Sezonski poslovi

Prva sezona – kako pronaći prvi posao i na što u oglasima obratiti pozornost

Isto

Ovogodišnja je ljetna sezona otvorena, stoga kreće i potraga za studentskim sezonskim poslovima. Kako je svaki prvi put najteži ako nemamo dobar izvor informacija i poduka, početnicima na sezonama važno je znati kako ući u poslovni svijet i na što obratiti pozornost kako bi prva sezona prošla bez muke.

Želja za osamostaljenjem, stjecanje novih iskustava, zagustilo je s novcem ili neki od drugih razloga potaknut će mnoge da se po prvi put okušaju u sezonskom poslu. Činjenica je da poslodavci daju prednost studentima s iskustvom, pri čemu su početnici na slabijem položaju. Kako onda uopće uploviti u taj svijet? U nastavku donosimo savjete koji će svakom početniku pomoći u tome.

Dobro je naći neki manji posao tijekom akademske godine, a koji je u grupi poslova kakve želite obavljati na sezoni. Iako će taj posao možda biti kratkotrajan ili slabo plaćen, bitno je da pohvatate osnovne stvari u tom poslu kako biste svoje radno iskustvo mogli legalno navesti u svoj životopis. Na svakom radnom mjestu postoje drugačije radne navike, no one osnovne radnje ostaju iste. Primjerice, bilo da je vaše buduće radno mjesto konobar/ica, šanker/ica, pomoćni radnik/ica u kuhinji ili servir/ka, uvijek vam treba znanje o načinu pranja suđa u ugostiteljskim objektima, čišćenju stolova, poliranju, a dobro vam dođe i znati pripremiti kavu na automatu u slučaju da u gužvi morate zamijeniti kolegu. Već samo to znanje jest dovoljno, a iskustvo će doći radom.

Za stjecanje osnovnih znanja preporučljivo je zaposliti se u manjim objektima, na primjer nekima vama poznatima iz mjesta vašeg stanovanja gdje nema gužve i vi imate dovoljno vremena naučiti bitne stvari. Poslodavcu na sezoni možda neće biti poznato to malo mjesto gdje ste radili, no pitat će vas što ste radili na tom poslu. Uostalom, i vi ćete se bolje osjećati na sezoni ako već znate raditi, umjesto da morate učiti, a gužva vas pritišće sa svih strana. No nije nemoguće da vas neki poslodavac primi bez iskustva. Ako ste dovoljno hrabri, bacit ćete se na sezonu bez pripreme.

Rad na moru može proći zaista pozitivno ako je posao zadovoljavajući, a poslodavci korektni. No da bismo prepoznali dobar posao, trebamo biti upoznati sa situacijom i znati što je važno za nas. Prvo, morate znati da su zadaci u opisu posla rijetko vaši jedini zadaci na tom poslu. Događa se da vam šef tijekom sezone zadaje još neke poslove, npr. pranje podova ili toaleta. Takve radnje presitne su da bi bile navedene u opisu posla, no neki bi se mogli žaliti što moraju i to obavljati.  Također se može dogoditi da trebate uskakati gdje bude potrebe. Višegodišnji sezonci ne smatraju nimalo čudnim kad im nadređeni dolazi s novim zahtjevom, no početnici bi se mogli osjećati ugroženo. Ipak, treba paziti da ne dođe do iskorištavanja, tj. da obavljate poslove umjesto drugih radnika.

Radno vrijeme možda je najvažniji faktor u poslu. Zašto bismo ostali sat vremena duže ako nije plaćeno. Stoga, radno vrijeme već u oglasu treba biti definirano, a svakako biste trebali otvoriti tu temu i na razgovoru za posao. Ako ponekad ostajete duže po sat vremena i dulje, svakako trebate upitati šefa plaća li se prekovremeni rad.

Teme smještaja također biste se trebali dotaknuti u dogovoru s poslodavcem. Poslovi s omogućenim smještajem bolji su za vaše financijsko stanje, no tada budite spremni na slabiju kvalitetu takvog smještaja. Postoje iznimke, no uglavnom dijelite sobu s više ljudi, može se dogoditi da nemate perilicu rublja, topla voda brzo se troši i sl. Stoga se smještaj u stanu čini boljom opcijom, no na nekim područjima morske obale teže je naći jeftiniji stan i stanodavce koji primaju sezonce na tek dva mjeseca. Posložite si prioritete, a ako želite ili morate uzeti privatni smještaj, pri odabiru uzmite u obzir plaćaju li se putni troškovi. Sve u svemu, prije nego što prihvatite posao, svakako si osigurajte smještaj jer nitko se na poslu neće pobrinuti za vas.

Zadnja je važna stavka podatak o poslodavcu. Ako se na google pretraživanju nalaze ikakve informacije o njemu ili tvrtci i, naravno, one bez negativnih komentara, može se smatrati pouzdanim. Sljedeća vaša procjena poslodavca jest na razgovoru za posao. Razgovor nije namijenjen samo za to da poslodavac ocijeni vas i odluči hoće li vas primiti, već i da vi donesete konačnu odluku. Ako uvidite da su uvjeti loši, da će se preveliki zahtjevi očekivati od vas ili se na bilo koji način osjetite ugroženima te zabrinutima u vezi vašeg budućeg potencijalnog posla, imajte u svijesti da još uvijek možete odustati od njega. Povucite se još dok možete jer, kad krene sezona, nema povratka.

Komentari na članak

Vezani članci

Stres; izvor: Pixabay

Savjeti uoči ispitnih rokova

Male stvari koje smanjuju ispitni stres

Tijekom ispitnih rokova dani uglavnom počinju i završavaju poznatim grčem u želucu. Bez obzira koliko se studenti svakodnevno šale na vlastiti račun, poznato je o kakvoj se zapravo količini stresa radi. Za početak poradite na smanjenju stresa, a onda će se i indeks popuniti.

Tomislav Zovko

Intervju s Tomislavom Zovkom iz tima Balkanfit

INTERVJU: Fitness trener i model otkriva kako doći do savršene forme za ljeto

Tomislav Zovko, član tima Balkanfit, savjetovao nam je kako pravilno vježbati i što uvrstiti u prehranu kako bismo ovog ljeta zasjali u kupaćem kostimu.

Hrana i učenje

Briga o fizičkom i mentalnom zdravlju

Krećite se, volontirajte i samozadovoljavajte

Usprkos svim svakodnevnim obvezama, ne zaboravite se brinuti o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Donosimo vam savjete koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

 6 savjeta za kreaciju najboljeg mjesta za učenje

Početak sezone kolokvija

Šest savjeta za stvaranje najboljeg mjesta za učenje

Donosimo vam šest savjeta za poboljšanje vaših studentskih radnih navika koji će vam zasigurno biti od pomoći za sve bliže razdoblje kolokvija.

more, pogled i hrid

Odaberi destinaciju i kreni na put života

Worldpackers – odgovor na pitanje kako povoljno putovati

U zamjenu za jednostavan rad, domaćini diljem svijeta nude besplatan smještaj i hranu, a na vama je samo da odaberete kamo želite ići i da odlučite kojim se poslom želite baviti. Osigurajte si niskobudžetno putovanje visoko profitabilnog iskustva što prije!