Profitiraju li zaista svi?

Prodaja studentskih ugovora

Oglasna ploča studentskog servisa

Tabu tema prilikom svakog ulaska u prostorije student servisa u Studentskom centru je manipulacija ugovorima. Pod manipulaciju ugovora spadaju apsolutno sve radnje koje nisu povezane sa samim radom studenta, a to su: prodaje ugovora drugim studentima, ljudima izvan studentske sfere ili kompanijama. Naizgled se čini da od takvog posla profitiraju svi, no je li to zbilja tako?

Recesija zahvaća hrvatsko tržište 2008., a prema podacima iz rujna 2013. na burzi rada su trenutno prijavljene 323.783 osobe. U vremenskom periodu od pet godina mnogo institucija je istisnuto s gospodarskih stranica, a poslodavci su shvatili da sredstvima kojima raspolažu ne mogu više plaćati istu kvotu ljudi Osim otkaza, poslodavci su shvatili da je isplativije zapošljavati ljude preko studentskog ugovora. Razloga je mnogo. studenti su „jeftina radna snaga” jer su plaćeni po točno određenoj satnici. Ona je mnogo manja nego iznos plaće koji bi se trebao isplaćivati redovitom radniku, a poslodavac plaća i mnogo manji porez. Zbog spomenutih razloga u današnje se vrijeme razvio sustav prodaje i kupnje studentskih ugovora.

Proces je sljedeći: vlasnik ugovora prodaje ga u dogovoru za većinom 10% naknade na isplaćeni iznos. Ovisno o svoti koja se isplaćuje preko ugovora, studenti  zarađuju od 100 kuna nadalje što je za studentski budžet dobrodošla svota. Osim zarade, studenti imaju priliku pomoći poznanicima koji ili nisu studenti, ili su izvanredni studenti pa nemaju prava na usluge Studentskog centra. Jedina stavka na koju studenti iznimno paze prilikom prodaja ugovora je to da im godišnji iznos uplata na račun ne prelazi 50 000 kuna. Tada studenti ne moraju plaćati porez.

S druge strane, kompanije nalaze profit u ovim riskantnim djelovanjima jer jedino što moraju dodatno na ugovor plaćati je 17,5% doprinosa Studentskom centru za održavanje posredovanja i zdravstveno osiguranje studenta koji obavlja posao, za razliku od regularnog radnika za kojega državi isplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje i porez. Također, poslodavci otkupljuju ugovore da pokriju dodatne radne sate za svoje radnike ili pak da isplate radnu snagu koju nisu prijavili na svoju adresu. 

Potisnuti ostaju i dalje studenti koji ne mogu naći posao Studenti su i sami svjesni da većina oglasa na koje nailaze na oglasnim pločama su regulative radi jer država traži regulativan i transparentan natječaj za posao U stvarnosti je ponuđeno mjesto na poslu odavno zauzeto. Na 90% aplikacija, poslodavci se ni ne odgovore na e-mail adresu kako bi obavijestili studente da je posao već zauzet ili su zaprimili prijavu. 

Ovakve manipulacije je veoma teško kontrolirati, potvrđuju iz Studentskog centra. U praksu je uvedena kontrola osobnih podataka prilikom prijave na oglas, no to se može provesti samo prilikom prijave na oglase koji su dostupni na internetskim stranicama studentskog servisa ili na oglasnoj ploči u prostorijama Studentskog centra. Kompanije koje su korisnici posredničkih usluga student servisa redovito provode provjere ugovora predočenjem osobne iskaznice studenta uz ugovor te uspoređivanjem potpisa na kontrolnim listovima nakon obavljenog posla. No, takvi su i dalje rijetki. 

Studentski centar ovisi o feedbacku koji će sami korisnici usluga njima poslati. Ako vam poslodavac ne isplaćuje plaću, imate ga pravo prijaviti nadležnima te će oni napraviti ovrhu. Ako znate za navedenu manipulaciju ugovorima, a ne sviđa vam se to jer smatrate da ste dovoljno kvalificirani, možete podnijeti anonimnu prijavu za ovakve djelatnosti. U tom slučaju Studentski centar pokreće istragu protiv navedene kompanije, a u slučaju da se dokaže istinitost podataka, dolazi do sankcija. Ako niste zadovoljni određenim stvarima, dignite glas jer nitko neće to učiniti umjesto vas.

Komentari na članak

Vezani članci

proglašenje pobjednika

Natječaj Ine i udruge eSTUDENT

Proglašenje pobjednika natječaja Rebranddd

INA je s udrugom eSTUDENT raspisala natječaj Rebranddd u kojem su studenti imali priliku osmisliti novi logo Ine kao poslodavca. Nakon dva natjecateljska kruga, dodijelile su se vrijedne novčane nagrade najkreativnijim sudionicima.

unibike

Za sve studente ljubitelje rekreacije

UNIbike biciklijada 26. rujna u Ogulinu

Voze se tri utrke, jedna rekreativna i dvije natjecateljske. Sudionici se mogu prijaviti mailom na bk.promet@ymail.com ili na dan utrke na info pultu. Prijevoz do Ogulina je besplatan i za sudionike i za njihove bicikle.

HSZ u Izraelu

Hrvatski studentski zbor u Izraelu

HSZ sudjelovao na međunarodnoj studentskoj konferenciji u Izraelu

Tema konferencije pod nazivom „Our roll as young leaders in global world” okupila je studentske predstavnike gotovo svih krovnih studentskih unija država iz Europe.

IQ Barbie

Postani dio Studentski.hr tima

Postani kolumnist na portalu Studentski.hr!

Uvjeren si da si talentirani pisac, a to uvjerenje ne temeljiš na davnoj pohvali osnovnoškolske učiteljice za sastavak na temu „Kako sam proveo ljeto?“ ili...

Uključivanje mladih u politiku

Pokrenimo promjene kreativnošću i inovacijama

Mladi, uključite se u politiku!

Mladi bi trebali sudjelovati u politici zato što se ona tiče i njih i zapravo određuje način na koji će živjeti. Kako bi postali bolji građani, potrebno je svojim političkim radom doprinijeti zajednici u kojoj žive i djeluju.