Profitiraju li zaista svi?

Prodaja studentskih ugovora

Oglasna ploča studentskog servisa

Tabu tema prilikom svakog ulaska u prostorije student servisa u Studentskom centru je manipulacija ugovorima. Pod manipulaciju ugovora spadaju apsolutno sve radnje koje nisu povezane sa samim radom studenta, a to su: prodaje ugovora drugim studentima, ljudima izvan studentske sfere ili kompanijama. Naizgled se čini da od takvog posla profitiraju svi, no je li to zbilja tako?

Recesija zahvaća hrvatsko tržište 2008., a prema podacima iz rujna 2013. na burzi rada su trenutno prijavljene 323.783 osobe. U vremenskom periodu od pet godina mnogo institucija je istisnuto s gospodarskih stranica, a poslodavci su shvatili da sredstvima kojima raspolažu ne mogu više plaćati istu kvotu ljudi Osim otkaza, poslodavci su shvatili da je isplativije zapošljavati ljude preko studentskog ugovora. Razloga je mnogo. studenti su „jeftina radna snaga” jer su plaćeni po točno određenoj satnici. Ona je mnogo manja nego iznos plaće koji bi se trebao isplaćivati redovitom radniku, a poslodavac plaća i mnogo manji porez. Zbog spomenutih razloga u današnje se vrijeme razvio sustav prodaje i kupnje studentskih ugovora.

Proces je sljedeći: vlasnik ugovora prodaje ga u dogovoru za većinom 10% naknade na isplaćeni iznos. Ovisno o svoti koja se isplaćuje preko ugovora, studenti  zarađuju od 100 kuna nadalje što je za studentski budžet dobrodošla svota. Osim zarade, studenti imaju priliku pomoći poznanicima koji ili nisu studenti, ili su izvanredni studenti pa nemaju prava na usluge Studentskog centra. Jedina stavka na koju studenti iznimno paze prilikom prodaja ugovora je to da im godišnji iznos uplata na račun ne prelazi 50 000 kuna. Tada studenti ne moraju plaćati porez.

S druge strane, kompanije nalaze profit u ovim riskantnim djelovanjima jer jedino što moraju dodatno na ugovor plaćati je 17,5% doprinosa Studentskom centru za održavanje posredovanja i zdravstveno osiguranje studenta koji obavlja posao, za razliku od regularnog radnika za kojega državi isplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje i porez. Također, poslodavci otkupljuju ugovore da pokriju dodatne radne sate za svoje radnike ili pak da isplate radnu snagu koju nisu prijavili na svoju adresu. 

Potisnuti ostaju i dalje studenti koji ne mogu naći posao Studenti su i sami svjesni da većina oglasa na koje nailaze na oglasnim pločama su regulative radi jer država traži regulativan i transparentan natječaj za posao U stvarnosti je ponuđeno mjesto na poslu odavno zauzeto. Na 90% aplikacija, poslodavci se ni ne odgovore na e-mail adresu kako bi obavijestili studente da je posao već zauzet ili su zaprimili prijavu. 

Ovakve manipulacije je veoma teško kontrolirati, potvrđuju iz Studentskog centra. U praksu je uvedena kontrola osobnih podataka prilikom prijave na oglas, no to se može provesti samo prilikom prijave na oglase koji su dostupni na internetskim stranicama studentskog servisa ili na oglasnoj ploči u prostorijama Studentskog centra. Kompanije koje su korisnici posredničkih usluga student servisa redovito provode provjere ugovora predočenjem osobne iskaznice studenta uz ugovor te uspoređivanjem potpisa na kontrolnim listovima nakon obavljenog posla. No, takvi su i dalje rijetki. 

Studentski centar ovisi o feedbacku koji će sami korisnici usluga njima poslati. Ako vam poslodavac ne isplaćuje plaću, imate ga pravo prijaviti nadležnima te će oni napraviti ovrhu. Ako znate za navedenu manipulaciju ugovorima, a ne sviđa vam se to jer smatrate da ste dovoljno kvalificirani, možete podnijeti anonimnu prijavu za ovakve djelatnosti. U tom slučaju Studentski centar pokreće istragu protiv navedene kompanije, a u slučaju da se dokaže istinitost podataka, dolazi do sankcija. Ako niste zadovoljni određenim stvarima, dignite glas jer nitko neće to učiniti umjesto vas.

Komentari na članak

Vezani članci

Studiranje u inozemstvu

Studiranje u Europi i izvan nje

Erasmus Mundus otvorio natječaj za diplomski studij Novinarstvo, mediji i globalizacija

Erasmus Mundus raspisao natječaj za diplomski studij Novinarstvo, novi mediji i globalizacija. Prijave traju do 10.1.2016. godine.

Digital m

Digitalni marketing

Visoko učilište Algebra pokreće preddiplomski i diplomski studij digitalnog marketinga

Prepoznajući sve veću ulogu digitalnih tehnologija u marketinškim aktivnostima organizacija Visoko učilište Algebra, prvo u ovom dijelu Europe, pokreće novi preddiplomski i diplomski studij koji se usredotočava upravo na vještine koje su na tržištu rada sve traženije.

Vip alumni program

Prilika za mlade i visokoobrazovane bez radnog iskustva

Vipnet pokrenuo natječaj za dvostruko veću, drugu generaciju Vip alumni programa

U godinu dana Vipnet će u svakog kandidata uložiti preko 100 tisuća kuna kroz plaću koja će iznositi 6 tisuća kuna bruto, edukacije, program međunarodne razmjene i ostale pogodnosti. Prijavi se i ti!

novi sport

Novi sport

Bossaball - pokažite kreativnost u sportu

Glazba, akrobacije, ritam, lopta i zabava ujedinjeni su u novi sport - bossaball.

zadarske_košarkašice

Međunarodni studentski turnir u Moskvi

Košarkašice Sveučilišta u Zadru osvojile zlato

Zadranke su u finalu igrale protiv momčadi Sveučilišta USEK iz Bejruta. U utakmici, u kojoj su obje ekipe pokazale visoku kvalitetu igre, Zadranke su bile nadmoćnije.