Financijska podrška

Raspisan specifičan natječaj za stipendije namijenjen (studentima) fotoreporterima

Novinarstvo

Vodeća svjetska platforma za distribuciju vijesti nudi osam stipendija za najbolje projekte fotoreportera i onih koji se tako osjećaju. Prijave se zaprimaju do 10. studenog.

Thomson Reuters otvorio je natječaj za dodjelu čak osam stipendija fotoreporterima ili studentima iz tog područja kako bi ih potaknuo na inovativno i kreativno razmišljanje. Ključna je stavka da kandidati ne moraju biti profesionalni fotoreporteri da bi se prijavili, ali moraju dokazati da su sposobni jedan svoj projekt provesti dokraja. Njihove će priče i fotografije objaviti na svojim vodećim svjetski poznatim platformama.

Prijaviti se može do 10. studenog ove godine, a stipendiranje traje u periodu od jedne godine, od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine Kandidati se mogu prijaviti ispunjavanjem obrasca na internetu, ali moraju dokazati predanost zanatu, kao i sposobnost da kvalitetno odrađuju zadano. Osim ispunjenog obrasca potrebno je poslati životopis, pismo s opisom projekta u čije svrhe bi se stipendija koristila te portfelj s 35 do 50 slika. Organizatori savjetuju da se predlože projekti koji bi bili blizu kandidata jer žele da se pokrije širi raspon zajednica i lokaliteta iz cijelog svijeta. Njihov je cilj na globalnoj razini prikazati što različitije priče i zanimljivosti.  

Osmišljavanjem projekta studenti će se uključiti u tijek globalnih događanja i u rad vlastitog lokaliteta. Projekt mora biti lokalno ili nacionalno važan te pridobiti srce žirija koji će odlučivati koji će projekti osvojiti potporu.

Dodjeljivanje fotoreporterskih stipendija započinje prvog dana međunarodnog festivala fotonovinarstva Visa pour l'Image koji se održava u Perpignanu, u Francuskoj. Kandidati koji posjete festival moći će na štandu Reutersa pregledati portfelj i savjetovati se s urednicima The Wider Image portala Gabrielle F. Johnson i Marike Kochiashvili. Također, pojedini će Reutersovi fotoreporteri ostati na razgovoru te analizi i recenziji fotografija.

Jedan je od mentora koji će voditi stipendiste u svijetu vrhunskog fotonovinarstva Yannis Behrakis, najboljim fotoreporter u pokrivanju priče o migrantskoj krizi 2016. On je također bio dio tima koji je osvojio Pulitzerovu nagradu iste godine Osim Behrakisa, dvojica Reutersu najvrednijih fotoreportera jesu Goran Tomašević, rodom iz Beograda, te Damir Šagolj koji se rodio u Sarajevu. Obojica će nagrađivanih novinara i dobitnika Pulitzerove nagrade biti na štandu Reutersa na festivalu Visa pour l'Image.

Thomson Reuters, poznato kao poduzeće odgovora (answer company), stipendijama želi privući i okupiti najtalentiranije fotoreportere te pomoći u stvaranju nove generacije onih koji će slikom i tekstom prenositi istinite priče. Vodeća je to tvrtka u distribuciji vijesti, koja će objaviti slike iz portfelja stipendista. Fotografije će biti objavljene na svjetskim platformama kao što je portal The Wider Image.

Komentari na članak

Vezani članci

https://www.pinterest.com/pin/477944579184933530/

Najbolje iz struke

Sedam zanimljivih činjenica o novinarstvu

Novinarstvo je jedno od onih zanimanja za koje mnogi misle da je lako i da se njime može baviti svatko. I apsolutno su u pravu jer je to profesija koja zahtijeva najviše dobre volje i želje za istraživanjem. Znanje je o struci, naravno, poželjno kao i svako dodatno znanje. No sama srž novinarstva, želja za istraživanjem, nalazi se u svima nama. Za one koje zanima što to novinarstvo zapravo jest, pripremili smo nekoliko zanimljivosti.

Portret

Odlazak fotografske legende

Umro John Dominis

Fotografirao je na 6 olimpijada, Woodstocku, te bio jedan od prvih Timeovih novinara koji su izvještavali iz Vijetnama. U njegovom opusu su i klasične foto studije slavnih ličnosti poput Frank Sinatre i Stevea McQueena, kao i prizori iz životinjskog svijeta te slike hrane.

Instagram

Virtualni svijet

10 najgorih stvari koje možete staviti na „InstaStory“

Koncerti su zakon, ali svi znamo koliko to loše i pomalo nakaradno zvuči na snimci. Još je gore kad vrtimo „storije“ i odjednom nam eksplodira bubnjić zbog snimljenih ritmova u klubu. Užas, katastrofa, „unfollow“...

naslovna novinar

Primamljiv i zanimljiv posao

10 razloga zašto mladi ljudi žele biti novinari

Novinari prate sve, govore glasno i hrabro ono što se drugi boje reći, ne samo na radnom mjestu već i u svakodnevnom životu.

Medijski susreti

Lica i glasovi koje pamtimo

VIDEO: Medijski susreti okupili legendarne spikere

– Kada danas pogledam, objašnjenje naše velike popularnosti leži u činjenici da smo mi s velikim poštovanjem ulazili u obitelji putem malih ekrana. – istaknula je „Željezna Lady“ na Medijskim susretima.