.hr proveo je istraživanje o navici slušanja glazbe studenata. Anketi su pristupili 441 student i studentica u dobi od 20 do 30 godina iz cijele Hrvatske.

Zastave Europe

Veliko istraživanje

Najkorisniji drugi i treći jezici u europskim zemljama

Osim engleskog na listi najpopularnijih jezika u Europi našli su se još i francuski i španjolski.

Promocija studenata

Izvješće Europske komisije o životu mladih Europe

U Europi sve više mladih sa sveučilišnom diplomom, Hrvatska slijedi trend

Unatoč povećanju broja mladih sa završenim studijem, u Europi je sve više onih koji vrlo rano prekinu školovanje. Također, europski srednjoškolci pokazuje slabe rezultate u području čitalačke i matematičke pismenosti i prirodoslovlja.